Ολ. Λαμπούση: «Το θέατρο είναι το καταφύγιο που αγαπούμε»

Συνέντευξη της υπεύθυνης του Θεατρικού Εργαστηρίου Νέων Δήμου Μονεμβασίας στο πλαίσιο της στήλης «ΣυνΛακεδαιμονίων»

Πέμπτη, 11 Απρίλιος 2019 09:48 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ολ. Λαμπούση: «Το θέατρο είναι το καταφύγιο που αγαπούμε»

Την εκπαιδευτικό και υπεύθυνη του πρωτότυπου και ιδιαίτερα δραστήριου Θεατρικού Εργαστηρίου Νέων του Δήμου Μονεμβασίας, που αποτελεί όαση πολιτισμού για την περιοχή της νοτιανατολικής Λακωνίας, κ. Ολυμπία Λαμπούση, φιλοξενεί σήμερα η στήλη «ΣυνΛακεδαιμονίων». Έχει στο ενεργητικό της 16 θεατρικές παραστάσεις με μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Μολάων με πολλές βραβεύσεις και συμμετοχές σε Πανελλήνια και διεθνή φεστιβάλ. Ήδη, το Θεατρικό Εργαστήρι έχει «ανεβάσει» στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο και στο Πνευματικό Κέντρο Δ. Σπάρτης τις «Τρωάδες» και την «Άλκηστη» του Ευριπίδη, τους «Βατράχους», τις «Όρνιθες» και τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη,  «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλη, «Το Αγόρι με τη Βαλίτσα» του Μάικ Κένι, τον «Ανδροκλή και το Λιοντάρι» του Μπέρναντ Σω, τους «Πέρσες» του Αισχύλου, το «DNA» του Ντένις Κέλι κ.ά. Φέτος, η κ. Λαμπούση, μαζί με τους μαθητές της, ετοιμάζει την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή που θα παιχτεί εξ’ ολοκλήρου σε δική της μετάφραση. Τέλος, από το 2017 είναι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής και καλλιτεχνική διευθύντρια του «Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου» του Δήμου Μονεμβασίας.

- Το θέατρο στη ζωή σας;
Το θέατρο είναι το καταφύγιο που αγαπούμε. Ο συντονισμός με την καρδιά του αληθινού ανθρώπου (του ήρωα, του συγγραφέα, του συμπαίκτη επί σκηνής). Προσωπικά δεν έχω συναντήσει άλλο «χώρο», όπου να κουρδίζεται τόσο καλά η ύπαρξη όσο σε μια καλά οργανωμένη θεατρική ομάδα. Προσπάθεια, πειθαρχία, δέσμευση, σχέση. Αντιπερισπασμός από την ευκολία και τη μικρότητα, βουτιά στο βάθος, αυτό είναι το θέατρο –και βγάζει πολλά μαργαριτάρια.

- Ένα σχολείο με οδηγό το θέατρο.
Πονεμένη ιστορία -αφήστε. Θα αρκεστώ να πω ότι το θέατρο είναι σχολείο και θα έπρεπε να διδάσκεται στο σχολείο πολύ σοβαρά.

- Τί σημαίνει για εσάς: Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στους Μολάους.
Σημαίνει πως τα σημερινά παιδιά μπορούν να μην πνίγονται από την αίσθηση της αποκλεισμένης επαρχίας, όπως πνιγόμουν στα νιάτα μου εγώ.

- Τί θα μπορούσε να του δώσει την αίγλη και την ουσία που θέλετε;
Αυτά που του τη δίνουν ήδη: Η πολλή δουλειά, η αφιλοκερδής αγάπη πολλών (εθελοντών, καταξιωμένων καλλιτεχνών-φίλων της προσπάθειας κ.ο.κ.), η προσεκτική επιλογή συνεργατών και παραστάσεων, η υποστήριξη από ανθρώπους σαν κι εσάς, το υποδειγματικό κοινό του, η άγρυπνη αποφυγή του ευτελούς και του αγοραίου που καιροφυλακτεί.

- Πώς αντιμετωπίζει το φεστιβάλ η τοπική κοινωνία;
Το τιμά και το χαίρεται. Και το αγκαλιάζει και με το παραπάνω -επέκταση των κερκίδων του αμφιθεάτρου του Λυκείου υποσχέθηκε πέρυσι ο δήμος, καταλαβαίνετε τι έγινε!

- Σαν άνθρωπος τί έχετε κερδίσει από τη μέχρι τώρα προσπάθεια;
Μεγάλο μέρος του εαυτού μου, για να το θέσουμε με όρους Καρόλου Κουν. Κάνοντας θέατρο από το 2005 και οργανώνοντας τώρα αυτό το φεστιβάλ με συνεργάτες τριαντάχρονους νέους που τότε ήταν μαθητούδια που πάλευαν να ανεβάσουν Γκόγκολ, νιώθω επίσης μια βαθιά-βαθιά ικανοποίηση.

- Βάλατε στον θεατρικό χάρτη της χώρας τους Μολάους. Προσωπικότητες που σας σημάδεψαν με την παρουσία τους μέχρι τώρα;
Αν εννοείτε στο φεστιβάλ, σημάδι άφησαν αρκετοί αξιόλογοι άνθρωποι και δεν θέλω να ιεραρχήσω -η επαφή πάντως μαζί τους είναι βασικό μέρος της όλης συναρπαστικής εμπειρίας. Αν εννοείτε γενικότερα, η γιαγιά μου η Ολυμπία, οι αρχαίοι τραγικοί και ο Θοδωρής Καλλιφατίδης -δυνατές «παρουσίες», η ευθύβολη σχέση τους με την ουσία και το απέριττο με συναρπάζει και αποτελεί για μένα διαρκή έμπνευση και οδηγό.

- Ποιοι είναι οι συμπαραστάτες σας σ’ αυτό το όνειρο; Πώς γίνεται πράξη;
Οι μεγαλύτεροι συμπαραστάτες είναι οι μαθητές. Οι νυν και οι πρώην -και είμαι σίγουρη και οι επόμενοι. Μιλώ φυσικά για τα παιδιά που πέρασαν από τη θεατρική ομάδα -και είναι εκατοντάδες. Μερικά από αυτά φανατικά πιστά. Η συνδρομή των Φλωρεντίας Μπέμπη, Πάρη Λεόντιου και Ειρήνης Σκαμνάκη ήταν αποφασιστικής σημασίας για την επιτυχία του φεστιβάλ από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του. Το όνειρο μοιράστηκαν επίσης εξ’  αρχής ο Γιάννης Μουτσατσός, υπεύθυνος της θεατρικής ομάδας «Αιθεροβάμονες», ο πρώην σύζυγός μου Αντώνης Μπόζης (αυτοί οι δυο «έτρεξαν» πολύ) και φυσικά η Παναγιώτα Αλειφέρη, πρόεδρος του Νομικού Προσώπου για τον Πολιτισμό του Δήμου Μονεμβασίας. Έτσι το όνειρο γίνεται πράξη.

- Ποιο το οικονομικό κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος;
Α, δεν νομίζω να ρωτάτε το κατάλληλο πρόσωπο -την κυρία Αλειφέρη παρακαλώ! Θα επαναλάβω ωστόσο ότι το βασικό «κεφάλαιο» σε αυτή την ιστορία είναι το ανθρώπινο.

- Μια φράση που σας είπαν οι προσκεκλημένοι και που δεν θα ξεχάσετε;
«Το θέατρο είναι πολιτισμός, ο πολιτισμός είναι ζωή και η ζωή μάς ανήκει». Την είπε από μικροφώνου τη βραδιά της προπέρσινης απονομής βραβείων ο Τζανέτος Κομηνέας, από τη θέση του κριτή. Δεν θα την ξεχάσω γιατί άρεσε πολύ στον γιο μου, ο οποίος μου την «κοπανάει» κάθε φορά που βαρυγκωμάω με τις δουλειές του φεστιβάλ.

- Γιατί κάνουμε θέατρο;
Γιατί αλλιώς βαριόμαστε. Και γιατί είμαστε πάντα παιδιά -και θέλουμε να παίζουμε.


Μάθετε περισσότερα για το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου του Δ. Μονεμβασίας στη σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook


Επιμέλεια: Δημήτρης Αβούρης, Χρήστος Πετρούλιας

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti