Γ. Τσιμπίδης: «Το κρασί είναι η ιστορία του τόπου μας»

Ο άνθρωπος που αναβίωσε τον οίνο «Μονεμβασία-Malvasia» μιλάει αποκλειστικά στον «Λακωνικό Τύπο»

Πέμπτη, 31 Οκτώβριος 2019 13:52 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Γ. Τσιμπίδης: «Το κρασί είναι η ιστορία του τόπου μας»

Όταν κάποιος συνδυάζει τη δραστηριότητά του με πάθος, μεράκι, αλλά και την κατάλληλη γνώση, είναι αυξημένες οι πιθανότητες το εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία. Αυτό ισχύει για τον ιδρυτή και ιδιοκτήτη της «Οινοποιητικής Μονεμβασίας» κ. Γιώργο Τσιμπίδη, ο οποίος ύστερα από 17 χρόνια πολύπλευρης και επίμονης προσπάθειας πρωταγωνίστησε στην αναβίωση του Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης  «Μονεμβασία-Malvasia» Οίνου, του χαμένου στον χρόνο, περίφημου μεσαιωνικού κρασιού που ξαναγεννήθηκε πανηγυρικά στον γενέθλιο τόπο του, τη Μονεμβασιά. Το προϊόν είναι εστεμμένο ήδη με 55 χρυσά μετάλλια, μεταξύ των οποίων με δύο Regional Trophy Golden Medal κι ένα Platinum στα «Decanter Wine Awards 2014», ένα διπλό χρυσό στην Νέα Υόρκη στον «FLIW» και το Grand trophy medal, ως το καλύτερο Βαλκανικό κρασί για το 2014, στο «BIWC».

 Ο Γ. Τσιμπίδης μιλάει στον «Λακωνικό Τύπο» και τη στήλη «ΣυνΛακεδαιμονίων» για την επιχειρηματική του διαδρομή, που μετράει ήδη 22 χρόνια ζωής, την προσπάθεια ανάδειξης των τοπικών ποικιλιών κρασιού σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, αλλά και την ανάγκη στήριξης της παραγωγής μέσω στοχευμένων πολιτικών.

- Τί φιλοδοξείτε να κατακτήσετε με τα κρασιά σας;
Με το κρασί και τη δουλειά μας επιχειρούμε να αναδείξουμε τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του τόπου μας. Η Οινοποιητική Μονεμβασιάς προβάλλει και αναδεικνύει τα   ιδιαίτερα προϊόντα της Λακωνίας στις πλέον δύσκολες και ανερχόμενες νέες αγορές του  κόσμου. Σε  περιόδους  κρίσης, όπως αυτή που διάγουμε, τέτοιες πρωτοβουλίες έρχονται  να  τονώσουν την ελπίδα, το ηθικό και την αυτοπεποίθησή μας, δείχνοντάς μας ότι, αν  αξιοποιήσουμε τις ιδιαιτερότητές μας (τοπικές ποικιλίες – μικροκλίμα περιοχής –τεχνογνωσία) και δουλέψουμε με συνέπεια, κέφι και μεράκι, μπορούμε να πετύχουμε  απίστευτα αποτελέσματα!

- Ποια είναι η φετινή ποιότητα των σταφυλιών;
Ήταν μια εξαιρετική χρονιά τρύγου που φιλοδοξούμε να μας δώσει σπουδαία κρασιά!

- Οι Γάλλοι λένε ότι ο κρασάτος κόκορας θέλει ένα μπουκάλι κρασί στο τραπέζι και ένα στην κατσαρόλα. Εμείς χρησιμοποιούμε ανάλογα το κρασί στη μαγειρική μας;
Το κρασί είναι βασικό στοιχείο της διατροφής μας και της γαστρονομίας μας, οπότε φυσικά και το χρησιμοποιούμε στη μαγειρική.

- Είναι τιμή για εσάς το κρασί;
Το κρασί για μας είναι η ιστορία του τόπου μας. Είμαστε πολύ τυχεροί άνθρωποι που το υπηρετούμε!  22  χρόνια  σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης στην υπηρεσία του ποιοτικού κρασιού και της ιστορίας της περιοχής μας, με τη βαριά κληρονομιά της αναβίωσης του «Μονεμβάσιου - Malvasia οίνου», που εστέφθη με απόλυτη επιτυχία, έχουν να επιδείξουν ένα ιδιόκτητο αμπελώνα 300 στρεμμάτων, κατάφυτο από τοπικές ποικιλίες και μια σειρά ποιοτικών επώνυμων πλέον  οίνων  που  ταξιδεύουν  στις  αγορές  όλου του κόσμου. Έως σήμερα, ο «Μονεμβασία – Malvasia»  μετράει 55 μετάλλια στους μεγαλύτερους και εγκυρότερους διεθνείς  διαγωνισμούς εκ των οποίων:
• Μονεμβασία – Malvasia  2010 με: 7 Grand Trophy-Grand Gold Medals, 3 Double Gold Medals, 10 Gold Medals
• Μονεμβασία – Malvasia  2012 με: 6 Grand Trophy-Grand Gold Medals, 2  Double Gold Medals, 14 Gold Medals

- Πού μπορεί να συναντήσει κανείς τα κρασιά σας;
Τα κρασιά μας υπάρχουν σχεδόν παντού στο νομό μας και στην υπόλοιπη Ελλάδα σε επιλεγμένα σημεία. Οι εξαγωγές μας στην Αμερική, Καναδά, Ευρώπη και Αυστραλία καλύπτουν το 40 % του τζίρου μας.

- Η κρίση έχει αγγίξει τους αμπελώνες;
Όχι ιδιαίτερα. Έχει γίνει μεγάλη, ποιοτική, στροφή της νεολαίας μας στο κρασί και οι νέες διατροφικές συνήθειες ευνοούν την ανάπτυξη της αγοράς κρασιού και όχι τη μείωση.

- Πώς καταφέρατε τα κρασιά σας να είναι ονομαστά;
Με σκληρή και συστηματική δουλειά και προσπάθεια προβολής της, τα κρασιά μας έχουν αποκτήσει σφραγίδα ποιότητας και αυθεντικότητας.

- Τί δυνατότητες έχει το ελληνικό κρασί στην παγκόσμια αγορά;
Έχει τεράστιες δυνατότητες, αν αξιοποιηθούν και αναδειχθούν και τονιστούν οι ιδιαιτερότητες των ελληνικών ποικιλιών και υποστηριχθούν με το αντίστοιχο μάρκετινγκ.

-  Τί θα προτείνατε στο αρμόδιο υπουργείο να υιοθετήσει για την ενίσχυση αυτού του Θείου ή Διονυσιακού δώρου που λέγεται κρασί;
Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν και στον καθένα αναλογεί μερίδιο ευθύνης και πράξεων, στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προβολής και στήριξης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην Ελλάδα, προβάλλοντας και υποστηρίζοντας το κρασί απέναντι στον επισκέπτη-καταναλωτή και καθιστώντας το πολύτιμο τουριστικό  προϊόν. Στο εξωτερικό, προβάλλοντας και στηρίζοντας τις ιδιαιτερότητές μας (τοπικές ποικιλίες –  μικροκλίμα κάθε περιοχής – τεχνογνωσία).

- Πόσες ετικέτες περιλαμβάνει το κελάρι σας;
Τα κρασιά μας με τις επωνυμίες Μονεμβασία-Malvasia, Μονεμβάσιος, Μονεμβασιά, Κυδωνίτσα, Ασπρούδι, Ασύρτικο, Λαλούδι, Ανθοσμίας, Μαλεάτης, Καστροπολιτεία, Ανθοσμίας, Φιλέρι, Ασύρτικο, «300» έχουν βραβευτεί ως σήμερα με 397 διεθνείς διακρίσεις-μετάλλια στους μεγαλύτερους και εγκυρότερους διαγωνισμούς οίνου σε όλον τον κόσμο.

- Ποια κρασιά σας αγαπάτε ιδιαίτερα και θεωρείτε ότι και εμείς πρέπει να δοκιμάσουμε;
Όλα τα κρασιά μας έχουν τις ιδιαιτερότητες και τη γοητεία τους. Εξαρτάται από τα πιάτα που συνοδεύονται και τη στιγμή που τα πίνεις.

- Το κρασί μεθάει ή λογικεύει;
Και τα δύο μπορούν να συμβούν, εξαρτάται από τη χρήση και τη σύνεση.

37982855 10155439895056927 7722825366892445696 n


Ποιος είναι ο Γ. Τσιμπίδης

Ο Γιώργος Τσιμπίδης γεννήθηκε το 1958 στις Βελιές Λακωνίας, ενώ κατοικεί μόνιμα στη Μονεμβασιά.  Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Είναι  παντρεμένος  από  το  1993 με τη δασκάλα  Έλλη   Καραμούτσου, με την οποία  έχουν  αποκτήσει  τρεις  κόρες  τη  Μαρία-Ελένη, την  Αναστασία  και  την  Άρτεμις.

Ασχολείται με τον χώρο των επιχειρήσεων από το 1983. Είναι κάτοχος σημαντικής αγροτικής περιουσίας (300 στρεμμάτων αμπελώνων) και ο κύριος  μέτοχος  [κατά  99%] της «Γ. ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ EΕ», που δραστηριοποιείται στην παραγωγή μεταποίηση και εμπορία οίνου  και  ιδρύθηκε  το  1997. Για το 2001, η συγκεκριμένη εταιρεία βραβεύτηκε ως η καλύτερη νέα επιχείρηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η  εταιρεία  από  την  ίδρυσή  της  μέχρι  σήμερα  συμμετέχει  σε  μεγάλες  διεθνείς  εκθέσεις  και  τα  κρασιά  της  έχουν  επανειλημμένως  βραβευτεί  σε  διεθνείς  διαγωνισμούς  οίνου, όπου συνολικά έχει κατακτήσει 397  χρυσά  ασημένια  και  χάλκινα  μετάλλια.

Ο Γ. Τσιμπίδης είναι μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Λακωνίας από το 1997 μέχρι  σήμερα και πρόεδρος του εξαγωγικού τμήματος του Επιμελητηρίου. Επίσης, υπήρξε   εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων και  Προγραμμάτων Πελοποννήσου, Δυτικής  Στερεάς  Ελλάδας, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, από  το  1999  μέχρι  το  2003, όπου διαχειρίστηκε το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Υπήρξε, ακόμα, μέλος του ΔΣ  της  Αναπτυξιακής  εταιρείας «ΠΑΡΝΩΝ ΑΕ»  που  υλοποίησε  το  LEADER 2  & LEADER  PLUS  για  την  περιοχή  του  Πάρνωνα. Τέλος, από το 1998  έως  το  2003, διετέλεσε  πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας.

Επιμέλεια: Δ. Αβούρης, Χρ. Πετρούλιας


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti