Σπ. Σπανέα: «Η αρχή της δημοσιογραφίας είναι η δημοσίευση με αρχές»

Αποκλειστική συνέντευξη της Μανιάτισσας δημοσιογράφου που τιμήθηκε με το ανώτατο βραβείο του Ιδρύματος Μπότση

Τετάρτη, 19 Φεβρουάριος 2020 12:26 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σπ. Σπανέα: «Η αρχή της δημοσιογραφίας είναι η δημοσίευση με αρχές»

«Λίγοι μπορούν ν’ ανέβουν στις κορφές. Ο δρόμος αυτός προϋποθέτει δύναμη, εξάσκηση, προσπάθεια, που είναι το αλάτι και το πιπέρι της ζωής…», είχε γράψει ο σπουδαίος Έλληνας λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης. Οι συγκεκριμένες φράσεις θα μπορούσαν να περιγράψουν την περίπτωση της Σπυριδούλας Σπανέα, της γυναίκας που ξεκίνησε το «ταξίδι» της από το Οίτυλο Αν. Μάνης για να κατακτήσει την καταξίωση και την κορυφή στο δημοσιογραφικό λειτούργημα που επιτελείται στην Ελλάδα.

Η Μανιάτισσα αθλητικογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή» έλαβε το ανώτατο βραβείο του Ιδρύματος Μπότση ως αναγνώριση της ενδελεχούς έρευνάς της για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών στον αθλητισμό, αλλά και τις συνεντεύξεις της με προσωπικότητες του παγκόσμιου αθλητισμού, όπως ο Μίκαελ Σουμάχερ και ο Γιουσέιν Μπολτ. Η τελετή απονομής έλαβε χώρα στις 15 Ιανουαρίου 2020 στο Μέγαρο Σαρόγλου στην Αθήνα και η Σπ. Σπανεά είχε την ιδιαίτερη τιμή να παραλάβει το βραβείο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Το όνομα της, μάλιστα, γράφτηκε στην ιστορία του συγκεκριμένου θεσμού, καθώς αποτελεί την πρώτη αθλητική συντάκτρια που τιμήθηκε με την εν λόγω διάκριση.

Με αντικείμενο εργασίας τον Ολυμπιακό αθλητισμό, οι έρευνες της Σπ. Σπανέα για τη χρήση αναβολικών έχουν φτάσει μέχρι τα έδρανα της Βουλής, ανοίγοντας τον δρόμο για διερεύνηση υποθέσεων από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και την αντιμετώπιση της  μάστιγας του ντόπινγκ στη χώρα μας.

Η Σπυριδούλα μιλάει αποκλειστικά στη στήλη «ΣυνΛακεδαιμονίων» του «Λακωνικού Τύπου» για την πρόσφατη βράβευσή της, τη διαδρομή από το Οίτυλο έως την επιτυχία, τις δυσκολίες που κλήθηκε να ξεπεράσει, το επίπεδο της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, αλλά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το ιδεώδες που πρεσβεύουν. Τέλος, δεν θα μπορούσε να μη μνημονεύσει και την ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Μάνη, στέλνοντας μήνυμα στους συμπατριώτες της.

«Το μεγαλύτερο βραβείο για εμένα είναι η αγάπη που δείχνουν οι αθλητές και οι φίλαθλοι»

spanea 01 1
- Είστε η πρώτη αθλητική συντάκτρια που βραβεύεται με το βραβείο Μπότση. Τι σημαίνει για σας αυτό;

Από την πρώτη στιγμή είπα ότι στο πρόσωπό μου βραβεύεται το αθλητικό ρεπορτάζ. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί που βλέπουν τους αθλητικούς συντάκτες ως συντάκτες... κατώτερου επιπέδου σε σχέση με αυτούς άλλων ρεπορτάζ. Έτυχε, κάποτε, σε ένα κείμενο μου να χρησιμοποιήσω μία φράση από την «Ιδανική Πολιτεία», και ένας συνάδελφος μού είπε «μπα, διαβάζουν οι αθλητικοί συντάκτες Πλάτωνα;». Λοιπόν, διαβάζουμε Πλάτωνα, και όχι μόνο.   

- Είστε ικανοποιημένη από το επίπεδο δημοσιογραφίας στη χώρα μας;
Υπάρχουν πολλοί άξιοι δημοσιογράφοι που τιμούν και σέβονται το επάγγελμα αλλά, ίσως, αυτοί να μην είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό διότι δε βρίσκονται σε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι. Χαίρομαι γιατί στην «Καθημερινή» όπου εργάζομαι -αλλά και σε άλλα ΜΜΕ- υπάρχουν άνθρωποι που για εμένα αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση, τόσο για τον τρόπο γραφής,  όσο και για τη στάση ζωής.

- Ποια είναι η αρχή της δημοσιογραφίας;
Θυμάμαι ότι στα πρώτα μου βήματα στον χώρο είχα πάει στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών για να παρακολουθήσω ένα σεμινάριο δημοσιογραφίας και είδα στην αίθουσα γραμμένο το «Η Δημοσίευσις είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης». Μία φράση που αποδίδεται στον Ιάκωβο Μάγιερ αλλά, πιθανόν, να την είπε πρώτος ο Άγγλος φιλόσοφος και νομικός Jeremy Bentham. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η αρχή της δημοσιογραφίας είναι η δημοσίευση με αρχές.

- Τί διαστάσεις έχει πάρει η χρήση απαγορευμένων ουσιών στον αθλητισμό;
Ο πρωταθλητισμός σε κάποια αθλήματα είναι συνδεδεμένος με τη χρήση απαγορευμένων ουσιών. Η ανθρώπινη φυσιολογία διαθέτει τη δυνατότητα να αυξήσει την απόδοσή της μέσα από πολλά διαφορετικά μονοπάτια και πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα προσπαθούν να εξαπατήσουν. Το τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι υπάρχει και το... τεχνολογικό ντόπινγκ με την κατασκευή «διαστημικών» μαγιό, παπουτσιών κλπ. Θα ήθελα να αναφέρω, όμως, ότι ο αθλητής είναι ο τελευταίος... τροχός της αμάξης και το μοναδικό θύμα. Θα δοκιμάσει τις ουσίες που έχουν εφεύρει άλλοι, και ο ίδιος θα είναι ο μόνος που, ουσιαστικά, θα στιγματιστεί εάν πιαστεί ή, σε βάθος χρόνου, ενδέχεται να έχει προβλήματα υγείας.

spanea 01 4

- Από τί κινδυνεύει το Ολυμπιακό Ιδεώδες;
Όταν ο βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν πρότεινε την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ανάμεσα στα άλλα ευγενικά ιδεώδη που διατύπωσε ήταν και αυτό του «Ευ Αγωνίζεσθαι». Δηλαδή, δεν έχει αξία η νίκη, όσο η συμμετοχή. Η χρήση απαγορευμένων ουσιών δείχνει ότι για πολλούς αθλητές αυτό δεν ισχύει. Από την άλλη πλευρά, το φως της δημοσιότητας έχουν δει υποθέσεις δωροδοκιών και διαφθοράς των «αθανάτων», κάτι που επίσης αποτελεί πλήγμα. Αυτό, όμως, που με τρομάζει είναι η μετατροπή των Ολυμπιακών Αγώνων σε Games, δηλαδή τη θέση των παραδοσιακών αθλημάτων παίρνουν σιγά-σιγά extreme sports που προσφέρουν θέαμα και φέρνουν χρήματα στα ταμεία της ΔΟΕ. Αυτό, όμως, δεν έχει καμία σχέση με το όραμα του Πιερ ντε Κουμπερτέν.  

- Μια φράση που σας έχει μείνει στο νου από προσωπικότητα του αθλητισμού σε συνέντευξή σας.
Στα είκοσι χρόνια που έχω στο αθλητικό ρεπορτάζ έχω κάνει εκατοντάδες συνεντεύξεις από αθλητές. Δε θα ξεχάσω την ημέρα που ο Σπύρος Γιαννιώτης μού μίλησε για το πρόβλημα με τη δυσλεξία, όπως και μία φράση του Ολυμπιονίκη και παγκόσμιου πρωταθλητή της ιστιοπλοΐας Ανδρέα Κοσματόπουλου, ο οποίος μού είχε πει ότι ήταν απόλυτα ευτυχισμένος μέχρι την ημέρα που έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής. Στη συνέχεια προσπαθούσε συνεχώς να αποδείξει ότι το άξιζε.

spanea 01 10

- Ιστιοπλοΐα: ταξιδεύει ο νους, η ψυχή και το σώμα;
Ακριβώς αυτό. Γεννηθήκαμε σε μία χώρα που διαθέτει μαγικές για ιστιοπλοΐα θάλασσες και προκλητικούς ανέμους. Κανονικά θα έπρεπε να αποτελεί παγκόσμιο κέντρο ιστιοπλοΐας. Την ιστιοπλοΐα την αγαπώ λίγο περισσότερο από τα άλλα αθλήματα επειδή έχω κάνει και η ίδια. Δε θα ξεχάσω την πλεύση από το Καλαμάκι στη Μάλτα με το «Optimum», για τον αγώνα της Μάλτας, όπου, χάρη στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, είχα την ευκαιρία να μετρήσω τις αντοχές μου. Εφέτος, θα διεξαχθεί από τον Πανελλήνιο Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Ανοικτής Θαλάσσης ένας αγώνας 600 ν.μ. που θα αποτελέσει διαφήμιση για τις ιστιοπλοϊκές δυνατότητες της χώρας μας.

spanea 01 11

- Μια Παγκόσμια Σύνοδος Πνευματικών Δημιουργών άρρηκτα συνδεδεμένη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα πραγματοποιείται στην Ελλάδα, θα είχε ενδιαφέρον για εκείνο το «Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο»;
  Ναι, πιστεύω ότι θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον. Σε μία εποχή όπου το Ολυμπιακό Ιδεώδες, όπως ανέφερα και νωρίτερα, βρίσκεται σε περίοδο... εκπτώσεων, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον μία Σύνοδος αφιερωμένη «στο ωραίο, το μεγάλο και τ΄ αληθινό».

«Εάν κάποιος παράγοντας δημιουργήσει προβλήματα σε αθλητές μας, τότε με πιάνει το "μανιάτικο"»

- Τί δεν διαπραγματεύεστε στο λειτούργημά σας;
Εάν κάποιος παράγοντας δημιουργήσει προβλήματα σε αθλητές μας, τότε με πιάνει το «μανιάτικο» και δεν καταλαβαίνω τίποτα. Όσο υπάρχει στον χώρο του αθλητισμού θα με βρίσκει απέναντί του, γιατί αφού το έκανε μία φορά, θα το ξανακάνει. Οι αθλητές μάς αφιερώνουν τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους στη σκληρή προπόνηση για να κάνουν κάποιοι συλλογή από κουστούμια και όχι μόνο. Επίσης, ένας αθλητής με κερδίζει πρώτα με το ήθος του και ύστερα με τις επιδόσεις. Οι επιδόσεις είναι πρόσκαιρες, το ήθος μένει.

- Τί οραματίζεστε για το μέλλον;
Να μπορώ να απολαμβάνω κάθε μέρα στην εργασία μου, όπως την απολαμβάνω τώρα. Θα ήθελα αυτή τη χρονιά να βοηθήσω, μέσα από τον αθλητισμό, στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα.  

- Μια γυναίκα στην αθλητική δημοσιογραφία. Πόσο δύσκολο είναι;
Σίγουρα τα πρώτα χρόνια δεν ήταν εύκολα. Καθημερινά έπρεπε να αποδεικνύω ότι αξίζω,  όχι όσο οι άντρες συνάδελφοι, αλλά λίγο παραπάνω. Σιγά-σιγά, όμως, πιστεύω, ότι μέσα από τη δουλειά μου κέρδισα τον σεβασμό των συναδέλφων μου μέσα από τη δουλειά μου. Μάλιστα, η Παγκόσμια Κίνηση Ελληνοφώνων Γυναικών με βράβευσε πριν από κάποια χρόνια ως τη γυναίκα που έμαθε στις γυναίκες να διαβάζουν αθλητικά.

spanea 01 12

- Τί θεωρείτε τιμή για σας από όσους επαίνους ή βραβεύσεις έχετε λάβει;
Η μεγαλύτερη τιμή και το μεγαλύτερο βραβείο για εμένα είναι η αγάπη που μου δείχνουν οι αθλητές και οι φίλαθλοι. Γνωρίζουν ότι έχω αφιερώσει το μεγαλύτερο κομμάτι από τη, μέχρι τώρα, ζωή μου στην προβολή του Ολυμπιακού αθλητισμού, μακριά από παραγοντιλίκια και κέρδη και πραγματικά η αγάπη τους αποτελεί την καλύτερη ανταμοιβή.

«Ιδιαίτερη και ξεχωριστή τη Μάνη την κάνουν οι αυθεντικοί Μανιάτες και Μανιάτισσες»

spanea 01 7- Ποια είναι τα συναισθήματά σας για την ιδιαίτερη πατρίδα σας, τη Μάνη, αλλά και τη Λακωνία, γενικότερα. Διατηρείτε δεσμούς με τον τόπο σας; Τί είναι αυτό που κάνει τη Μάνη ιδιαίτερη και ξεχωριστή;
Η καρδιά μου ανήκει σε αυτόν τον κακοτράχαλο, γεμάτο μυστήριο, τόπο. Κάθε φορά που θέλω να ξεκουράσω το μυαλό μου ή όταν θέλω να πάρω δύναμη για να αντιμετωπίσω μία δυσκολία κλείνω τα μάτια και ταξιδεύω στο Οίτυλο. Γυρίζω στα παιδικά μου χρόνια, περπατάω στα καλντερίμια του, αντικρίζω τα πετρόχτιστα σπίτια του και, αμέσως, νιώθω τόσο δυνατή που μπορώ να αντιμετωπίσω όλα τα προβλήματα. Όταν μου το επιτρέπει ο χρόνος κατεβαίνω στη Μάνη και, γενικότερα, στη Λακωνία και προσπαθώ να τη «συστήσω» και στους φίλους μου. Ιδιαίτερη και ξεχωριστή τη Μάνη την κάνουν οι αυθεντικοί Μανιάτες και Μανιάτισσες. Αυτοί που, όταν κατακτήσεις την καρδιά τους, είναι έτοιμοι να δώσουν και τη ζωή τους για εσένα.

«Οι Αρχές της Λακωνίας να βοηθήσουν για την ανάπτυξη του αθλητισμού στην περιοχή»

- Το μήνυμά σας στους Λάκωνες συμπατριώτες σας.
Θα ήθελα να πω στα νέα παιδιά να κάνουν όνειρα και να τα διεκδικούν. Μεγάλωσα στο Οίτυλο, χωρίς φροντιστήρια κλπ., και κατάφερα να κάνω κάποια όνειρά μου πραγματικότητα. Θα ήθελα να ζητήσω από τις Αρχές της Λακωνίας να βοηθήσουν για την ανάπτυξη του αθλητισμού στην περιοχή. Αθλητισμός δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Οι Λάκωνες διαθέτουμε δυνατό DNA και ξέρουμε να αγωνιζόμαστε. Εάν είχαμε τις κατάλληλες αθλητικές υποδομές θα αναδεικνύονταν πολλοί πρωταθλητές. Στην Αρεόπολη, π.χ., κατασκευάστηκε ένα «κλειστό», αλλά μία ημέρα που βρέθηκα κάτω είδα ότι, αντί να αποτελεί αθλητική κυψέλη, χρησιμοποιείτο για μία συνεστίαση. Ελπίζω ότι αυτό συνέβη μόνο τότε, κατ΄ εξαίρεση...

Λίγα λόγια για τη Σπυριδούλα Σπανέα
Η Σπυριδούλα Σπανέα γεννήθηκε στο Οίτυλο Αν. Μάνης. Από την ηλικία των 13 ετών έγραφε στον τοπικό Τύπο και έστελνε ρεπορτάζ με τοπικές ειδήσεις σε εφημερίδες Πανελλήνιας κυκλοφορίας. Όταν τελείωσε το Λύκειο μετέβη στην Αθήνα για σπουδές, και σχεδόν αμέσως, άρχισε να ασχολείται με το πειραϊκό - ναυτιλιακό ρεπορτάζ, αρχικά στην εφημερίδα «Λόγος», μετά στη «Βραδυνή» και την «Ακρόπολη» ενώ, παράλληλα, εργαζόταν και στην εκπομπή της ΕΡΤ «Άλλη Μέρα». Η αγάπη της για τον αθλητισμό την ώθησε στο αθλητικό ρεπορτάζ, και από το 1999 μέχρι σήμερα εργάζεται στην εφημερίδα «Καθημερινή» με αντικείμενο εργασίας τον Ολυμπιακό αθλητισμό. Έρευνες της για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών έχουν φτάσει μέχρι και τα έδρανα της Βουλής, ενώ έχει πάρει συνεντεύξεις από κορυφαίες προσωπικότητες του παγκόσμιου αθλητισμού μεταξύ των οποίων ο Μίκαελ Σουμάχερ και ο Γιουσέιν Μπολτ. Από το 1999 μέχρι σήμερα έχει εργαστεί σε επιτελικές θέσεις στη διοργάνωση διεθνών αθλητικών γεγονότων που διεξήχθησαν στη χώρα μας.

 spanea 01 8

Επιμέλεια: Δ. Αβούρης, Χρ. Πετρούλιας

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti