Π. Βλάμος. Ο εμπνευστής του "GeNeDis" αποκλειστικά στο «ΛΤ»

«Στόχος η εξατομικευμένη φαρμακευτική αγωγή για την αναστολή του Αλτσχάιμερ»

Τετάρτη, 19 Οκτώβριος 2016 17:05 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Π. Βλάμος. Ο εμπνευστής του "GeNeDis" αποκλειστικά στο «ΛΤ»

Στη Σπάρτη βρίσκεται από εχθές ο καταξιωμένος επιστήμονας Παναγιώτης Βλάμος, πρωτεργάτης της σημαντικής ανακάλυψης για την αναστολή της νόσου Αλτσχάιμερ.
Ο κ. Βλάμος, ο οποίος το 2012 τράβηξε για πρώτη φορά τα βλέμματα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας με το καινοτόμο πρωτόκολλο πρώιμης διάγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ, είναι ο εμπνευστής και του Παγκόσμιου Συνεδρίου GeNeDis, της καθιερωμένης ανά δύο χρόνια επιστημονικής συνάντησης στη Γενετική, στη Γηριατρική και στη Νευροεπιστήμη, που φιλοξενείται φέτος στη λακωνική πρωτεύουσα.
 
Ο πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής και διευθυντής του μοναδικού στην Ευρώπη Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου μίλησε αποκλειστικά στο «ΛΤ» τόσο για το συνέδριο GeNeDis όσο και για την πορεία των ερευνών στις νευροεκφυλιστικές νόσους.
Οι δεκαετείς έρευνες της επιστημονικής ομάδας του κ. Βλάμου έχουν αποδώσει καρπούς και επεκτείνονται.
Σήμερα, η ερευνητική του ομάδα έχει στραφεί πια σε κλινικές δοκιμές με κύριο στόχο τη χορήγηση εξατομικευμένης φαρμακευτικής αγωγής για την αναστολή της νόσου Αλτσχάιμερ. «Τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά», μας ενημέρωσε ο καθηγητής.
 
Το ερευνητικό ταξίδι ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια. Ωστόσο το 2012 ολοκληρώθηκε και κοινοποιήθηκε το πρωτόκολλο πρώιμης διάγνωσης Αλτσχάιμερ, απόρροια της ανακάλυψης του φαινομένου της ηλεκτρικής θρόμβωσης, του μηχανισμού δηλαδή που εξηγεί σειρά δυσλειτουργιών στην εσωτερική μεμβράνη των μιτοχονδρίων. Οι έρευνες επικεντρώθηκαν και συνεχίζονται ακόμα και σήμερα γύρω και από μια άλλη εξίσου σοβαρή νευροεκφυλιστική νόσο, αυτή του Πάρκινσον, για να έρθουν στη συνέχεια σημαντικές επιστημονικές συνέργειες και συνεργασίες, όπως αυτή με τον Ι. Ταρνανά, ερευνητή στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Ζυρίχης και τον νευροεπιστήμονα Clifford Kentros από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας.
 
Η νόσος Αλτσχάιμερ παρουσιάζει ραγδαία επιδείνωση στις σύγχρονες κοινωνίες και ως εκ τούτο αποτελεί πεδίο έρευνας χιλιάδων ερευνητών από όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται πως 44 εκατ. άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο, η οποία εμφανίζεται συνήθως στην τρίτη ηλικία και νεκρώνει προοδευτικά τα εγκεφαλικά κύτταρα.
«Μέχρι τώρα, η διάγνωση του Αλτσχάιμερ γίνεται μόνο όταν η νόσος έχει ήδη δώσει τα πρώτα της σημάδια. Στο στάδιο αυτό η νόσος είναι μη αναστρέψιμη. Στόχος μας είναι η αναστολή της και η χορήγηση εξατομικευμένης φαρμακευτικής αγωγής, προκειμένου ο οργανισμός να διατηρήσει την ισορροπία του και να μην καταρρεύσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Στην ερώτηση αν η Πολιτεία στάθηκε αρωγός στην ερευνητική προσπάθεια ή αν υπήρξαν τα γνωστά γραφειοκρατικά εμπόδια, ο κ. Βλάμος επεσήμανε πως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αναγνώρισε σχεδόν αμέσως την αξία των επιστημονικών ευρημάτων και έσπευσαν να στηρίξουν το ερευνητικό έργο.
 
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο οποίο προΐσταται, δημιουργήθηκε το 2014 από κονδύλι που ενέκρινε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση/ΕΤΠΑ) ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.   
Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο -μοναδικό στην Ευρώπη- το οποίο επέτρεψε στην ομάδα του κ. Βλάμου να επεκτείνει τις έρευνές της και να στοχεύσει στη δημιουργία νέων πρωτοκόλλων διάγνωσης.   Στο επίκεντρο της έρευνας τώρα πια βρίσκονται και άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως άνοιες, Χάντιγκτον, Πάρκινσον, CMT2A κ.ά

GeNeDis 2016
Η πορεία των ερευνών και τα εκπληκτικά αποτελέσματα που έδωσαν, δημιούργησε την ανάγκη μιας παγκόσμιας επιστημονικής συνάντησης η οποία θα πραγματοποιείται ανά δύο χρόνια, προκειμένου να γίνονται γνωστά τα νέα ερευνητικά δεδομένα σε τρία σύγχρονα και δημοφιλή επιστημονικά πεδία: τη Γενετική, τη Γηριατρική και τη Νευροεπιστήμη. Έτσι γεννήθηκε το Παγκόσμιο Συνέδριο GeNeDis, το οποίο έκανε πρεμιέρα το 2014 στην Κέρκυρα και πραγματοποιείται για δεύτερη φορά στη Σπάρτη.
Οι πύλες του Συνεδρίου ανοίγουν αύριο και ήδη στη λακωνική πρωτεύουσα έχει καταφτάσει η αφρόκρεμα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.
 
Ανάμεσά τους είναι ο καταξιωμένος Στυλιανός Αντωναράκης, που αφιερώθηκε στη διερεύνηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, από το πανεπιστήμιο της Γενεύης, ο παγκοσμίως αναγνωρισμένος Γεώργιος Παξινός από την Αυστραλία που χαρτογράφησε τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ο επίκουρος καθηγητής Πληροφορικής & Ιατρικής Εκπαίδευσης από την Ιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Μπαμίδης που «φυτεύει» συναισθήματα στον υπολογιστή, προκειμένου να τον κάνει πιο φιλικό απέναντι στο χρήστη, ο Ezio Giacobini που είναι εξπέρ στη Γηριατρική και Αποκατάσταση του Πανεπιστημίου της Γενεύης, αλλά και καθηγητής Φαρμακολογίας, Ψυχιατρικής και Νευρολογίας στο Southern Illinois School of Medicine, στις ΗΠΑ, ο ομότιμος καθηγητής Νευρολογίας από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, Amos Korczyn, ο καθηγητής Γηριατρικής Ψυχιατρικής Παντελεήμων Γιαννακόπουλος από τo πανεπιστήμιο της Γενεύης κ.α.  Την έναρξη του Συνεδρίου θα κηρύξει ο υπουργός Υγείας κ. Ξανθός.
 
Στα θέματα που θα αναπτυχθούν συμπεριλαμβάνονται: Γηριατρική - Νευροεκφυλιστικές ασθένειες - Άνοια - Εγκεφαλικές διαταραχές - RNA και ασθένειες - Διαταραχές ύπνου - Ψυχική υγεία – Bιοψυχιατρική - Ψυχιατρικές ασθένειες – Νευροαπεικόνιση - Κλινική νευροφυσιολογία - Φυσιολογία του εγκεφάλου - Γονιδιωματική και ηλεκτροφυσιολογία - Κλινική γενετική και γονιδιωματική - Συστημική βιολογία - Επεξεργασία σήματος σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες - Βιοϊατρική επεξεργασία κειμένου - Γονιδιωματική μηχανική - Υπολογιστική Βιολογία - Επιγενετική Υπολογιστική - Έρευνα και ανάπτυξη βλαστοκυττάρων - Κυτταρική θεραπεία – Βιοδείκτες - Διαγνωστική ανθρώπινων ασθενειών μέσω βιοδεικτών - Ανάλυση της γονιδιακής έκφρασης – Nευροφαρμακολογία - Φαρμακογενετική - Διαγνωστικά πρωτόκολλα και δοκιμές – Νανοτεχνολογία.

Παναγιώτης Βλάμος, καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου, Δρ. Μαθηματικός ΕΜΠ
Αντλεί την καταγωγή του από την Αθήνα, με απώτερη τα Αλάτσατα της Μικράς Ασίας. Από το 2000 διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και από το 2004 διδάσκει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ενώ το 2007 εκλέγεται Επίκουρος Καθηγητής και το 2012 αναπληρωτής Καθηγητής και κατόπιν Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας και του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Μοντελοποίησης Το 2016 εκλέχτηκε τακτικος  καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Το γνωστικό του αντικείμενο εστιάζεται στα μαθηματικά μοντέλα εφαρμογών. Έχει συμμετάσχει και συμμετέχει σε σειρά προγραμμάτων και είναι μέλος πολλών επιστημονικών επιτροπών και σωματείων.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος