«Δεν θα γίνουμε “σωσίβιο” στην κυβέρνηση ούτε θα “κρεμάσουμε” το λαό»

Συνέντευξη με τον πρ. βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Αραχωβίτη
Μιλά για πολιτική, Λακωνία και αγροτική ανάπτυξη

Τρίτη, 16 Δεκέμβριος 2014 14:59 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Δεν θα γίνουμε “σωσίβιο” στην κυβέρνηση ούτε θα “κρεμάσουμε” το λαό»

Μονόδρομος για τη χώρα είναι μία κυβέρνηση «ανατροπής» του ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του στελέχους, πρώην βουλευτή Λακωνίας και γεωπόνου κ. Σταύρου Αραχωβίτη, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον “ΛΤ”. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλήρωμα του χρόνου έχει, πλέον, φτάσει για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι η εξαγγελία της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, «πυροδότησε» πολιτικές εξελίξεις που θα κορυφωθούν με εθνικές εκλογές στις 1 ή 8 Φεβρουαρίου 2015. Όπως επισημαίνει, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει τη μέγιστη εγχώρια συναίνεση, έτσι ώστε να καταστεί «ετοιμοπόλεμη» στο «μέτωπο» με τους δανειστές, ενώ δεν παραλείπει να στείλει μήνυμα συσπείρωσης σε νέους και μεγαλύτερους ψηφοφόρους.

Παράλληλα, ο Σταύρος Αραχωβίτης τολμά να αγγίξει θέματα που «καίνε» χρόνια τη Λακωνία και τους κατοίκους της. Δηλώνοντας με ευθύτητα “μη επαγγελματίας” της πολιτικής και βαθύτατα ανθρωπιστής και  Χριστιανός, προσεγγίζει την αγροτική, πολιτιστική και την τουριστική ανάπτυξη του νομού. Ξεδιπλώνει άγνωστες πτυχές του εαυτού του και της διαδρομής του στον τόπο που γεννήθηκε και αγαπά και συστήνεται εκ νέου σε όσους δεν τον γνωρίζουν ήδη.

___________________________________________________________________________
Διεθνής Τύπος και παράγοντες δίνουν λίγες πιθανότητες επιτυχίας στους πολιτικούς σχεδιασμούς του Μαξίμου και διατυπώνουν ερωτηματικά για την «επόμενη μέρα» με τον ΣΥΡΙΖΑ στον πρώτο ρόλο. Την ίδια στιγμή, άπαντα τα κόμματα τίθενται σε εκλογική ετοιμότητα  και διαβουλεύσεις.
Τελικά η “επόμενη μέρα” θα έχει σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ; Τι διαφορετικό θα σηματοδοτήσει αυτό για την Ελλάδα  και τη Λακωνία ειδικότερα;


Πως σχολιάζετε τη δήλωση του Αλ. Τσίπρα ότι η επίσπευση εκλογής Προέδρου αποτελεί νίκη;
  Η νίκη είναι ότι επιτέλους η κυβέρνηση κατάλαβε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να εκβιάζει τη Βουλή για μέτρα τα οποία δεν μπορεί να περάσει, αλλά και την ελληνική κοινωνία με το μαρτύριο της σταγόνας για τα μελλοντικά μέτρα. Άρα, ήταν μία δημοκρατική νίκη και μία διαδικασία που τη σηματοδότησε η ομιλία Τσίπρα στην ΔΕΘ, όταν έθεσε το πρόγραμμα το οποίο ήταν καθαρά προεκλογικό και κυβερνητικό. Ήταν οιωνός των εξελίξεων, καθώς αγκαλιάστηκε από τον κόσμο και ταυτόχρονα ήταν ένας μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση. Η «σκανδάλη» που «πυροδότησε» τις τελευταίες εξελίξεις ήταν η πρόσφατη ομιλία Τσίπρα για τον προϋπολογισμό, όπου έθεσε τους βουλευτές προ των ευθυνών τους.

Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας; Με την ανακοίνωση Δήμα ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος;
  Εκείνο που πρέπει να διευκρινίσουμε είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα βάζει με το θεσμό, ούτε και με το πρόσωπο. Αυτό που θέτει το κόμμα αυτή τη στιγμή είναι, ότι η χώρα πρέπει να απαλλαγεί από αυτήν την κυβέρνηση, η οποία εφαρμόζει μια αδιέξοδη πολιτική και γι’ αυτό το σκοπό θα χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό τρόπο. Αυτό που διαφαίνεται στις ισορροπίες δυνάμεων, είναι πως είμαστε πολύ μακριά από το να βρεθούν οι 180 βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και να συνεχίσει τη θητεία της η τωρινή κυβέρνηση. Θεωρώ λοιπόν, ότι στις 1 ή 8 Φεβρουαρίου θα πάμε σε εθνικές εκλογές, στην ουσία δηλαδή ξεκινάει η προεκλογική περίοδος.

Ποιες είναι οι «πληγές» που εσείς εκτιμάτε πως πρέπει άμεσα να «θεραπεύσει» μία μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ:
  Πρώτιστο μέλημά μας είναι να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση. Όσο και να μην μας έχει αγγίξει αυτό, ακόμα και στην πόλη μας, θα δείτε ανθρώπους να ψάχνουν μέσα στους κάδους. Ωστόσο, οι περισσότεροι διστάζουν να απευθυνθούν στις κοινωνικές δομές και να ζητήσουν βοήθεια, καθώς μέσα τους επικρατεί το αίσθημα της υπερηφάνειας. Στις μικρές κοινωνίας, από τη μία ο κόσμος γνωρίζει την ανάγκη του άλλου και υπάρχει αλληλεγγύη στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον, από την άλλη αυτός που έχει την ανάγκη, δύσκολα θα ζητήσει βοήθεια.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αλληλεγγύη. Για παράδειγμα έχει ιδιαίτερη αξία και ένα μπουκάλι λάδι για όλους. Επίσης, είναι σημαντικό να υπάρξει συνεισφορά προς τα σχολεία με παροχή γραφικής ύλης για όλα τα παιδιά. Μεγάλο είναι το πρόβλημα και με τα  παιδιά που υποσιτίζονται. Θεωρώ ότι είναι κατάντια για μια κοινωνία να ζει αυτή τη νοσηρή κατάσταση. Προσπαθούμε να βρούμε μία λύση με τους δήμους για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Πρόκειται για ευαίσθητο θέμα και πρέπει να μείνει εντός της σχολικής κοινότητας. Μία πρόταση θα ήταν η χορήγηση ειδικού κουπονιού, που θα μπορούσε να εξαργυρωθεί σε κάποιο σούπερ μάρκετ και με το οποίο θα μπορούσε να σιτιστεί ολόκληρη η οικογένεια.
  Σημαντικό έργο αλληλεγγύης προσφέρει η Εκκλησία και ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στο «Βοήθεια στο Σπίτι» της Ι. Μητρόπολής μας. Ο δήμος, επίσης, διαθέτει δομές και βοηθάει πολίτες που έχουν ανάγκη, ενώ σημαντική είναι η συμβολή συλλόγων και σχολείων. Όμως, δυστυχώς, απουσιάζει ένας αμιγώς κρατικός φορέας που θα αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση αξιοποιώντας στοιχεία, αλλά παράλληλα δεν θα εκθέτει προσωπικότητες με την τήρηση μιας απόρρητης βάσης δεδομένων. Με αυτόν τον τρόπο θα γινόταν εφικτή η καταγραφή που θέλουμε. Παρόλα αυτά, βλέπετε ότι το κοινωνικό κράτος διαλύεται και κανένας δεν ενδιαφέρεται για τα παιδιά που πεινάνε στα σχολεία.

Όμως, τόσο οι δημοσκοπήσεις, όσο και διεθνείς κι εγχώριοι παράγοντες βλέπουν ΣΥΡΙΖΑ στον πρώτο ρόλο αλλά όχι αυτοδυναμία...
  Θα σας αντιστρέψω το ερώτημα: Η αίσθησή σας δεν είναι ότι υπάρχει μία μεταστροφή; Μεγάλα στρώματα της τοπικής κοινωνίας, που δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ, λένε ας έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να φύγουν αυτοί επιτέλους. Η εκλογή Βαλιώτη στο Δήμο  Σπάρτης είναι ένα παράδειγμα προς αυτήν την κατεύθυνση και δημιουργεί ιστορικό προηγούμενο.
  Άρα, οι δημοσκοπήσεις που βλέπουμε μπορεί να μην δείχνουν αυτοδυναμία, δείχνουν όμως, μια ξεκάθαρη τάση. Άλλωστε υπάρχουν και δημοσκοπήσεις που δείχνουν διαφορά ακόμη και 12,5 μονάδες υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι η αυτοδυναμία είναι εφικτή, αλλά και επιβεβλημένη. Εφόσον δεχόμαστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, πρέπει να στηριχθεί με τέτοια μαζικότητα, ώστε να έχει δυναμική διαπραγματευτική ισχύ με τους ξένους. Και, αφού δεν σώζεται η παρτίδα για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καλό θα ήταν να βάλουν «πλάτη» και να βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Το διακύβευμα των εκλογών θα είναι η ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία. Υπενθυμίζω, επίσης, κάτι που είπε ο πρόεδρος: Ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίσει την αυτοδυναμία θα επιδιώξει συνεργασίες. Επομένως, όλες οι δυνάμεις που συμφωνούν με το ΣΥΡΙΖΑ στα ελάχιστα πρέπει να συστρατευθούν με το κόμμα μας σε ένα κοινό μέτωπο για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
  Μιλώ για τους πολίτες και όχι για τις ηγεσίες των κυβερνητικών κομμάτων, οι οποίες έχουν λόγους να «γαντζωθούν» στην εξουσία. Εμείς θεωρούμε ότι το πολιτικό κατεστημένο έχει εξαρτήσεις που απορρέουν από διάφορες υποθέσεις (πχ. Siemens-Χριστοφοράκος, λίστες, υποβρύχια κλπ). Συνεπώς, με ανθρώπους που επιδιώκουν να σώσουν το κεφάλι τους δεν έχει νόημα να συνεργαστείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να γίνει «σωσίβιο» σε αυτούς και να «κρεμάσει» τον ελληνικό λαό. Δείτε πως χειρίζονται το θέμα της  συναίνεσης. Τα κυβερνητικά κόμματα εννοούν ο ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει με το πρόγραμμά τους. Εμείς επιδιώκουμε το αντίθετο. Εφόσον θα συμφωνούσαν με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα δεχόμασταν να το στηρίξουν μετεκλογικά. Ωστόσο, όπως σας είπα, οι εξαρτήσεις δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

Πώς θα διαπραγματευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ το χρέος; Πόσο ορατό είναι το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή;
  Θα ζητήσουμε να εφαρμοστεί αυτό που έγινε στη Γερμανία το 1953, δηλαδή διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και το υπόλοιπο να διακανονιστεί με ρήτρα ανάπτυξης, που σημαίνει ότι όσο αναπτυσσόμαστε, τόσο θα αποπληρώνουμε. Επίσης, το ΔΝΤ, που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει ότι το χρέος για να είναι βιώσιμο πρέπει να «κουρευτεί» κατά τουλάχιστον 40%. Όταν αυτό στο λέει ο εχθρός σου, φαντάσου πόσο δίκιο έχεις στην εκτίμησή σου. Επομένως, όσοι μας λοιδορούν και εκφοβίζουν τον κόσμο εκτίθενται, καθώς υπάρχουν οικονομολόγοι και οργανισμοί που ασπάζονται τις θέσεις μας. Σε πολλές χώρες, όπως στη Λατινική Αμερική και την Ισλανδία, υπάρχει προηγούμενο διαγραφής χρεών, φτάνει να υπάρχει βούληση λαών.
Αναφορικά με την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θεωρούμε ότι δεν είναι σκόπιμο, ούτε να συζητείται αυτή τη στιγμή. Περισσότερο κακό κάνει, παρά καλό. Δεν υπάρχει στις προτεραιότητές μας αυτή τη στιγμή.

Ποια η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τα εθνικά θέματα, όπως το ζήτημα των Σκοπίων, οι σχέσεις με την Τουρκία και η ΑΟΖ;
Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τα εθνικά ζητήματα πρέπει να επιλύονται με διάλογο σε όλα τα επίπεδα και με ταυτόχρονο σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες. Αναφορικά με την Τουρκία ήμασταν εμείς που κάναμε έντονο διάβημα για την παρουσία του τουρκικού πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ και μάλιστα το θέμα έθεσε και ο Τσίπρας στη συνάντηση με τον Νταβούτογλου. Για τα Σκόπια, αρχικά δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι είναι ένα κρατίδιο που υπάρχει, άρα είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι, στα πλαίσια των διεθνών συνθηκών και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, να βρεθεί  μία κοινά αποδεκτή λύση για το όνομα. Θεωρούμε ότι η Μακεδονία προσδιορίζει μία ευρύτερη περιοχή και για αυτό δεν είναι σωστό να χρησιμοποιείται, μονομερώς, από τα Σκόπια.

Με ποια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεστε;
  Βρίσκομαι ανάμεσα σε εκείνους που υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα και όλοι μας είμαστε με το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχουν συνιστώσες, υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Διαφορετικές φωνές υπάρχουν μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες όμως πηγάζουν από μία αγωνία γι’ αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Δεν είναι σαν τις τάσεις που υπάρχουν σε άλλα κόμματα πχ. για την αρχηγία, είναι αγωνία για το αύριο. Ξέρουμε πολύ καλά που πάμε και τι θα βρούμε. Έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις για τη λύση του ιδίου προβλήματος πάνω στην ίδια συνισταμένη. Υπάρχουν πολλές συνιστώσες που κάνουν μία συνισταμένη. Η τελευταία είναι που θα δώσει και τη λύση.

Υπάρχει προοπτική συνεργασίας με τους άλλους βουλευτές του νομού;
  Αν και εμείς είπαμε ότι είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο με συγκεκριμένο πλαίσιο, ωστόσο ποτέ μέχρι τώρα, οι θεσμικοί του νομού δεν έχουν ζητήσει την άποψή μας. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να «ανοιχτούμε» στον κόσμο και να λαμβάνουμε πάντα τη γνώμη του και που μπορεί να καταστεί δυνατό μέσω των λαϊκών συνελεύσεων και με τον απολογισμό. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια έχουν θέση και οι άλλοι βουλευτές και οι θεσμικοί παράγοντες του τόπου. Θέλουμε τη στήριξη όλων, είναι μεγάλο το διακύβευμα για να πορευόμαστε μόνοι μας χωρίς συνεννόηση. Σε προσωπικό επίπεδο, εφ’ όσον με τους άλλους βουλευτές έχουμε συναντίληψη θεμάτων χωρίς ηγεμονισμούς, θα έχουμε συνεργασία.

Είναι εφικτή μία εκτίμηση για την κατανομή εδρών των κομμάτων στη Λακωνία;
  Θεωρώ ότι η ΝΔ, όντως, θα έχει την πρωτιά στο νομό, εντούτοις δε μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις. Βάσει του εκλογικού νόμου το πιθανότερο είναι ότι το πρώτο, δεύτερο και τρίτο κόμμα θα καταλάβουν μία έδρα.

Στις Ευρωεκλογές το υψηλότερο ποσοστό στη Λακωνία είχε η Χρυσή Αυγή. Πώς το σχολιάζετε;
  Όντως, αλλά θεωρώ ότι το ποσοστό της Χρυσής Αυγής φθίνει διαρκώς, διότι ο κόσμος που επέλεξε ως αντίδραση αυτό το κόμμα, όταν φτάνει στο δια ταύτα, δηλαδή τις οικονομικές δυσκολίες και τα προβλήματα της καθημερινότητας, καταλαβαίνει ότι δεν έχει να του προσφέρει κάποια πρόταση. Κατανοεί ότι η μόνη λύση είναι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που έχει πρόγραμμα και πρόταση εξόδου από την κρίση.

Τι πιστεύετε ότι φοβίζει τις παλαιότερες γενιές από μία αλλαγή;
  Πιστεύω ότι μεγάλο ρόλο παίζουν οι συναισθηματικοί δεσμοί. Μπορεί οι ιδιαιτερότητες του χθες να έχουν γκρεμιστεί, αλλά ο κόσμος είναι επιφυλακτικός γιατί έχει συνηθίσει να ψηφίζει ένα συγκεκριμένο κόμμα και αυτό δεν είναι εύκολο να αλλάξει. Αυτόν τον κόσμο καλούμε να σκεφτεί με τη λογική και όχι με το συναίσθημα, καθώς το τελευταίο σε οδηγεί πολλές φορές σε λάθος συμπεράσματα. Αντίθετα, οι νέοι άνθρωποι είναι πιο πραγματιστές γιατί αντιμετωπίζουν δυσκολίες, έχουν αγωνία για το μέλλον τους και βλέπουν τα χρόνια να περνούν χωρίς καμιά ελπίδα. Αυτοί έχουν στραφεί μαζικά προς το ΣΥΡΙΖΑ. Οι μεγαλύτεροι δεν πιστεύουν ότι μπορούν να επανέλθουν καλύτερες ημέρες, όπως πχ. τη δεκαετία του ’80. Θεωρώ ότι υπερισχύει  το  συναισθηματικό τους δέσιμο, παρά ο φόβος.
Από την άλλη, βέβαια, το “Δόγμα του Σοκ”, βιβλίο που έχει γράψει η Ναόμι Κλάιν, περιγράφει πολύ καλά αυτό που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα. Ο κόσμος υπό το κράτος του πολλαπλού σοκ σε όλες τις πτυχές της ζωής του, φοβάται τί χειρότερο μπορεί να του συμβεί και δεν αντιδρά. Όσο περισσότερα «χτυπήματα» δέχεσαι, τόσο πιστεύεις ότι θα έρθουν και άλλα.

Τι θα κάνετε για τα «κόκκινα» δάνεια;
  Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι από τη μία πρέπει να υπάρξει Σεισάχθεια. Δηλαδή, ένα μέρος των χρεών που δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν, να διαγραφεί. Το δεύτερο είναι, ότι πρέπει να συνδεθεί το εισόδημα με τις δόσεις είτε προς τράπεζες, είτε προς ασφαλιστικά ταμεία, είτε προς το δημόσιο. Και στις τρεις παραπάνω κατηγορίες, η δόση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 30% του συνολικού εισοδήματος.

Οι επαγγελματίες του τουρισμού «τρέμουν» το ΦΠΑ. Πώς θα ελαφρύνετε τους ξενοδόχους;
  Πρότασή μας είναι η μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία ή τουλάχιστον διατήρηση των σημερινών επιπέδων, η ρύθμιση των οφειλών, η ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών ξενοδοχειακών μονάδων και η ώθηση του εναλλακτικού τουρισμού.

Πολλές προτάσεις και ένα πλούσιο πρόγραμμα. Πως θα τα καταφέρατε όλα αυτά;
  Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Δεν είπαμε ότι θα γίνουν όλα τη Δευτέρα το πρωί μετά τις εκλογές. Προτεραιότητα είπαμε, ότι είναι η ανθρωπιστική κρίση και η κρίση θεσμών και αξιών. Από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε και το θέμα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, όπου επιβάλλεται συναίνεση. Χρειάζεται να καταλήξουν ο καβαλιέρος με τη ντάμα, τι χορό θέλουν να χορέψουν.

Η Λακωνία, ιδιαίτερα, τι μπορεί να περιμένει από το ΣΥΡΙΖΑ; Τομείς-κλειδιά για τον τόπο, όπως ο αγροτικός,  ο πολιτιστικός και ο τουριστικός μπορούν να συνθέσουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα;
  Η Λακωνία, μπορεί να έχει τα ιδιαίτερά της, αλλά σε γενικές γραμμές αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με τους υπόλοιπους νομούς. το χαρακτηριστικό της είναι ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ασχολείται με την πρωτογενή παραγωγή. Συγκεκριμένα έχει 30 χιλιάδες μόνιμα απασχολούμενους στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και άλλες 29,5 χιλιάδες που ασχολείται εποχικά.
  Σε αυτόν τον τομέα, ενδεικτικά σας αναφέρω, πως θα πρέπει να στηρίξουμε την επέκταση των προϊόντων ΠΟΠ της ελιάς Καλαμών, που είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας του Λάκωνα, καθώς  και στους υπόλοιπους νομούς που παράγουν πραγματικά ελιά Καλαμάτας. Όπως επίσης, την προσπάθεια που γίνεται για το χαρακτηρισμό ΠΟΠ στο βατικιώτικο κρεμμύδι. Θα ενθαρρύνουμε, ακόμη, την τυποποίηση προϊόντων στις περιοχές που παράγονται, δηλαδή τα λακωνικά προϊόντα, είτε πρόκειται για γάλα, λάδι, ελιά, είτε κρεμμύδι, να τυποποιούνται εντός του νομού. Πράγμα που σημαίνει, ότι η υπεραξία που αποκτά το μεταποιημένο προϊόν θα επιστρέφει πίσω στη Λακωνία.  Επιπλέον, θα στηρίξουμε τα βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα. Μέσα σε αυτά συγκαταλέγεται και το πορτοκάλι, αλλά και γενικά τα εσπεριδοειδή (λεμόνι) που είναι προνομιακά προϊόντα για τη Λακωνία. Έχουμε τη δυνατότητα να παράξουμε υπερπρώιμα και όψιμα εσπεριδοειδή, δηλαδή να αφήσουμε πίσω μας την παλαιά εμπορική περίοδο, καθώς ο τόπος μας διαθέτει τις εδαφοκλιματικές συνθήκες για να τα καταφέρουμε.
  Ειδικά για τα βιολογικά προϊόντα, η Λακωνία θεωρείται παραδοσιακά νομός υψηλής βιολογικής καλλιέργειας. Μάλιστα υπάρχει και η πρόταση να κηρυχτεί η Πελοπόννησος Ελεύθερη Ζώνη Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, με τα προϊόντα να λαμβάνουν ανάλογο πιστοποιητικό.
  Μια άλλη πρόταση είναι συνδέσουμε τα υψηλής ποιότητας προϊόντα της Λακωνίας με τον τουρισμό. Εμείς προτείνουμε το μοντέλο της ήπιας τουριστικής δραστηριότητας και του εναλλακτικού τουρισμού για το νομό μας. Δεν επιδοκιμάζουμε –χωρίς να τα αποκηρύσσουμε- το μοντέλο των μεγάλων σχημάτων, αλλά βασιζόμαστε στο μοντέλο των μικρότερων μονάδων και του μεσαίου επιχειρηματία του τουρισμού. Το σχέδιο που οραματιζόμαστε είναι η σύνδεση της παραδοσιακής διατροφής και των λακωνικών προϊόντων με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού σε όλους τους δημοφιλείς προορισμούς του νομού. Για να επιτευχθεί αυτό προτείνουμε τη δημιουργία ενός Συμφώνου Ποιότητας, το οποίο θα δικτυώνει αυτές τις επιχειρήσεις του τουρισμού, των τροφίμων και του μικρομεσαίου επιχειρηματία της εστίασης. Έτσι, ο τουρίστας δεν θα χάνεται και θα έχει τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε όλα, ενώ πολλαπλασιάζει τις ημέρες διαμονής του και γνωρίζει όλα τα προϊόντα.

Φάκελος υποδομές. Τι φταίει και τα περισσότερα έργα «λιμνάζουν»;
  Πολύ σημαντικό θέμα. Το λιμάνι του Γυθείου, πχ, έχει γίνει «κουτσό». Για λίγα μέτρα λιμενοβραχίονα δεν μπορούν να προσεγγίσουν κρουαζιερόπλοια, αφενός, και αφετέρου δε μπορεί να λειτουργήσει ο εμπορικός λιμένας για την μεταφορά προϊόντων σε μεγαλύτερες ποσότητες ή για εξαγωγές. Βέβαια δεν είναι η μοναδική υποδομή που πάσχει. Αν αναφερθούμε στο οδικό δίκτυο, τρανταχτή περίπτωση αποτελεί το Σκούρα-Πυρί το οποίο ξαναδημοπρατήθηκε, γεγονός που συνεπάγεται έξτρα χαμένα χρήματα και καθυστερήσεις. Επίσης, η παράκαμψη του Γυθείου (δρόμος προς Αρεόπολη) είναι ένας δρόμος γεμάτος κακοτεχνίες, ο οποίος θεωρώ θα είναι μία παράκαμψη Βουτιάνων σε δεύτερη έκδοση.
  Στο νομό μας δυστυχώς, άλλο «αγκάθι» αποτελεί η υποβάθμιση των δομών Υγείας, καθώς μονάδες όπως το Νοσοκομείο Σπάρτης απειλούνται με λουκέτο. Αναφορικά με το οδικό δίκτυο, εκτός από τις πρωτοφανείς καθυστερήσεις στην αποπεράτωση έργων, παρατηρείται μια τεράστια σπάταλη χρημάτων. Πόσες φορές έχει πληρωθεί πχ. η παράκαμψη Βουτιάνων, η παράκαμψη Γυθείου, η Μακρυνάρα και το Σκούρα-Πυρί; Ειδικά για την τελευταία περίπτωση είναι ένα έργο στο οποίο έχει πληρωθεί μέχρι και η διαγράμμιση και ο φωτισμός, τη στιγμή που δεν έχει μπει ούτε μπουλντόζα στα χωράφια. Κάποιος πιστοποιούσε και κάποιος πλήρωνε, ενώ δεν παρενέβη καν ο εισαγγελέας.

Μουσείο Σπάρτης: Ζητείται ελπίς… Υπάρχει ελπίς;
  Η έλλειψη κατάλληλου Αρχαιολογικού Μουσείου στη Σπάρτη για τη στέγαση του πολιτιστικού πλούτου αγγίζει τα όρια του σκανδάλου. Τα εκθέματα που υπάρχουν στο υφιστάμενο μικρό μουσείο είναι φοβερά, όπως ο αγριόχοιρος, σκαλισμένος σε μαύρο μάρμαρο, που βρέθηκε στην Αλαγονία. Τα ευρήματα είναι στοιβαγμένα στις αποθήκες, ενώ άλλα, όπως τα κύπελλα του Βαφειού βρίσκονται στην Αθήνα. Ερωτηματικό αποτελεί το που θα εκτεθούν τα ευρήματα από την ανασκαφή του Αγ. Βασιλείου Ξηροκαμπίου, αλλά και όσα έφερε η σκαπάνη στο «φως» κατά μήκος του άξονα Λεύκτρο-Σπάρτη. Κατασκευάζεται, βέβαια, το Μουσείο της Νεάπολης, το οποίο θα φιλοξενήσει και τα ευρήματα της βυθισμένης πολιτείας του Παυλοπετρίου, που είναι η τρίτη σπουδαιότερη ανασκαφή. Και σε αυτήν την έρευνα αναζητείται ιδιώτης επενδυτής.

Μιας και κάνατε λόγο για το νέο άξονα Λεύκτρο-Σπάρτη, πολλοί, κυρίως, επαγγελματίες θεωρούν ότι με τη διέλευσή του, ο ταξιδιώτης δεν θα έχει λόγο να περνά μέσα από τη Σπάρτη, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του τόπου. Ποια είναι η άποψή σας;
  Δεν συμφωνώ τόσο με αυτήν την προσέγγιση. Εφόσον η πόλη της Σπάρτης έχει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό στον επισκέπτη δεν έχει λόγο να φοβάται την παράκαμψη. Θεωρώ ότι εάν η Σπάρτη διέθετε το νέο Μουσείο και είχε επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους θα μπορούσε να προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η ανασκαφή στον Άγιο Βασίλειο Ξηροκαμπίου, αν και δεν έχει την προβολή της Αμφίπολης, από πολλούς θεωρείται εφάμιλλη. Τα ευρήματα και η θέση του δείχνουν ότι ήταν ένα σημαντικό ανακτορικό κέντρο. Αυτό το έργο  χρηματοδοτείται από ιδιώτες χορηγούς. Πληροφορήθηκα ότι φέτος το ανασκαφικό έργο εξασφάλισε καλύτερη χρηματοδότηση και θα «τρέξει» λίγο παραπάνω.

Πριν λίγους μήνες άλλαξαν οι δημοτικές αρχές. Πώς κρίνετε τη θητεία τους στη Λακωνία και ποια γενικότερα είναι η θέση σας για τον «Καλλικράτη» ;
  Ο «Καλλικράτης» ήταν ο πρώτος νόμος που υλοποιήθηκε στα πλαίσια του μνημονίου. Κατασκευάστηκε, από την μία για να εξοικονομήσει χρήματα, κι από την άλλη -με το πρόσχημα της αποκέντρωσης- να αφαιρέσει δημοκρατικά δικαιώματα από τον πολίτη. Είναι πολύ νωρίς να κρίνουμε τις νέες δημοτικές αρχές. Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές κινήθηκαν στα πλαίσια του «Καλλικράτη» και κανένας δεν ύψωσε τη φωνή του ενάντια στο νόμο αυτό καθεαυτό, εκτός από ελάχιστες μεμονωμένες και σπασμωδικές προσπάθειες ορισμένων δημάρχων να διαφοροποιηθούν. Δεν μηδενίζουμε όλες τις προσπάθειες των δήμων, ούτε τους εξισώνουμε όλους, αλλά όλοι κινήθηκαν σε μία λογική διαχείρισης. Την ίδια ώρα οι δήμοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης, καθώς φορτώθηκαν με αρμοδιότητες, αλλά τους αφαιρέθηκαν πόροι.

Τι μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αλλάξει στη διαχείριση των απορριμμάτων που είναι μία «καυτή πατάτα»;
  Το θέμα των απορριμμάτων να είναι το πιο πολύκροτο. Η Περιφέρεια φέρει τεράστια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Υπάρχει ελπίδα. Στο πρόγραμμά μας για τη διαχείριση των αποβλήτων έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο: Με τη διαλογή στην πηγή, με την κομποστοποίηση, τα ανακυκλώσιμα και τη διαχείριση των συμμείκτων, που αποτελούν και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πρώτα από όλα όμως, πρέπει να γίνει μια διαδικασία ενημέρωσης του κόσμου στη βάση, έτσι ώστε ο αριθμός των συμμείκτων να είναι διαχειρίσιμος.

Ως γεωπόνος, γνωρίζετε καλά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αγροτική οικονομία της Λακωνίας. Ποιες είναι οι δυνατότητες για τον παραγωγό και ευρύτερα για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο του τόπου μας;
  Πρώτα από όλα χρειάζεται χρηματοδότηση της ρευστότητας των παραγωγών και της παραγωγής, μετά το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία εκτός του ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, έχει προκαλέσει προβλήματα βιωσιμότητας στους αγρότες. Έτσι, ο παραγωγός αναγκάζεται να καλλιεργήσει λιγότερο, ή να μπει σε λογική αποεπένδυσης. Σαν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα το αφήσουμε έτσι. Στη συνέντευξη στη ΔΕΘ, υπήρξε εξαγγελία για ίδρυση Τράπεζας Ειδικού Σκοπού για τη χρηματοδότηση των αγροτών και της παραγωγής, αλλά και της μικρομεσαίας επιχείρησης.
  Δεύτερο πρόβλημα είναι η φορολόγηση των αγροτών που έρχεται το Μάρτιο και σίγουρα είναι θέμα που χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς. Άλλα προβλήματα είναι οι χαμηλές τιμές αγροτικών προϊόντων του νομού, όπως το πορτοκάλι, το γάλα, το κρέας (στον παραγωγό), αλλά και ο καταρροϊκός πυρετός στα αιγοπρόβατα. Η συγκεκριμένη ασθένεια έχει προξενήσει τεράστια προβλήματα στους κτηνοτρόφους, ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία ότι τώρα το χειμώνα, ο βαθμός εξάπλωσης θα περιοριστεί. Το πρόγραμμα αντιμετώπισης χρειάζεται να εφαρμοστεί σε βάθος χρόνου.

Συσσωρευμένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Λάκωνες βιοκαλλιεργητές και οι Νέοι Αγρότες. Είναι έτσι;
  Είναι απλήρωτοι από το 2012 και έφτασαν στο σημείο να κάνουν εξώδικο προς το υπουργείο. Έχει καταντήσει κοροϊδία, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται η δόση του 2012 θα πληρωθεί από το Γενάρη του 2015 και μετά. Οι βιοκαλλιεργητές τηρούν τις υποχρεώσεις τους, πληρώνουν τους Οργανισμούς τους, καλλιεργούν βιολογικά, διαδικασία που απαιτεί αυξημένα έξοδα και περιμένουν να πληρωθούν εδώ και δύο χρόνια. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους νέους αγρότες που είχαν ενταχθεί το 2009, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση και ακόμη περιμένουν τη δεύτερη δόση για το 2013. Και ενώ σε λίγες ημέρες αλλάζει το έτος, δεν έχουν διενεργηθεί ακόμη οι έλεγχοι για να πληρωθούν.
  Όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά είναι αποτρεπτικά. Ήδη αρκετοί βιοκαλλιεργητές που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, σκέφτονται σοβαρά να τα παρατήσουν. Επίσης, το ίδιο ισχύει για τους νέους αγρότες, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στα προγράμματα, έχουν να αντιμετωπίσουν την αφερεγγυότητα του κράτους. Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και επενδύσεις στο πλαίσιο του ΟΠΑΑΧ, καθώς η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Το φορολογικό θα επιφέρει το αποτελειωτικό «χτύπημα» στους αγρότες;
  Το βασικό είναι ότι ο αγρότης φορολογείται, είτε κρατά βιβλία είτε όχι, βάσει εσόδων και εξόδων. Το νέο φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζεται στους αγρότες για τη χρήση του 2014 και θα αποτυπωθεί στην φορολογική δήλωση του 2015, προβλέπει τη φορολόγηση των αγροτών στα καθαρά κέρδη (έσοδα+επιδοτήσεις-έξοδα) με φορολογικό συντελεστή 13% από το πρώτο κιόλας ευρώ. Αυτό επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το κόστος παραγωγής και εκμηδενίζει το εισόδημα. Αν, εξάλλου, εμφανίσει ζημιές ή είχε πολύ χαμηλά κέρδη, το κράτος επιβάλλει φόρο βάσει του τεκμαρτού εισοδήματος. Και ενώ στις επιχειρήσεις οι ζημίες μεταφέρονται στο επόμενο έτος, στον αγρότη «κλείνουν» εντός του χρόνου. Το μέτρο πάρθηκε καθαρά με φοροεισπρακτική λογική. Τα όποια θετικά έχει το εν λόγω πρόγραμμα απορροφώνται από τα αρνητικά του.
  Εκείνο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η επιβολή αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ για όλους. Επίσης, έχουμε επεξεργαστεί ολόκληρο σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Τι προοπτικές λοιπόν, έχει ένας νέος που επιστρέφει στον τόπο του για να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή; Τι καινοτόμες μεθόδους μπορεί να υιοθετήσει;
  Στην περιοχή μας, όπως και σε άλλες παρατηρείται αρκετά συχνά το φαινόμενο της σχολάζουσας γεωργικής γης. Δηλαδή, η γη που είναι καλλιεργήσιμη και δεν καλλιεργείται για λόγους απουσίας του ιδιοκτήτη σε άλλη περιοχή ή το εξωτερικό. Πρότασή μας είναι να δημιουργηθεί μία Τράπεζα γης, η οποία θα διαχειρίζεται αυτήν τη γη και να τη μισθώνει σε όποιον θέλει να εργαστεί στον πρωτογενή τομέα.
  Στην αγροτική παραγωγή έχει ικανό πεδίο να δραστηριοποιηθεί ένας νέος άνθρωπος, πρώτον, γιατί ακούγοντας την άποψη των ειδικών και εκμεταλλευόμενος την τεχνολογία (αναλύσεις εδάφους, νέες τεχνικές καλλιέργειας) έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάσει την παραγωγή του. Εκείνο που χρειάζεται είναι να στηριχτεί στα πρώτα του βήματα. Ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε θέσει ως προτεραιότητα τη στήριξη του νέου και του νεοεισερχόμενου αγρότη. Θέλουμε να εμπλουτίσουμε τον αγροτικό τομέα με νέο κόσμο που έχει μόρφωση, κουβαλά νέες ιδέες και είναι «ανοιχτός» στο να βελτιώσει πράγματα, αλλά και δεκτικός σε αλλαγές που ενδεχομένως του προταθούν από την κυβέρνηση. Τη νεολαία θέλγουν περισσότερο οι ανατροπές.

Παράδοση και καινοτομία συνδυάζεται με επιτυχία; Πως βλέπετε τα καινοτόμα προϊόντα, όπως για παράδειγμα, τις νέου τύπου ζωοτροφές που παράγονται στον ΑΣΕΕ «Λακωνία»;
  Στις δυνατότητες του συνεταιρισμού «Λακωνία» εντάσσονται και οι καινοτόμες ιδέες. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η δημιουργία μίας νέας ζωοτροφής σε συνεργασία του συνεταιρισμού με ιδιωτική εταιρεία. Από τα υποπροϊόντα του πορτοκαλιού έχει αναπτυχθεί μια εξαιρετική ζωοτροφή, που αποτελεί καινοτομία όχι μόνο για τη Λακωνία, καθώς το προϊόν διατίθεται και σε άλλες περιοχές, αλλά και για όλο τον κτηνοτροφικό κλάδο. Γνωρίζω ότι έχει πολλά προτερήματα, είναι θρεπτικό και χορταστικό για τα ζώα. Θεωρώ ότι ήταν κάτι που έλειπε.
  Πέρα από αυτό, υπάρχουν και άλλα καινοτόμα προϊόντα, όπως το σνακ με πρώτη ύλη την αποξηραμένη ελιά Καλαμών. Δεν χρειάζεται να στραφούμε σε πολύπλοκες και άγνωστες καλλιέργειες. Γνώμη μου είναι ότι καινοτομία μπορεί να αναπτυχθεί και βάσει των λακωνικών προϊόντων που διαθέτουν αναμφισβήτητο συγκριτικό πλεονέκτημα.
  Είμαι της άποψης, επίσης, ότι παραδοσιακές καλλιέργειες, που υπήρχαν στο παρελθόν και χάθηκαν στην πορεία, μπορούν να επιστρέψουν και να αναπτυχθούν με επιτυχία. Κατά καιρούς στο νομό μας υπήρχαν καλλιέργειες σύκων, αχλαδιών και μουριών (για μεταξοσκώληκες). Πρέπει να στραφούμε σε προϊόντα που είχαν το συγκριτικό πλεονέκτημα και τα παρήγαγε ποιοτικά τούτος ο τόπος, όπως ήταν πχ. τα εξαιρετικά όσπρια του Πάρνωνα και τα αρωματικά φυτά, όπως το τσάι, τα οποία αυτοφύονται  στην περιοχή, που λόγω των κλιματολογικών συνθηκών έχουν πιο έντονο άρωμα και περισσότερα αιθέρια έλαια. Άλλες καλλιέργειες με πρόσφορο έδαφος θα ήταν τα ακρόδρυα, όπως η καρυδιά και η αμυγδαλιά.   Σε αυτά τα προϊόντα, σε ποσοστό άνω του 60%, είμαστε εισαγωγική χώρα. Δεν πρέπει, εξάλλου, να ξεχνάμε ότι τα αμύγδαλα ήταν η βάση με την οποία παρασκευάζονταν τοπικά γλυκά, όπως τα αμυγδαλωτά Μονεμβασίας. Και εδώ επανέρχεται το θέμα του τουρισμού και βλέπουμε πως «δένουν» όλα αρμονικά. Ο τουρισμός, ο πολιτισμός και οι καλλιέργειες γίνονται μια «αλυσίδα» με μόνο ένα προϊόν, το οποίο μπορεί να ενώσει διαφορετικούς κλάδους.

Πως πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπιστούν οι κλιματολογικές αλλαγές που επηρεάζουν τις καλλιέργειες;
 Οι κλιματολογικές αλλαγές, αλλά και η υπεράντληση των υδάτινων πόρων παίζουν καθοριστικό ρόλο. Παρατηρούμε ότι σε περιοχές όπως τα Παπαδιάνικα, ο Ασωπός και η Πλύτρα έχουμε φαινόμενα υφαλμύρωσης, τα οποία οφείλονται σε υπεράντληση. Σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές αλλαγές (μειωμένες βροχοπτώσεις, πιο έντονα φαινόμενα λειψυδρίας, και πιο θερμές θερινές νύκτες), έχει ως αποτέλεσμα αρκετές περιοχές να αντιμετωπίζουν το φάσμα της ερημοποίησης, σε βάθος 50ετίας, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψη μας για το νομό. Όμως οι βάσεις πρέπει να τεθούν τώρα. Στο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε επεξεργαστεί ειδικό σχέδιο για τους φυσικούς πόρους. Εμείς δεν είμαστε υπέρ των μεγάλων φαραωνικών σχεδίων, αλλά τασσόμαστε υπέρ πιο ήπιων και αποτελεσματικών παρεμβάσεων, όπως τα μικροφράγματα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να μας μιλήσετε για την εμπειρία σας από την εκλογή σας ως βουλευτής για μόλις 48 ώρες.
  Δεν είμαι επαγγελματίας του είδους. Τα συναισθήματα είναι συγκρουόμενα, περισσότερο πολιτικά. Αυτό που καταφέραμε ως χώρος της Αριστεράς στη Λακωνία στις πρώτες εκλογές, το χάσαμε από το «παράθυρο» του εκλογικού νόμου στη δεύτερη περίπτωση.
Οι υποχρεώσεις σας αφήνουν χρόνο να αφιερώσετε στην οικογένειά σας; Μετανιώνετε για κάτι;
  Αυτό που δέχεται τη μεγαλύτερη συμπίεση είναι η οικογένεια, τα παιδιά και ο ελεύθερος χρόνος. Χόμπι ή σπορ κλπ δυστυχώς δεν χωρούν. Η πολιτική και η ανάμιξη με τα κοινά είναι προσφορά. Ούτε χόμπι είναι, ούτε επάγγελμα και αυτό πρέπει να ισχύει για όλους. Αν έχεις την ανάγκη να προσφέρεις ένα λιθαράκι, οφείλεις να μην κάθεσαι στον καναπέ. Από τη στιγμή που απέχουμε δεν έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε.
  Η διάθεση για προσφορά πηγάζει από το πόσο ανέχεσαι την αδικία. Ζούμε σε μία κοινωνία ανισοτήτων. Υπάρχουν οι πλούσιοι και οι φτωχοί, υπάρχουν οι μαύροι και οι λευκοί, οι μετανάστες και οι ντόπιοι. Ο βαθμός που βλέπεις τις ανισότητες να συμβαίνουν δίπλα σου και δεν αντιδράς κανονίζει την πορεία σου και την προσφορά σου.

Η ισότητα είναι μία αφηρημένη έννοια ή μπορεί να έχει υπόσταση;
  Σε έναν ιδανικό κόσμο είναι ρεαλιστική η ισότητα. Όλοι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα. Γεννιούνται και σαν μωρά όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι. Η κοινωνία είναι αυτή που γεννάει τις ανισότητες. Άρα, διορθώνοντας την κοινωνία, επαναφέρεις τη φυσική τάξη των πραγμάτων. Σε κανένα άλλο ζώο δεν υπάρχουν προνόμια ή ανισότητες. Υπάρχει μία διαστρωμάτωση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος είναι περισσότερο προνομιούχος από κάποιον άλλο. Απλώς επιτελεί διαφορετικό έργο. Κάποιος πρέπει να δουλέψει στην οικοδομή και κάποιος στο γραφείο. Αυτό πρέπει να υπάρχει και πάντα θα υπάρχει, ακόμα και στην ιδανική κοινωνία.

Ποια η σχέση σας με τη θρησκεία;
  Είμαι βαθύτατα ανθρωπιστής και χριστιανός, γιατί θεωρώ ότι οι αξίες που επαναπροσδιόρισε ο Χριστός είναι περισσότερο επίκαιρες από ποτέ. Ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη, η προσφορά, η αγάπη προς το συνάνθρωπο είναι κάποιες από αυτές τις αρχές του Χριστιανισμού. Άρα σήμερα δε μπορεί να υπάρξει άνθρωπος που σκέφτεται το συνάνθρωπο και να μην είναι Χριστιανός, με την ευρύτερη έννοια της αποδοχής των χριστιανικών αξιών. Υπό αυτό το πρίσμα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά ανθρωπιστικό, με την έννοια της αλληλεγγύης και της προσφοράς.
  Κάποιοι σήμερα έχουν «θεοποιήσει» το χρήμα και τους αριθμούς. Κάτι ανάλογο δε συνέβαινε και  την εποχή του Χριστού με τα τριάκοντα αργύρια, τα οποία υπήρξαν η αφορμή για τη Σταύρωση του Θεανθρώπου; Μόνο σε μία ιδανική κοινωνία θα μπορούσε να ζήσει κάποιος χωρίς χρήματα. Το χρήμα είναι μέσο ανταλλαγής, δεν δημιουργήθηκε για πλουτισμό. Ήταν μία εγγύηση και ένα αντίτιμο του εκδότη του προς τον έμπορο για την αγορά ενός προϊόντος. Άλλωστε και στη σπαρτιατική κοινωνία γνωρίζουμε ότι το νόμισμα, ως μέσο ανταλλαγής, υιοθετήθηκε πολύ αργότερα.


Ποιος είναι
Γεννήθηκε στο Ξηροκάμπι Λακωνίας στις 14/12/1972. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Κατοικεί στην Καλογωνιά Σπάρτης. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος από το ΓΕΩΤΕΕ και είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο μελετητών του ΓΕΩΤΕΕ. Είναι γραμμένος στο μητρώο αγροτικών συμβούλων και εργάζεται ως γεωπόνος στην ΕΑΣ Λακωνίας από το 2010. Είναι, επίσης, αντιπρόσωπος στην ΚΕΣΠΥ από το 2008. Συμμετείχε στην ίδρυση του Εδαφολογικού Ινστιτούτου στο Δήμο Έλους το 2001.
Έχει διατελέσει δύο φορές πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Ν. Λακωνίας, καθώς και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων 7ου Δημοτικού Σχολείου και 11ου Νηπιαγωγείου Σπάρτης.
Έχει αναπτύξει πλούσια συνδικαλιστική, πολιτική και κοινωνική δράση. Ενασχολείται με τα κοινά για περισσότερα από 15 χρόνια. Από το 2001 έχει θέσει υποψηφιότητα σε τοπικές, αλλά και εθνικές εκλογές. Στις νομαρχιακές εκλογές του 2002 ήταν υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με το συνδυασμό του Σταύρου Χρυσαδάκου. Στις εθνικές εκλογές του 2012 ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ, οπότε και εξελέγη βουλευτής Λακωνίας για διάστημα 48 ωρών, έως τις επαναληπτικές εκλογές, που έδωσαν την έδρα του στη ΝΔ. Τέλος, στις δημοτικές εκλογές του 2014 κατήλθε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Σπάρτης με την παράταξη ΑΝΑΣΑ.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος