Foodouple: «Προωθούμε τη δυάδα, τη συνεργασία και το δοκιμασμένο»

Το πρώτο ζευγάρι μαγειρικής αποκαλύπτεται στον «ΛΤ»

Παρασκευή, 26 Νοέμβριος 2021 10:00 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Foodouple: «Προωθούμε τη δυάδα, τη συνεργασία και το δοκιμασμένο»

Το πρώτο ζευγάρι που μαγειρεύει τις δικές του συνταγές στο ελληνικό διαδίκτυο είναι η Ειρηλένα Αντωνίου και ο Φώτης Νάκος. Τον Μάιο του 2021 βγήκαν στον “αέρα” της μπλογκόσφαιρας με το foodouple.gr και έκτοτε προωθούν τις δημιουργίες τους σε μια ψηφιακή κοινότητα ανθρώπων με κοινό πάθος τη μαγειρική.

Το όνομα του Blog τους προέκυψε από τις λέξεις food + couple ύστερα από παρότρυνση των ακολούθων του ζευγαριού στα social media, για την κοινοποίηση περισσότερων δεδομένων σχετικά με τις συνταγές που παρασκεύαζαν και γνωστοποιούσαν στα προφίλ τους.

Έχουν ρίζες στη Λακωνία, όμως εδώ μιλούν διόλου λακωνικά και εξηγούν πως, με όπλο τις μοναδικές και αυθεντικές συνταγές τους, δημιουργούν ένα νέο μαγειρικό δόγμα για έναν πιο νόστιμο κόσμο, στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή.


Πολύ πρόσφατα δημιουργήσατε το foodouple.gr για να μοιραστείτε τις συνταγές και τις δημιουργίες σας. Όμως, πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη μαγειρική και πως φτάσατε στο blogging;
Η μαγειρική είναι το πάθος μας. Μαγειρεύουμε και οι δυο από μικρή ηλικία, στα πλαίσια τόσο του πειραματισμού όσο και της επιβίωσης αργότερα κατά τα φοιτητικά μας έτη. Η συνένωση μας σε ζευγάρι, γιγάντωσε αυτή την επιθυμία μας και μας οδήγησε σε νέους πειραματισμούς.

Σήμερα, μπορούμε με υπερηφάνεια να πούμε ότι έχουμε ακόμα και τομείς εξειδίκευσης όπως για παράδειγμα η άνεση του Φώτη με τις ζύμες ή η άνεση της Ειρηλένας στην κατασκευή τρισδιάστατης τούρτας.

Ωστόσο, ο τομέας της μαγειρικής που μας έκανε να θέλουμε να επικοινωνήσουμε παραπάνω την αγάπη μας, είναι τα πάρτυ. Στην φιλοσοφία της ζωής μας, προσπαθούμε να γιορτάζουμε όσο πιο συχνά γίνεται. Έτσι, γινόμαστε οικοδεσπότες τόσο φιλικών δείπνων, όσο και εορταστικών γεγονότων (γενέθλια, γιορτές, Christmas Party, Halloween κλπ) που -όπως όλοι- μοιραζόμαστε στα social media. Σε κάθε περίπτωση, φίλοι και συνάδελφοι μάς παρότρυναν να κοινοποιούσαμε τις δημιουργίες μας σε μεγαλύτερο κοινό.

Το τελευταίο σκαλοπάτι που μας οδήγησε στο blogging ήταν ο ερχομός του παιδιού μας. Έχοντας περάσει τα 30 και με πρόθεση να μην εγκλωβιστούμε απλά σε ένα lifestyle μεταξύ εργασίας και σπιτιού αποκλειστικά, αποφασίσαμε να κάνουμε όλα τα όνειρα μας προτεραιότητα με κορωνίδα την έκδοση ενός βιβλίου με τις συνταγές μας. Οι συνταγές που είχαμε δημιουργήσει όμως ήταν ετερόκλιτες και δεν μπορούσαν να συντελέσουν σε ένα ενιαίο μονοθεματικό βιβλίο με συνοχή. Αποφασίσαμε λοιπόν, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ένα brand και να έχουμε εξασφαλισμένα τα πνευματικά δικαιώματα των συνταγών μας, να τα καταγράψουμε ηλεκτρονικά στο foodouple.gr και να τα επικοινωνήσουμε διαδικτυακά.

Φυσικά το blogging είναι πολλά παραπάνω από την καταγραφή κάποιων συνταγών. Είναι marketing, είναι επικοινωνία, είναι ανοχή στο σχόλιο και την παρατήρηση και γενικά είναι ότι χρειάζεται μια κανονική εργασία: χρόνο, δουλειά, επιμονή, πρωτοτυπία, αποδοτικότητα και επικοινωνία. Σε πέντε λέξεις, το blogging μάς βοήθησε να επικοινωνήσουμε τις συνταγές μας, τις προσωπικότητες μας αλλά και να δημιουργήσουμε κοινωνίες ανθρώπων με κοινό πάθος την μαγειρική!


Οι περίοδοι καραντίνας που ζήσαμε έστρεψαν πολύ κόσμο στην ενασχόληση με τη μαγειρική. Ταυτόχρονα είδαμε και νέους ινφλουένσερς να προωθούν τις ιδέες τους στο διαδίκτυο. Η δίκη σας πρόταση σε τι διαφοροποιείται;
Η έναρξη του blog μας ξεκίνησε μετά την λήξη των lockdown, ακριβώς γιατί βλέπαμε το blogging αρκετά σοβαρά. Η πρόθεσή μας είναι να προσφέρουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα, με σοβαρότητα και ήθος και όχι μια ακόμα σελίδα αναπαραγωγής συνταγών.

Στόχος μας σε κάθε περίπτωση δεν είναι η δημιουργία ενός blog, με χιλιάδες ακολούθους στα social media με σκοπό τον αποκλειστικό βιοπορισμό ή την προσωπική προβολή μας. Αν θέλαμε να μιλήσουμε με όρους social and media marketing, θα μιλούσαμε για ένα micro-influencing στόχο, όπου η επικοινωνία και η ποιότητα των σχέσεων μετρούν πολύ παραπάνω από το κέρδος και την αυτοπροβολή. Άλλωστε, το foodouple.gr, είναι για όλους η Ειρηλένα και ο Φώτης, ένα ζευγάρι που μαγειρεύει, μοιράζεται, αγωνίζεται στην καθημερινότητα και θέτει το coupling σε νέες βάσεις. Όντας το πρώτο ζευγάρι bloggers μαγειρικής, προωθούμε τη δυάδα έναντι της μονάδας, τη συνεργασία και κυρίως το δοκιμασμένο, τη δεύτερη γνώμη που υπάρχει πίσω από κάθε νέα συνταγή. Οι συνταγές και τα Tip μας, είναι βιωματικά, βασίζονται στην γεύση και στη νέα πρόταση. Το blog μας, σε αντίθεση με την κεντρική ιδέα του βιβλίου μας δεν είναι μονοθεματικό, είναι πλουραλιστικό σε όρους διαδικτύου και αυτό από μόνο του το κάνει ξεχωριστό. Το «μωσαϊκό» των διατροφικών μας συνηθειών δεν μας κάνει ένα blog με αποκλειστικά παραδοσιακές συνταγές ή συνταγές baby friendly και βιγκανισμού επί παραδείγματι, αλλά με συνταγές νέες, που απευθύνονται σε όλους, σε υβρίδια συνταγών αλλά και στην φαντασία. Αν αυτό μας ξεχωρίζει; Ναι μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα και σαφήνεια, ότι ξεχωρίζουμε, όχι μόνο επειδή είμαστε δυο χειριστές και δημιουργοί συνταγών, αλλά επειδή είμαστε ένα ζευγάρι που προτείνει νέα πράγματα, για άλλα ζευγάρια, οικογένειες, εργένηδες, γονείς κλπ. Επειδή είμαστε ένα ζευγάρι που ζητάει την γνώμη των ακολούθων του για τη δημιουργία του περιεχομένου, που δεν αντιγράφει ή αναπαράγει συνταγές και συμπεριφορές.


Από πού αντλείτε έμπνευση για τη δημιουργία μιας συνταγής;
Για κάθε μάγειρα, η έμπνευση είναι η μνήμη, τα βιώματα και η γεύση. Ο κάθε μάγειρας έχει μια έκτη αίσθηση, ένα μαγειρικό ταλέντο που έχει εξελιχθεί όχι βιολογικά αλλά βιωματικά. Η μαγειρική είναι μια εφήμερη τέχνη που για κάθε καλλιτέχνη έχει στόχο να δημιουργήσει ένα συναίσθημα. Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό; Τι σου θυμίζει όταν το τρως; Αυτό είναι το κριτήριο της κάθε συνταγής. Τι ακούς από μια μητέρα; Θα φτιάξω το αγαπημένο σου φαγητό/γλυκό! Τι ακούς σε ένα ερωτευμένο ζευγάρι; Θα σου μαγειρέψω! Γιατί πας στο αγαπημένο σου εστιατόριο; Για την μνήμη και το συναίσθημα.

Η έμπνευση λοιπόν έρχεται από το ίδιο μας το lifestyle. Ταξιδεύουμε συχνά, χανόμαστε σε αγορές, δοκιμάζουμε ξένες κουζίνες, τρώμε σε μικρά ταβερνάκια αλλά και σε εστιατόρια με Michelin με την ίδια ευκολία, διαβάζουμε και μελετάμε τα υλικά.


Τι σας προσφέρει η διάδραση με τους ανθρώπους που σας ακολουθούν;
Το άπαν τελικά. Η θεωρητικά απαρχή του blog προέβλεπε παράγωγη και επικοινωνία των συνταγών μας σε επίπεδο λακωνικό, λόγω του δισταγμού για τον άγνωστο κόσμο της μπογκοσφαιρας. Μάλιστα πολλές φορές είχαμε γίνει και γινόμαστε θιασώτες πολύ άσχημων συμπεριφορών μεταξύ των μελών της.

Ωστόσο, στο fooudouple αυτό δεν συνέβη. Αντιμετωπίσαμε πολύ γρήγορα την αποδοχή, την αγάπη και την ανάγκη για επικοινωνία των φίλων/ακολούθων μας. Πήραμε πολλή αποδοχή και στήριξη από τις οικογένειες μας και από παραγωγούς των τόπων μας καθώς όλοι είχαν διάθεση να βοηθήσουν, να μας δώσουν ένα καλό υλικό να έχουμε συνταγές με καλό αποτέλεσμα. Αυτό μας έδωσε τρομερή ώθηση και ενέργεια.

Στο πέρας αυτών των έξι μηνών του Blog, έχουμε λάβει δώρα από μη παραγωγούς, ιδέες, βιβλία και ακόμα πολλές συνταγές που μας έδειξαν ότι έχει αντίκρισμα αυτό που κάνουμε. Στα social media του blog, λαμβάνουμε καθημερινά μηνύματα από ακόλουθους για συνταγές, για τα νέα τους, ακόμα και τα προσωπικά τους πια. Η χαρά μας δε, γιγαντώνεται όταν κάποιος από αυτούς μας στέλνει τη φωτογραφία της εκδοχής τους από κάποια συνταγή μας. Αυτό είναι και η ανταμοιβή μας για όλο αυτό και αυτή η ανταμοιβή δεν ποσοτικοποιείται.


Καλείται το κοινό να μπει στην κουζίνα και να φτιάξει έναν πιο νόστιμο κόσμο. Ως ζευγάρι, έχετε άλλους τρόπους να νοστιμεύετε τη ζωή;
Λοιπόν, η καθημερινότητα μας περιλαμβάνει 8ωρη εργασία γραφείου, διαβάσματα για το σχολείο της μικρής και γενικά όλα αυτά που κάνει η κάθε αστική οικογένεια. Θα μπορούσαμε τεχνηέντως να απαντήσουμε ότι το blogging μας νοστιμίζει την ζωή, όμως αυτό θα ήταν πολύ κλισέ. Η αλήθεια είναι ότι οι συνήθειες μας και ουσιαστικά το τοτέμ μας είναι τα ταξίδια. Από μονοήμερες εκδρομές μέχρι υπερατλαντικά ταξίδια. Ταξιδεύουμε για να γιορτάσουμε, για να ξεχαστούμε, για να δούμε νέους τόπους και συνήθειες, για έμπνευση, ταξιδεύουμε ακόμα για οπτικοποιήση των γνώσεων της κόρης μας. Τα ταξίδια, το θέατρο, το σινεμά, η μουσική, ο χορός και ο εθελοντισμός είναι οι μοχλοί να ξυπνάμε κάθε μέρα χαρούμενοι, με διάθεση για δουλειά και προσφορά. Οι άνθρωποι, οφείλουν να έχουν ευγνωμοσύνη για τα καλά που τους συμβαίνουν και να ατσαλώνονται ενάντια στα στενάχωρα. Έτσι κάθε μέρα γίνεται γιορτή, Σαββατοκύριακο και καλοκαίρι.


Τα σχέδια σας για το μέλλον;
Τα σχέδια για το μέλλον στο foodouple.gr δεν έχουν ταβάνι. Πάντα πρωταρχικός μας στόχος είναι η έκδοση του βιβλίου μας. Αυτό το κάτι που θα μείνει για πάντα, αυτό το κάτι που θα στείλει το foodouple στην αιωνιότητα.
Υπάρχουν όμως σχέδια και πιο απτά, όπως η αναζήτηση μας για επέκταση στο τομέα του Tύπου. Να μεγαλώσουμε δηλαδή τη σφαίρα επιρροής μας.

Ο πιο μακροπρόθεσμος, ωστόσο, στόχος μας είναι να γίνουμε κοινωνοί, αν όχι ambassadors της νεοελληνικής μαγειρικής κουλτούρας στα πλαίσια του τουρισμού γενικώς, του εκθεσιακού τουρισμού αλλά και παγκόσμια μέσα από την δουλειά μας. Το Internet και το digital marketing είναι τα εργαλεία αυτά που μπορούν κάνουν τις αποστάσεις μικρές και τις ελληνικές συνταγές διάσημες.


>> Ανακαλύψτε τις συνταγές της Ειρηλένας και του Φώτη στο www.foodouple.gr και στα social media @foodouple.gr

 

NIKOLAROS
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti