Θ. Βερούτης: «Ευελπιστώ πως τη Δευτέρα θα βγούμε από τα πρόσθετα μέτρα»

Θετικά μηνύματα του αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας στο «ΛΤ»

Παρασκευή, 15 Ιανουάριος 2021 07:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Θ. Βερούτης: «Ευελπιστώ πως τη Δευτέρα θα βγούμε από τα πρόσθετα μέτρα»

Για την κατάσταση που διαμορφώνει η επιβολή των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και την κατάσταση που αυτά έχουν διαμορφώσει, μίλησε στον «Λακωνικό Τύπο» ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θοδωρής Βερούτης.
 
Την πεποίθησή του ότι η Σπάρτη σύντομα θα ανακάμψει και θα επιστρέψει από την ερχόμενη Δευτέρα στα πιο ελαστικά μέτρα εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης.
 
Δεν παραλείπει να τονίσει τη σημασία της στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την επόμενη ακριβώς ημέρα από τη λήξη της πανδημίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι και τα μέτρα από την Πολιτεία θα πρέπει να είναι γενναία.
 
Με τη βεβαιότητα ότι τα σημαντικά έργα Πολιτισμού που έχουν τεθεί σε απόλυτη προτεραιότητα θα βοηθήσουν την οικονομική και πολιτιστική ανάταση της περιοχής μας, ο αντιπεριφερειάρχης μιλά για τις σημαντικές εξελίξεις σε αυτά. Παράλληλα, ενημερώνει για τα μεγάλα έργα που θα παραδοθούν εντός του 2021 από την Π.Ε. Λακωνίας.

- Ποια είναι η εικόνα  στο Δήμο Σπάρτης μετά  τα χθεσινά μέτρα;
Όπως ξέρετε κρίθηκε απολύτως αναγκαίο να επιβληθούν νέα περιοριστικά μέτρα από τη Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, προφανώς λόγω των επιδημιολογικών στοιχείων που διαπίστωσαν. Ήδη θεωρώ σημαντική εξέλιξη ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, οι νοσηλευόμενοι από Covid ήταν 8, ενώ την Πέμπτη ο αριθμός έπεσε στους 6. Γεγονός που σημαίνει πως αυτοί που νοσούν στο σύνολό τους, είτε φανερώνουν ήπια συμπτώματα είτε είναι ασυμπτωματικοί.
 
Εκτιμώ και ελπίζω πως με την τήρηση των μέτρων την ερχόμενη Δευτέρα θα βγούμε από τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα. Αν και αυτό, οι μόνοι αρμόδιοι να το κρίνουν είναι η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο  ΕΟΔΥ. Σε αυτή την άποψη συνηγορεί το γεγονός πως το πρωί της Πέμπτης 14/01 πραγματοποιήθηκαν από τον ΕΟΔΥ rapid tests στους εργαζομένους της Περιφέρειας και, επισήμως, είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι και τα 137 τεστ ανιχνεύτηκαν αρνητικά στον ιό.

- Ποιος ο σχεδιασμός της Π.Ε. Λακωνίας;
Οφείλω να διευκρινίσω ότι η Περιφέρεια έχει αναλάβει να βοηθήσει επικουρικά τους αρμόδιους φορείς σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας. Όμως, και εκ του θεσμικού της ρόλου, που δεν είναι άλλος από τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας,  αναλαμβάνει και τον συντονισμό των δράσεων.
 
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα το πρωί, αναμένεται στην πόλη της Σπάρτης ο Γενικός Διευθυντής Υγείας κ. Βασίλης Διαμαντόπουλος, συνοδευόμενος από τον συντονιστή της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Βασίλη Χατζή. Θα υπάρξουν συσκέψεις και επισκέψεις στις δομές υγείας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας ώστε συλλογικά να εκτιμηθεί η κατάσταση.  
 
Επιπλέον, πολύ σημαντικό θεωρώ ότι στην Π.Ε Λακωνίας στεγάζεται το γραφείο ιχνηλάτησης κρουσμάτων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπου το προσωπικό του γραφείου λειτουργεί σε δύο 8ωρες βάρδιες. Λαμβάνοντας τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ με τις λίστες των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, προχωρούν στην ιχνηλάτηση των επαφών τους και ενημερώνουν για τα μέτρα και τους περιορισμούς που πρέπει να λάβουν.

- Επειδή υπάρχει σύγχυση στους πολίτες αναφορικά με τις ανακοινώσεις φορέων για τα επιβεβαιωμένα  κρούσματα, μπορείτε να αποσαφηνίσετε το τοπίο;
Αρμόδιος φορέας για την ανακοίνωση των κρουσμάτων είναι αποκλειστικά ο ΕΟΔΥ. Προσωπικά, όπως και όλοι μας, ενημερωνόμαστε από τις επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ.
 
Η Γενική Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, λαμβάνει τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ σε καθημερινή συχνότητα και, βάσει αυτών, εκδίδει το συγκεντρωτικό δελτίο τύπου που αναμεταδίδεται και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Δεν γνωρίζω και δεν θέλω να μπω σε αυτή τη διαδικασία για το που εντοπίζονται τα κρούσματα. Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα. Έχουμε σπουδαιότερη και σημαντικότερη δουλειά να κάνουμε προκειμένου να συνδράμουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες.
 
Σε κάθε περίπτωση θεωρώ πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν είναι χώρος στον οποίο θα πρέπει να γίνεται -εκ μέρους μας- ανταλλαγή απόψεων και να δημιουργούνται διαπληκτισμοί για το πλήθος και την τοποθεσία των κρουσμάτων. Δεν είναι αυτός ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι λάθος να μην ακούμε τους κατεξοχήν αρμόδιους επίσημους φορείς και από τους οποίους πρέπει κατά κύριο λόγο να ενημερωνόμαστε.

- Πως πιστεύετε θα είναι η επόμενη μέρα της πανδημίας;
Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας. Ωστόσο είναι αρκετά κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες, γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι υπομονή όσο και αν έχουμε κουραστεί από τα περιοριστικά μέτρα. Θα πρέπει να τα τηρήσουμε και να επιδείξουμε την ατομική μας ευθύνη.
 
Μετά το τέλος της πανδημίας αρχίζει ένας άλλος αγώνας. Αυτό που πρέπει να βλέπουμε από τώρα είναι η στήριξη των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων της περιφέρειάς μας και ειδικότερα της Λακωνίας, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής μας οικονομίας. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ήδη κάνει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλοντας στην εθνική προσπάθεια στήριξης των ΜμΕ έχοντας δεσμεύσει και διαθέσει από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία και προσκλήσεις του ΕΣΠΑ πόρους που αγγίζουν συνολικά τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Πιστεύω ακράδαντα ότι και τα μέτρα της Πολιτείας θα πρέπει να είναι γενναιόδωρα προς αυτές, προκειμένου να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που τους επέφερε η πανδημία. Αυτό είναι το πολύ σημαντικό.

- Έχετε θέσει υψηλούς στόχους για τα έργα πολιτισμού στη Λακωνία, όπως τις εργασίες αναβάθμισης της Καστροπολιτείας του Μυστρά. Ποια είναι η πορεία τους;
Από την πρώτη μέρα ανάληψης καθηκόντων της σημερινής περιφερειακής αρχής, υπήρχε μια στενή και άριστη συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Ιεραρχήσαμε με την κ. Μενδώνη εξ αρχής τους μεγάλους μας στόχους στην Πελοπόννησο, που για τη Λακωνία είναι η λειτουργική ολοκλήρωση των Παλατιών του Μυστρά, η αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης όπου θα αξιοποιηθεί η μελέτη που έχουμε στα χέρια μας από το ΔΙΑΖΩΜΑ. Τα έργα αυτά, μαζί με τα έργα που έχει θέσει υπό την αιγίδα του το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δηλαδή η ανακαίνιση του υφιστάμενου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης αλλά και ο Οίκος της Ευρώπης που φιλοξενεί το διάσημο ψηφιδωτό, θα δημιουργήσουν χώρους και λόγους για τον επισκέπτη ώστε να παρατείνει τη διαμονή του στη Σπάρτη.
 
Όσο για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, έχει εγκριθεί η προμελέτη και η μουσειολογική μελέτη, ενώ βρίσκεται υπό εκπόνηση η οριστική μελέτη που θα μας δώσει τη δυνατότητα να το εντάξουμε σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι και το νέο ΕΣΠΑ, όπως πολύ σωστά σημείωσε και η κ. Μενδώνη.

- Ποια άλλα έργα αναμένεται να παραδοθούν εντός του 2021;
Μέσα στο έτος αναμένεται να παραδοθούν δυο σημαντικά έργα του ΕΣΠΑ στο νομό μας. Το ένα είναι η νέα είσοδος της Σπάρτης, για την οποία γίνονται προσπάθειες έστω και τώρα να τροποποιηθεί η μελέτη και να δημιουργηθεί ένα πεζοδρόμιο που θα προσδίδει προοπτική στη νέα γέφυρα.
 
Επιπλέον, θα παραδοθεί ένα σπουδαίο έργο για την ανατολική Λακωνία, η παράκαμψη του Πόρου και η παράκαμψη του Γερακίου, οι εργασίες του οποίου προχωρούν με ταχείς ρυθμούς.
 
Στα μεγάλα μας έργα, συμπεριλαμβάνω και την επέκταση της Μαρίνας της Μονεμβασιάς. Οι εργασίες συνεχίζονται απρόσκοπτα και ο ρυθμός τους μας επιτρέπει να δηλώσουμε πως θα παραδοθεί εντός του έτους.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti