Δ. Διακάκης: «Μου αρέσει να δημιουργώ συναισθήματα μέσα από τα βίντεο»

Συνέντευξη στο πλαίσιο της στήλης «ΣυνΛακεδαιμονίων»

Πέμπτη, 06 Ιούνιος 2019 11:11 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δ. Διακάκης: «Μου αρέσει να δημιουργώ συναισθήματα μέσα από τα βίντεο»

Έναν νέο άνθρωπο που γνωρίζει να απαθανατίζει τη μοναδικότητα της στιγμής και να «αιχμαλωτίζει» μέσα από τον φακό της κάμερας, στιγμές, συναισθήματα, τοπία και παραστάσεις της Λακωνίας -και όχι μόνο- φιλοξενεί σήμερα η στήλη «ΣυνΛακεδαιμονίων». Εμπνεόμενος από τις ομορφιές του τόπου του, ο Δημήτρης Διακάκης περιηγείται σε διάφορες γωνιές του νομού, χαρίζοντας σε όλους υπέροχα φωτογραφικά στιγμιότυπα και καθηλωτικά βίντεο. Αναβαθμίζοντας το επίπεδο ενός απλού χόμπι, τα τελευταία χρόνια έχει ασχοληθεί σε βάθος με τους τομείς της φωτογραφίας, της καταγραφής και σύνθεσης βίντεο, επιτυγχάνοντας την απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων και τεχνικών. Στόχος του είναι, πέρα από την χαρά που του δίνει η ενασχόλησή του με αυτό που αγαπά, να αναδείξει αφιλοκερδώς τον τόπο του στα πέρατα του κόσμου, μέσω αυτού του χόμπι.

Γεννήθηκε το 1985 στη Σπάρτη, όπου και μεγάλωσε. Τόπος καταγωγής του είναι τα Βελανίδια Βοιών Λακωνίας. Αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η πορεία των σπουδών του συνοδεύτηκε και από δημοσίευση της πτυχιακής του εργασίας σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό, γεγονός που αποτελεί διάκριση για τον ίδιο. Στην συνέχεια κατετάγη στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή.

- Πόσα χρόνια δημιουργείς μέσα φωτογραφίας και βίντεο;
Σε γενικότερο επίπεδο περίπου δέκα χρόνια. Τα τελευταία, όμως, πέντε χρόνια έχω ασχοληθεί σε βάθος με αυτόν το τομέα όσων αφορά την απόκτηση γνώσεων και τεχνικών, αλλά και ως έναν τρόπο να δημιουργώ και να εκφράζομαι μέσα από αυτόν.

- Το χόμπι δημιουργεί ποιότητα ζωής ή αφαιρεί από την καθημερινότητα;
Θα έλεγα πως όχι απλά δημιουργεί ποιότητα ζωής, αλλά είναι μία απαραίτητη προϋπόθεση αυτής. Σε μία εποχή μάλιστα, όπου βομβαρδιζόμαστε από αφορμές άγχους και προβληματισμού, το χόμπι είναι ένα ιδανικό καταφύγιο μακριά από όλα αυτά. Το να χαλαρώνουμε, κάνοντας αυτό που αγαπάμε, ξεκουράζει το μυαλό μας, αλλάζει την ψυχολογία μας και γεμίζει τις «μπαταρίες» μας για τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Οπότε, με μία δόση χιούμορ, στην ερώτηση «Το χόμπι δημιουργεί ποιότητα ζωής ή αφαιρεί από την καθημερινότητα;», θα έλεγα πως η καθημερινότητα αφαιρεί από το χόμπι...!

- Το βλέμμα του δημιουργού ή το περιβάλλον είναι ο πρωταγωνιστής του έργου σου;
Εφόσον χρησιμοποιούμε όρους ταινίας, θα έλεγα πως το περιβάλλον είναι το «σενάριο» και το βλέμμα του δημιουργού «ο σκηνοθέτης», ο οποίος θα προσπαθήσει να το αποδώσει. Τώρα όποιο και να πρωταγωνιστήσει από τα δύο στο έργο μου, θεωρώ πως ο σκοπός μου έχει επιτευχθεί.

- Ποια η διαφορετικότητα των δικών σου βίντεο;
Η διαφορετικότητα σε κάθε δημιουργία έρχεται από πολλούς παράγοντες, μερικοί από τους οποίους είναι το θέμα, η στιγμή, η διάθεση και ούτω καθεξής. Ένας από τους πιο σημαντικούς, όμως, είναι ο δημιουργός. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε ένα μωσαϊκό, όλοι διαφορετικοί μεταξύ μας και εκεί έγκειται η ομορφιά. Γι’ αυτό και το σημαντικό δεν είναι να προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε! Έτσι κι αλλιώς αυτό -όπως προανέφερα- γίνεται από μόνο του. Το σημαντικό είναι να «χαιρόμαστε» τη στιγμή. Η χαρά της δημιουργίας είναι κάτι υπέροχο. Όσοι άνθρωποι «δημιουργούν», είτε ερασιτέχνες είτε επαγγελματίες, είτε αρχάριοι είτε ειδικοί, όλοι τους, είναι κερδισμένοι.

Στο δια ταύτα, στα δικά μου βίντεο, μου αρέσει να πηγαίνω πέρα από την απλή παρουσίαση ενός θέματος. Μου αρέσει να δημιουργώ συναισθήματα. Χαρά, αναπόληση, περηφάνια, ξεσκόνισμα αναμνήσεων, ενθουσιασμό για το τώρα, οποιοδήποτε συναίσθημα μπορεί να είναι αυτό για τον καθένα.   

- Τί σε γοητεύει περισσότερο όταν φωτογραφίζεις;
Με γοητεύει η δύναμη της εικόνας. Λένε ότι μία εικόνα είναι ίση με χίλιες λέξεις. Για μένα είναι ίση με πολύ περισσότερες. Μία φωτογραφία «παγώνει» τη στιγμή. Τώρα το τι σημαίνει αυτό, εξαρτάται από ποια οπτική γωνία θα το εξετάσουμε. Αναμνήσεις: βοηθά στο να μείνουν ανεξίτηλες. Δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση, αλλά σίγουρα βοηθά. Όταν βλέπεις μία φωτογραφία από τις διακοπές που είχες πάει πριν δέκα χρόνια σε ένα όμορφο μέρος, σου έρχονται στιγμιαία και όλα τα συναισθήματα που ένιωθες, ακόμα και οι μυρωδιές. Παράλληλα, νιώθεις τυχερός, όχι μόνο για το «τώρα», αλλά και για το «τότε». Προβολή: Τι   πιο δυνατό από την εικόνα; Προβολή του τόπου σου, του κόσμου, της δουλειάς σου, των μηνυμάτων που θες να προβάλλεις και να στείλεις.

Και σε όλα τα παραπάνω κρύβονται δύο επιπλέον χαρές. Η χαρά της δημιουργίας, γιατί κάθε φωτογραφία είναι και μία δημιουργία. Και η χαρά του να μοιράζεσαι, γιατί τί αξία θα είχαν ΟΛΑ αν δεν μπορούσαμε να τα μοιραστούμε; Με μία φωτογραφία, λοιπόν, μπορείς να μοιραστείς το καθετί, με όποιον εσύ επιλέξεις. Είτε αυτό είναι η οικογένειά σου, είτε τα social media, είτε οι αναγνώστες σου κλπ...    

- Πώς μπορεί κάποιος να δει το έργο σου;
Διατηρώ ένα κανάλι στο Υoutube όπου ανεβάζω όλα μου τα βίντεο. Επίσης, στον  λογαριασμό που έχω στο Ιnstagram (dimitris_diak), καθώς και στο Facebook (Dimitris Diak).

Αποσπάσματα υλικού μου -και συγκεκριμένα από το βίντεο «μία βόλτα στα Βελανίδια»- χρησιμοποιήθηκαν σε αντίστοιχο αφιέρωμα που έγινε από τον τηλεοπτικό σταθμό Αlpha TV και την εκπομπή «Καλύτερα δεν γίνεται» η οποία προβλήθηκε την Κυριακή  5 Μαΐου 2019.

- Τι ονειρεύεσαι να καταγράψεις στο μέλλον;
Όνειρό μου είναι να ταξιδέψω όσο περισσότερο μπορώ και να καταγράψω τον κόσμο μέσα από τον φωτογραφικό μου φακό. Έτσι θα συνδυάσω δύο μεγάλες μου αγάπες... Και ταξίδια δεν εννοώ μόνο το εξωτερικό, αλλά και την υπέροχη Ελλάδα μας, που είναι ένας κόσμος από μόνη της... Θα έλεγα ότι όνειρό μου είναι απλώς να συνεχίσω να καταγράφω!

- Ο παράδεισος θα μπορούσε να γράφει: Νομός Λακωνίας;
Σίγουρα ΝΑΙ! Και μου δίνεται ιδέα για τον τίτλο του επόμενου βίντεο...

- Μπορείς με το έργο σου να συμβάλλεις στην προβολή του τόπου σου;
Η προβολή του τόπου μου ήταν και ένας από τους λόγους για τους οποίους ξεκίνησα πιο σοβαρά την ενασχόλησή μου με την δημιουργία βίντεο. Είμαι τόσο περήφανος για τον τόπο μας και συνάμα τόσο προβληματισμένος που δεν έχει τις υποδομές και την τουριστική εκμετάλλευση που του αξίζει. Για παράδειγμα η πόλη μας, η Σπάρτη. Μία πόλη με τεράστια ιστορία και αναγνωρισιμότητα σε όλο τον κόσμο. Κι όμως, με ελλιπείς τουριστικές υποδομές, χωρίς μουσείο, χωρίς την ζωή που της αξίζει. Τόσο κρίμα! Αποφάσισα να μην παραπονιέμαι απλά, αλλά να κάνω κι εγώ κάτι από την πλευρά μου, με το χόμπι μου, χωρίς φυσικά κανένα οικονομικό όφελος. Έφτιαξα ένα ερασιτεχνικό βίντεο με την ελπίδα να βοηθήσω στην προβολή του.           

- Στα Βελανίδια, το χωριό καταγωγής σου, τι τίτλο θα έβαζες όταν το βλέπεις από ψηλά;
Πως να περιοριστείς σε μία λέξη για αυτό το πανέμορφο χωριουδάκι. Θα έλεγα «ζωγραφιά», αλλά θα το αδικούσα καθώς δεν γίνεται πίνακας να απεικονίσει την ομορφιά του. Θα έλεγα «μικρή Σαντορίνη», αλλά θα το αδικούσα γιατί έχει τον δικό του χαρακτήρα για να παρομοιασθεί με κάποιο άλλο όντως υπέροχο μέρος. Θα καταλήξω στην λέξη «παράδεισος», καθώς η ομορφιά, η αγνότητα, αλλά και το γεγονός ότι πολλά θαύματα  -κυριολεκτικά και μεταφορικά- συμβαίνουν εκεί, με οδηγούν συνδυαστικά σε αυτόν τον χαρακτηρισμό. Τα Βελανίδια λέγονται και μικρό Άγιο Όρος, καθώς περιέχουν πλήθος από εκκλησάκια, πολλά από αυτά κτισμένα τον 12ο και 13ο αιώνα. Επίσης, αρκετοί Άγιοι, όπως ο Άγιος Θωμάς ο εν Μαλεώ, έχουν επιλέξει να ασκητέψουν και να θαυματουργήσουν στον τόπο αυτό. Κρυμμένα στην βουνοπλαγιά, έτσι ώστε να μην φαίνονται από τους πειρατές των αρχαίων χρόνων, παρουσιάζονται ξαφνικά μπροστά σου συνδυάζοντας και βουνό και θάλασσα. Οπότε σίγουρα «παράδεισος».


Επιμέλεια: Δ. Αβούρης, Χρ. Πετρούλιας

Eνημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti