Συνέντευξη του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη ΜΣ κ. Ευσταθίου

«Η πηγή από την οποία μπορούμε να αντλούμε δύναμη και ελπίδα είναι ο Κύριός μας»

Σάββατο, 15 Απρίλιος 2017 10:00 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Συνέντευξη του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη ΜΣ κ. Ευσταθίου

Διανύοντας το 37ο έτος διακονίας του στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος αποτελεί φωτεινό παράδειγμα ιεράρχη, με αναγνώριση του σπουδαίου έργου του, τόσο μεταξύ των εκκλησιαστικών κύκλων, όσο και ανάμεσα στα μέλη της κοινωνικής και πολιτικής  κοινότητας του τόπου. Με πλούσια και αξιοθαύμαστη εκκλησιαστική, κοινωνική και φιλανθρωπική διακονία, αλλά και σημαντικό συγγραφικό έργο, ο κ. Ευστάθιος σηματοδότησε την απαρχή μιας νέας  εποχής για τη Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, από το 1980 όταν και χειροτονήθηκε Μητροπολίτης, καταφέρνοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα να καθιερωθεί στη συνείδηση των πιστών. Για το εν γένει έργο του τιμήθηκε με πολλά μετάλλια και διακρίσεις από Πατριάρχες, Εκκλησίες, ανθρώπους των Γραμμάτων και της Τέχνης, από Υπουργεία και από την Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου.

Ο σεπτός ποιμενάρχης μιλάει στο «Λακωνικό Τύπο» για τα έτη της οιακοστροφίας  του στην ΙΜΜΣ, που τον καθιστούν ως έναν από τους μακροβιότερους Επισκόπους στην Εκκλησία της Ελλάδος, τα ιδιαίτερα γεγονότα που χαρακτήρισαν την μέχρι σήμερα διακονία του, αλλά και τη σχέση ομογένειας και Εκκλησίας. Ακόμα, εξηγεί πως ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να ανταπεξέλθει στα προβλήματα και τις προκλήσεις που βιώνει, αναφέρεται στη λύτρωση που σηματοδοτεί ο Θάνατος και η Ανάσταση του Θεανθρώπου, ενώ απευθύνει στους πιστούς τις σκέψεις, τις ευχές και την προσευχή του για τις Άγιες αυτές ημέρες.

Η συνέντευξη του κ. Ευσταθίου έχει ως εξής:

- Σεβασμιώτατε, διάγετε το 37ο έτος διακονίας Σας στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης. Ποια γεγονότα σημάδεψαν τη ζωή Σας και ιδιαίτερα την οιακοστροφία Σας στην Ιερά Μητρόπολή μας;
Κατ΄ αρχάς σάς ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίδετε να επικοινωνήσω και μαζί σας, γεγονός που με ευχαριστεί ιδιαίτερα, αλλά και με όσους θα διαβάσουν αυτή τη συνέντευξη.

Έχοντας υπόψη μου ότι άλλοι αρχιερείς έζησαν ως εν ενεργεία Μητροπολίτες 20,15,10,5, 4,1 και ένας 2 μήνες ευχαριστώ τον Πανάγαθο Θεό, γιατί η αγάπη και η μακροθυμία Του μου χάρισαν τόσα πολλά χρόνια επισκοπικής ζωής και υπέρ τα 53 χρόνια κληρικής ζωής.

Αν έπρεπε ν΄ απαριθμήσω τα πιο εντυπωσιακά γεγονότα της ζωής μου ως Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης, θα χρειαζόταν να γράψω πολλές σελίδες, έστω και αν προσπαθούσα απλώς να τα αναφέρω.

Η χειροτονία νέων κληρικών, πού είναι πολύτιμοι συνεργάτες κάθε Μητροπολίτου, είναι γεγονός μεγάλης σπουδαιότητας και σημασίας και μάλιστα σε μια εποχή που κυριαρχούν ο άκρατος υλισμός και η ηθική κατάπτωση.

Η επάνδρωση των Ιερών Μονών μας είναι ένα άλλο ιδιαίτερο γεγονός  ιδίως για την εποχή μας, αφού τα Μοναστήρια μας πέραν της θρησκευτικής και πνευματικής τους αποστολής, είναι και καταφύγια ενός πλήθους ανθρώπων πονεμένων, δοκιμασμένων, προβληματισμένων ακόμη και πτωχών.

Η «γέννηση» των παιδιών μας, δηλαδή των 13 Ιδρυμάτων της Μητροπόλεώς μας, με πρώτο το Άσυλο Ανιάτων, που αποτελεί ως πρώτο την άνοιξη της επισκοπικής μου ζωής, όπως λένε και χαρακτηρίζουν οι έγγαμοι το πρώτο τους παιδί, είναι ένα συγκλονιστικό γεγονός για μένα, έστω και αν στοίχισε πολλά ξενύχτια, πολύ κόπο, μεγάλες στενοχώριες και τεράστιες ευθύνες.

Περιορίζομαι σ΄ αυτά, αν και θεωρώ ότι και αναρίθμητα άλλα που μπορεί να θεωρηθούν ήσσονος σημασίας για μένα είναι σημαντικά. Δοξολογώ το όνομα του Κυρίου μας, που είναι Εκείνος που εμπνέει και εγκρίνει τα σχέδια και δίνει τα απαραίτητα για την πραγμάτωσή τους.

mhtropolitis4- Ομογένεια και Εκκλησία. Πόσο σημαντική είναι η σχέση της Ι. Μητροπόλεώς μας με τους απανταχού Λάκωνες;
Πολύ με χαροποιεί η σχέση και επικοινωνία  μου με τους ομογενείς μας. Τους θεωρώ «οστούν εκ των οστών μας και σαρξ εκ της σαρκός μας». Τους αγαπώ και υπερβαλλόντως και τους θαυμάζω. Έφυγαν σε χρόνους δύσκολους και πήγαν στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία  και στην Ευρώπη, χωρίς να έχουν  γνωστούς, χωρίς να ξέρουν  γλώσσα, χωρίς να γνωρίζουν κάποια τέχνη και εκεί εργάστηκαν σκληρά και όχι απλώς δε χάθηκαν, αλλά και προόδευσαν και όχι απλώς προόδευσαν, αλλά και διακρίθηκαν. Επομένως ως Επίσκοπος της ιδιαίτερης πατρίδας τους θεώρησα ότι έπρεπε και πρέπει να τους αγαπώ, να συνεργάζομαι μαζί τους για θέματα που απασχολούν τη γενέτειρά τους, ακόμη και να συμπαρίσταμαι  στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δικοί τους άνθρωποι που ζουν στα χωριά μας.

Και εκείνοι σε δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζουμε εμείς εδώ, όπως  η  λειτουργία των Ιδρυμάτων μας σε εποχή οικονομικής ύφεσης, ανταποδίδουν την αγάπη που τους έχουμε δείξει με τη δυναμική φιλάνθρωπη παρουσία τους, που πολυμερώς στάθηκε στηρικτική στην πορεία μας.  

Έχουμε ιδρύσει Γραφείο Αποδήμων στη Μητρόπολή μας και επικοινωνούμε συχνά- πυκνά  με Εγκυκλίους, γράμματα εόρτια και με ανταλλαγή μηνυμάτων πού τροφοδοτούν την αλληλοεκτίμηση και την αμοιβαία αγάπη.

Το Καλοκαίρι, μάλιστα, στον αύλειο χώρο του Ασύλου Ανιάτων, οργανώνουμε για χάρη τους εορταστική εκδήλωση που συντελεί στη διατήρηση και επαύξηση των διαπροσωπικών  σχέσεών μας.

- Ο σημερινός άνθρωπος εν μέσω όλων των αντιξοοτήτων που βιώνει από πού μπορεί να αντλήσει δύναμη για να συνεχίσει τη ζωή του;
Ο σύγχρονος άνθρωπος κυριολεκτικά ευρίσκεται σε δεινή θέση. Έχει υποστεί σύγχυση και έχει χάσει την ελπίδα του για το μέλλον του και τα όνειρά του για ένα καλύτερο αύριο.

Η νεολαία μας έχει πληγεί βάναυσα από τη συμπεριφορά και την αλλοπρόσαλλη τακτική των μεγαλυτέρων. Δε γράφω κάτι καινούργιο από αυτά που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος στην καθημερινότητά του. Το ζητούμενο είναι η πηγή  της χαράς και της ευτυχίας μας. Ο τρόπος και τα μέσα του πληρώματος της άδειας καρδιάς μας. Αναζητάμε εκείνο που θα διώξει τον πόνο, θα παρηγορήσει τον πονεμένο, θα θεραπεύσει την πληγή, θα δώσει νόημα στη ζωή μας. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.

Αυτός μας λείπει, γι΄αυτό έχουμε λύπη. Αυτός νοηματοδοτεί τη ζωή μας και «νεοποιεί τους γηγενείς». Αυτός είναι ο βράχος επάνω στον  οποίο στηρίζονται οι πιστοί και συντρίβονται οι άπιστοι. Αυτός είναι το χαλινάρι για να μην τρέχουμε περισσότερο από όσο πρέπει, αλλά και η βουκέντρα που μας αναγκάζει να τρέχουμε για να μην αδιαφορούμε. Αυτός είναι το στοργικό χέρι που μας ανορθώνει, όταν πέφτουμε, για να μην απογοητευόμαστε και Αυτός το χαλινάρι, όταν καλπάζουμε, για να μη γοητευόμαστε και τροφοδοτούμε τον εγωισμό μας. Αυτός είναι το φως που «φωτίζει πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον», Αυτός και η ελπίδα μας στις διακυμάνσεις της ζωής μας. Προπάντων είναι ο Λυτρωτής μας από τα δεινά της παραβατικής ζωής μας, γιατί είναι τόσο μεγάλη η αγάπη Του και μακροθυμία Του, ώστε να μας δέχεται στην αγκαλιά Του, έστω και αν τα σφάλματά μας είναι αναρίθμητα.

Επομένως, δεν είμαστε μόνοι, ούτε αποδιοπομπαίοι. Η πηγή από την οποία μπορούμε να αντλούμε δύναμη και ελπίδα είναι ο Κύριός μας, που πρέπει να πιστεύουμε κα να αγαπάμε και αυτά τα αισθήματά μας να αποδεικνύουμε με την εφαρμογή του θείου Νόμου Του που διαχρονικά έχει το ίδιο κύρος.

- Με αφορμή τις Άγιες ημέρες του Πάσχα, τι σημαίνει λύτρωση του ανθρώπου με το θάνατο του Ιησού;
Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος στην επίγεια ζωή του. Το μεγαλύτερο, όμως,  πρόβλημά του και ο μεγαλύτερος φόβος του είναι ο θάνατος. Όταν βλέπει ότι όλοι εκεί καταλήγουν και ότι η παρούσα ζωή  είναι λίγη και φεύγει γρήγορα, κυριεύεται από φόβο και θλίψη. Βλέπει ότι όλοι οι κόποι με τον θάνατο μηδενίζονται και τα αγαθά πολλών κεκοιμημένων, τα οποία με μόχθο συγκέντρωσαν, περνούν σε χέρια που δυστυχώς κατά κανόνα τα εξανεμίζουν, προσβάλλοντας και τη μνήμη των αποθανόντων και τότε αισθάνεται μια απογοήτευση και διάψευση, αφού η υπέρμετρη αξία που έδιδε στα υλικά αγαθά  αναθεωρείται και τώρα τα βλέπει από διαφορετική οπτική γωνία.

Τίποτε δεν έχει αξία από αυτά που βλέπει και βιώνει στην παρούσα ζωή, αν δεν υπάρχει η άλλη. Η Ανάσταση του Κυρίου μας έδωσε νόημα στην επίγεια ζωή, αφού πλέον έκανε τον Λόγο Του πέρα για πέρα αληθινό με μια δυναμική αναμφισβήτητη.

Εκείνος μίλησε για την πέρα του τάφου ζωή, Εκείνος δίδαξε τον τρόπο και έδωσε τα μέσα  για την κατάκτησή της. Εκείνος νίκησε τον ανίκητο μέχρι τότε θάνατο και τον χαρακτήρισε ως ύπνο μεγαλύτερης διάρκειας. «Ουκ απέθανε αλλά καθεύδει» είπε στους παρευρισκόμενους στο σπίτι του Αρχισυναγώγου που μπροστά τους είχαν πεθαμένο το κορίτσι τους.

Η Ανάστασή Του έγινε απαρχή της αναστάσεως του κάθε ανθρώπου, όταν έλθει η ημέρα η μεγάλη. «Χριστός γαρ εγερθείς εκ νεκρών απαρχή των κεκοιμημένων εγένετο». Ο φόβος εκ του θανάτου μετριάζεται και γι΄αυτούς που πιστεύουν εξαφανίζεται και η χαρά που προέρχεται από την ελπίδα της Αναστάσεως και της πέραν του τάφου ζωής, που είναι ατελείωτη, πλημμυρίζει την ψυχή  του ανθρώπου. Τότε ο άνθρωπος ανακαλύπτει το νόημα της επίγειας ζωής του και τη ζει όπως της πρέπει.

 MG 1400

- Σεβασμιώτατε, ποιες οι σκέψεις, οι ευχές και οι προσευχές σας αυτό το Πάσχα; Πώς μπορεί το μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου να συνδεθεί με τη σημερινή ελληνική κοινωνία της κρίσης που δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και ηθική;  
Η ευχή και η προσευχή μου για όλους τους Λάκωνες που μένουν στην ιστορική πόλη μας και στην Ιερά Μητρόπολή μας, αλλά και για όλους τους Ομογενείς μας είναι να έχουν χαρά και ειρήνη στην ψυχή τους και σ΄όλη τη ζωή τους.

Αυτά τα δύο δώρα πρόσφερε ο Κύριος την ίδια ημέρα της Αναστάσεώς Του. «Χαίρετε» είπε στις Μυροφόρες. «Ειρήνη υμίν» είπε στους φοβισμένους Μαθητές του. Και αυτό σημαίνει ότι αυτά μας χρειάζονται περισσότερο από όλα τα άλλα. Εκείνος γνωρίζει τι μας ωφελεί, τι μας βλάπτει και ποιο απ΄όλα είναι το πιο σημαντικό, γι΄αυτό και το προσφέρει. Αποδέκτες βέβαια των δώρων Του είναι εκείνοι που έχουν τη διάθεση και πιστεύουν στον αθάνατο λόγο Του χωρίς όρους και όρια.

Σήμερα που εισπράττουμε την απογοήτευση από ανθρώπους και καταστάσεις που είχαμε εμπιστευτεί ή επειδή εμείς οι ίδιοι διαλέξαμε δρόμους ανορθόδοξους και προτιμήσαμε μια ζωή χωρίς ηθικούς φραγμούς, με αποτέλεσμα και να πτωχεύσουμε και τα όνειρά μας να μείνουν απραγματοποίητα, οφείλουμε ολοταχώς να επιστρέψουμε εκεί από όπου κάποτε φύγαμε. Η μετάνοια για τα πεπραγμένα μας και η ελπίδα μας για την ευτυχία μας και τη σωτηρία μας ας είναι το αίτημα των προσευχών μας.

040

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος