"Να χτίσουμε την μεγάλη κεντροδεξιά που θα αλλάξει την Ελλάδα”

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης αποκλειστικά στον «ΛΤ»

Δευτέρα, 04 Ιανουάριος 2016 19:59 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
"Να χτίσουμε την μεγάλη κεντροδεξιά που θα αλλάξει την Ελλάδα”

Λίγες μόλις ημέρες πριν την τελική ετυμηγορία των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας για την ανάδειξη προέδρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στον Λακωνικό Τύπο.

Απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσες και όσους ασπάζονται την ελευθερία και την αλληλεγγύη, μαζί να επανιδρύσουν ουσιαστικά τη Νέα Δημοκρατία, ως τη μεγάλη κεντροδεξιά που θα αλλάξει την Ελλάδα. Ξεκαθαρίζει πως η ενότητα της παράταξης δεν διακυβεύεται και καταθέτει τους στόχους του και τις απαραίτητες ενέργειες για την επόμενη μέρα.


Υποστηρίζετε πως είστε ο κατάλληλος για την διεύρυνση της ΝΔ. Με ποιο τρόπο θα το κάνετε αυτό; Θα απευθύνετε πρόσκληση σε πρόσωπα που ανήκουν σε άλλους χώρους; Έχετε κάποια ονόματα να μας πείτε;

Απευθύνω πρόσκληση σε πολίτες που προέρχονται από άλλους χώρους, ήδη από την πρώτη ημέρα της προεκλογικής μου εκστρατείας και κρίνοντας από την υψηλή συμμετοχή στον α’ γύρο της εκλογής αντιλαμβάνομαι ότι το κάλεσμα απέδωσε. Η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη οφείλει να είναι ανοιχτή σε όλους, όπως ακριβώς ήταν και η διαδικασία εκλογής Προέδρου. Σε αυτή την παράταξη έχουν θέση όσες και όσοι ασπάζονται τις βασικές μας αρχές και αξίες, την ελευθερία και την αλληλεγγύη. Από τεχνοκράτες διεθνούς κύρους μέχρι φοιτητές, από ιδρυτικά μέλη της Νέας Δημοκρατίας με σαραντάχρονη προσφορά μέχρι πολίτες που γράφτηκαν στο κόμμα μας στις 20 Δεκεμβρίου, όλοι θα κληθούν να συμμετέχουν, με βάση τη διάθεση τους για προσφορά.

Εάν η κυβέρνηση δεν αντέξει θα πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές ή να συγκροτηθεί οικουμενική κυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό;

Ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να ηγηθεί. Αποφάσισε να συγκυβερνήσει και πάλι με τον αγαπημένο του εταίρο, τους ΑΝΕΛ. `Άλλωστε η Κυβέρνηση κυβερνάει και η αντιπολίτευση αντιπολιτεύεται δημιουργικά με την κατάθεση απόψεων και ιδεών. Από εκεί και πέρα αν κάποια στιγμή η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ χάσει τη δεδηλωμένη, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη Κυβέρνηση με άλλο πρωθυπουργό από την παρούσα Βουλή. Αν και αυτό αποτύχει, τότε η μόνη λύση θα είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Αν εκλεγείτε πρόεδρος και με δεδομένη τη σταθερά μετριοπαθή πολιτική σας ρητορική, πώς θα λειτουργήσετε έναντι των ζυμώσεων περί συνεννόησης με την κυβέρνηση ή ακόμη και σύγκλισης σε κορυφαία ζητήματα;

Συνεννόηση εντός της Βουλής και πάνω σε νομοσχέδια που προωθούν μεταρρυθμιστικές πολιτικές ασφαλώς και θα μπορούσε να υπάρξει. Όμως μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση οδηγεί το σκάφος της πατρίδας από τη μία ξέρα στην άλλη. Σε τί θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε; Στην επιστροφή του κομματισμού και της μετριοκρατίας στην Παιδεία; Στην αύξηση φόρων και στην επιβολή νέων; Στην άλωση του Κράτους από τους κομματικούς στρατούς; Στην άρνηση να επιβληθεί ο νόμος και η τάξη; Η ιδεολογική εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ δεν του επιτρέπει να βλέπει το καλό της χώρας.  Ο ρόλος μας ως αντιπολίτευση είναι να αναδεικνύουμε τα σφάλματα και να υποδεικνύουμε το σωστό.  Μακάρι να μας ακούσουν.

Τις προάλλες δηλώσατε ότι ο κ. Τσίπρας είναι αναξιόπιστος και θα καταρρεύσει. Τι εννοείτε;

Οι μεταρρυθμίσεις που καλείται να υλοποιήσει ο κ. Τσίπρας στο πρώτο εξάμηνο του 2016, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την ιδεολογία του, την πολιτική του ατζέντα και τις δεσμεύσεις του. Δεν έχω αμφιβολία ότι ακόμα κι αν καταφέρει να συμφωνήσει με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια (καταστρατηγώντας όλα όσα ο ίδιος υποσχέθηκε προεκλογικά τον περασμένο Σεπτέμβριο προκειμένου να εκλεγεί), η κυβέρνηση θα αποτύχει στα ζητήματα που αφορούν την Παιδεία και τη Δικαιοσύνη. Όσο κι αν βαφτίσει το κρέας ψάρι, είναι τόσο βαθιές οι ιδεοληψίες που διέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τόσο ισχυρές οι εξαρτήσεις του, που η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή θα καταρρεύσει από μόνη της, θύμα της ανικανότητας, των εμμονών και των ιδεοληψιών της. Αυτό είναι και το χρονικό σημείο εκείνο στο οποίο η Νέα Δημοκρατία θα είναι πανέτοιμη να δώσει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης στη χώρα. Έχω εκπονήσει και δημοσιοποιήσει ένα πρόγραμμα 111 ημερών για την ανασυγκρότηση της Νέας Δημοκρατίας που θα μπει σε εφαρμογή αμέσως. Την 1η Μαΐου 2016 θα είμαστε έτοιμοι. Το εγγυώμαι.

Ποια άποψη έχετε για τον πρωθυπουργό;

Δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτεί το αξίωμά του. Εμφανώς του λείπει εμπειρία διαχείρισης και διοίκησης.  Επιπλέον είναι ανειλικρινής και αναξιόπιστος.  Με τα δικά μου κριτήρια δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός.  Και επειδή είναι ευφυής, νομίζω ότι καταλαβαίνει και ο ίδιος τις περιορισμένες δυνατότητές του. Η οίηση που όψιμα επιδεικνύει δεν είναι παρά η άμυνά του.  

ΚΜ

Σας φοβίζει το ενδεχόμενο διάσπασης και δη προς τα δεξιά, δεδομένου πως τόσο εσείς, όσο και ο κ. Μεϊμαράκης τοποθετείτε εαυτούς στον χώρο του Κεντροδεξιάς;

Όχι. Έχει περάσει από πολλές φουρτούνες η Νέα Δημοκρατία 40 χρόνια τώρα για να φοβόμαστε σήμερα. Η ενότητα δεν διακυβεύεται. Ο κίνδυνος διάσπασης προβάλλεται ως αντιπερισπασμός από όσους δεν αντιλαμβάνονται την ανάγκη ριζικής ανανέωσης του κόμματος.  Υπονοώντας ότι δήθεν κινδυνεύει η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας, εμμένουν στη στασιμότητα. Η επιλογή για στασιμότητα θα ήταν άλλη μια χαμένη ευκαιρία για τον τόπο και το πολιτικό μας σύστημα. Τολμώ να πω ξεκάθαρα πως η Νέα Δημοκρατία δεν πέρασε από την αυτοκάθαρση που έπρεπε μετά τη χρεοκοπία της χώρας. Η εντολή των παλαιών και νέων μελών μας είναι να το κάνουμε πράξη τώρα. Να πάρουμε οριστικό διαζύγιο από το λαϊκισμό. Να αλλάξουμε. Να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Να χτίσουμε την μεγάλη κεντροδεξιά που θα αλλάξει την Ελλάδα. Το χρωστάμε στην ιστορία μας. Στις Ελληνίδες και στους Έλληνες πολίτες.

Ποιες θα είναι οι πρώτες σας κινήσεις από την επομένη των εκλογών στην περίπτωση που αναλάβετε την αρχηγία του κόμματος;

Από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου μέχρι την 1η Μαΐου που πέφτει το Πάσχα, μεσολαβούν 111 ημέρες. Στόχος μου είναι μέσα σε αυτές να κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις σε όλα τα επίπεδα, ώστε να είμαστε έτοιμοι να αποτελέσουμε την αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης της χώρας. Γι’ αυτό έχω ήδη στείλει επιστολή προς τους συνέδρους της Νέας Δημοκρατίας ζητώντας τους να ξεκινήσει  η διαβούλευση για τις αλλαγές που έχει ανάγκη το κόμμα μας.  Έτσι, ώστε στο τέλος Φεβρουαρίου σε ένα Έκτακτο Εθνικό Συνέδριο να μπορέσουμε να επανιδρύσουμε ουσιαστικά τη Νέα Δημοκρατία και μέχρι το Μάιο να έχουμε υλοποιήσει τις αποφάσεις του.  Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος