«Η αγάπη για τα ζώα είναι η καθημερινή μου "βενζίνη"»

Ο πρόεδρος του Φιλοζωικού Σπάρτης Γ. Τσακρακλίδης στο «ΛΤ»

Τετάρτη, 17 Σεπτέμβριος 2014 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Η αγάπη για τα ζώα  είναι η καθημερινή μου "βενζίνη"»

Εκπέμπει SOS για την βιωσιμότητα του συλλόγου
Αμετανόητα ρομαντικός στην αγάπη του για τα ζώα δηλώνει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Φιλοζωικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Γιώργος Τσακρακλίδης, ο οποίος μιλά στον «ΛΤ» σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση για τον καθημερινό αγώνα του για την προστασία των τετράποδων -και όχι μόνο- φίλων του. Αναφέρεται στις δυσκολίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο ίδιος και ο σύλλογος σε καθημερινή βάση, ενώ θυμάται με πικρία το δυσάρεστο περιστατικό ξυλοδαρμού του, που συντελέστηκε πριν από μερικές ημέρες, στην περιοχή του Πανεπιστημίου Σπάρτης.
Δε διστάζει, παράλληλα, να επιτεθεί σε όσους κακοποιούν τα ζώα, σπεύδοντας να υπενθυμίσει ότι ο νόμος προβλέπει βαρύτατες κυρώσεις για τους παραβάτες. Επίσης, απευθύνει κάλεσμα σε όσους επιθυμούν να συμβάλλουν -με οποιονδήποτε τρόπο- στην εκστρατεία του Φιλοζωικού Σπάρτης για την προστασία και περίθαλψη των αδέσποτων.

Η επίθεση
Είναι Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 11 το βράδυ στην οδό Πλαταιών, λίγα μόλις μέτρα από το κτήριο του Πανεπιστημίου Σπάρτης. Η συγκεκριμένη ημερομηνία δύσκολα θα ξεχαστεί από τον κ. Τσακρακλίδη. Όπως συνηθίζει καθημερινά, έχει μεταβεί σε συγκεκριμένο σημείο της περιοχής, όπου παρέχει τροφή σε αδέσποτα. «Τους είχα φέρει λίγο κρέας», λέει χαρακτηριστικά. Ξαφνικά, μέσα στην ησυχία της νύχτας, εμφανίζονται δύο άνδρες που -όπως περιγράφει ο ίδιος- αρχίζουν να τον εξυβρίζουν αισχρά και να εξαπολύουν απειλές εναντίον του. Ο ένας εξʼ αυτών κινείται με άγριες διαθέσεις προς το μέρος του και του καταφέρει σοβαρό χτύπημα στον αυχένα και στη συνέχεια τον γρονθοκοπεί στο πρόσωπο. Λίγο αργότερα, εμφανίζονται άλλα δύο άτομα που, επίσης, εμφανίζουν απειλητικές διαθέσεις προς τον πρόεδρο του Φιλοζωικού. Σοκαρισμένος καταγγέλλει το περιστατικό στη Άμεσο Δράση, που φτάνει στο σημείο λίγα λεπτά αργότερα και ενώ οι δράστες της επίθεσης έχουν, ήδη, αποχωρήσει. «Δεν γνωρίζω τους εν λόγω κυρίους, ούτε είχα κάποιο προηγούμενο μαζί τους», υποστηρίζει προσθέτοντας ότι «δεν μπορώ να εξηγήσω αυτή τη βίαιη συμπεριφορά. Δε πρόκειται, πάντως, να με πτοήσει». Ο κ. Τσακρακλίδης έχει ζητήσει από την αστυνομία τα στοιχεία των δραστών για να προβεί σε υποβολή μηνύσεων.

«Ο Δήμος υπεύθυνος για τα αδέσποτα»
Ο πρόεδρος του Φιλοζωικού διευκρινίζει ότι η περίθαλψη των αδέσποτων ζώων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου. «Εμείς είμαστε απλά εθελοντές», εξηγεί. Όπως λέει με παράπονο, ωστόσο,  «υπάρχει πόλεμος από πολλούς εναντίον του Φιλοζωικού, αλλά όχι από όλους. Υπάρχουν πολλοί που μας αγκαλιάζουν γιατί γνωρίζουν το έργο μας από το πρωί ως το βράδυ».
Ο σύλλογος έχει καταφέρει να προσελκύσει αρκετούς εθελοντές που συμβάλλουν σημαντικά στην προσπάθειά του. «Στόχος μας είναι να γίνει καλά το ζώο και στη συνέχεια να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον, όπως πρέπει. Η περίθαλψη αποσκοπεί στην αποφυγή κρουσμάτων ασθενειών προς τον άνθρωπο και αποτελεί ένδειξη σεβασμού και προς τους πολίτες», παρατηρεί ο κ. Τσακρακλίδης.

129 ζώα στο καταφύγιο
Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Σπάρτης, που απαριθμεί επτά μέλη στο ΔΣ, διαθέτει καταφύγιο για αδέσποτα, το οποίο βρίσκεται στην Αγία Κυριακή Σπάρτης. Στο χώρο φιλοξενούνται 129 ζώα, μεταξύ των οποίων ημίαιμα, λυκόσκυλα, pit-bull, τσοπανόσκυλα, και πολλά κυνηγιάρικα. «Αυτή τη στιγμή το καταφύγιο διαθέτει μόνο έναν υπάλληλο, ωστόσο χρειαζόμαστε και δεύτερο για να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες», σημειώνει ο κ. Τσακρακλίδης που πετά το «γάντι» στο Δήμο: «Έχουμε απευθυνθεί στο Δήμο, ο οποίος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», τονίζει και γνωστοποιεί ότι θα θέσει το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης.

Εξαντλούνται οι διαθέσιμοι πόροι
Ο πρόεδρος του Φιλοζωικού εκπέμπει σήμα SOS για τη βιωσιμότητα του συλλόγου, καθώς όπως τονίζει χαρακτηριστικά «βρισκόμαστε σε οριακή κατάσταση. Οι παλέτες με τις σκυλοτροφές εξαντλούνται και δεν υπάρχουν χρήματα για την αγορά νέων». Παράλληλα, πρόβλημα υπάρχει και με τα απαραίτητα εμβόλια. Ο ίδιος έχει ενημερώσει το Δήμο για το σοβαρό ζήτημα και άμεσα αναμένονται εξελίξεις. Οι δύο πλευρές θα καταθέσουν από κοινού αίτηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου θα ζητούν έγκριση κονδυλίου για τη συνέχιση λειτουργίας του συλλόγου. Παράλληλα, τα μέλη του συλλόγου έχουν αναλάβει εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης, μέσω λαχειοφόρου αγοράς. «Αν δεν υπάρξει θετική έκβαση του ζητήματος, θα υποχρεωθούμε να βγάλουμε τα ζώα στο δρόμο και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουμε», είναι η κραυγή αγωνίας του προέδρου του Φιλοζωικού.

Μάστιγα η κακοποίηση
Αυξημένα είναι τα κρούσματα κακοποίησης ζώων, σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται σε καθημερινή   βάση στο Φιλοζωικό Σπάρτης. Ο κ. Τσακρακλίδης αποκαλύπτει δύο περιστατικά ωμής δολοφονίας σκύλων σε ΤΚ της Σπάρτης που σοκάρουν. Στη μία περίπτωση υπήρξε αποκεφαλισμός(!) δύο κουταβιών με τσεκούρι, ενώ στη δεύτερη ο θύτης σκότωσε με κυνηγετικό όπλο(!) ένα μικρό σκυλάκι με αφορμή ένα… παπούτσι.
Εξίσου σοβαρό είναι το πρόβλημα με τις φόλες, που ασυνείδητοι διασκορπίζουν σε διάφορα σημεία της πόλης. «Έχουμε πληροφορίες ότι κάποιοι προσπαθούν να “καθαρίσουν” την πόλη», λέει ο Γ. Τσακρακλίδης, ωστόσο, κατά τον ίδιο, ο σύλλογος έχει λάβει τα μέτρα του: «Έχουμε ξεκινήσει περιπολίες με νέους ανθρώπους, οι οποίοι θα μας ενημερώσουν εάν διαπιστώσουν κάποια ύποπτη δραστηριότητα. Αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος για τον οποίο εκτιμώ τους νέους», παραδέχεται.
«Αν δεν σταματήσουμε να κακομεταχειριζόμαστε τα ζώα, θα έχουμε σοβαρότερα προβλήματα, γιατί το ζώο αγριεύει όταν το χτυπάς. Υπάρχουν περιστατικά κακοποίησης ζώων και από νέους και αυτό είναι κάτι πολύ άσχημο», λέει ο πρόεδρος που αποδίδει την βίαιη ανθρώπινη συμπεριφορά στην αντίληψη περί επιθετικής συμπεριφοράς των ζώων. Παρʼ όλα αυτά, όπως επισημαίνει, «υπάρχουν άνθρωποι που δέχτηκαν επίθεση από αδέσποτα και εξακολουθούν να αγαπούν τα ζώα». Τέλος, προειδοποιεί για την επιβολή βαρύτατων προστίμων και ποινές χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα για  όσους συλληφθούν να κακοποιούν ζώα ή να αλυσοδένουν σε μόνιμη βάση τα ζώα τους: «Σε κρούσμα κακοποίησης στην Εύβοια, ο νόμος έπεσε σαν πέλεκυς και το πρόστιμο έφτασε τις 30 χιλ. ευρώ».

«Ευλογία η ασχολία με τα ζώα»
Ευφραίνεται η ψυχή του Γ. Τσακρακλίδη, όταν αναφέρεται στη μεγάλη του αγάπη. «Θεωρώ ότι είναι ευλογία Κυρίου να ασχολείται κανείς με τα ζώα. Δεν σου κρατούν κακία, το αντίθετο απ΄ ότι κάνουν οι άνθρωποι. Για μένα είναι η “βενζίνη” στο ρεζερβουάρ για να συνεχίσω την επόμενη ημέρα», λέει με αφοπλιστικό ύφος, ωστόσο παραδέχεται ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει καθημερινά στον αγώνα του για διάσωση ζώων είναι αυξημένοι: «Η προσπάθεια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς δεν γνωρίζεις τι θα σου προκύψει και πώς θα το αντιμετωπίσεις».

Απόκτηση ενός αδέσποτου
Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Σπάρτης παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να αποκτήσει ένα αδέσποτο ζωάκι. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια υπεύθυνη δήλωση και φυσικά αγάπη! «Με μία απλή διαδικασία παίρνει κάποιος ένα εμβολιασμένο, αποπαρασιτωμένο και στειρωμένο ζώο», εξηγεί ο κ. Τσακρακλίδης. Παρʼ όλα αυτά, επισημαίνει ότι ο Φιλοζωικός προχωρά στη διενέργεια ελέγχων -τουλάχιστον στο πρώτο διάστημα- για να διαπιστώσει εάν τηρούνται κανόνες καλής συμπεριφοράς από το νέο ιδιοκτήτη. «Κάποιοι τους φέρονται καλά, κάποιοι τα κακομεταχειρίζονται. Τα ζώα πρέπει να είναι κοινωνικά. Σε αντίθετη περίπτωση εξαγριώνονται. Δεν δίνουμε τα ζώα για να είναι μονίμως αλυσοδεμένα», ξεκαθαρίζει.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Φιλοζωικό Σύλλογο Σπάρτης στα τηλέφωνα 6981630111 και 2731021202.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος