Σ. Κουρμπέλη: Η Λάκαινα που κατέκτησε την κορυφή των Ικάρων στον «ΛΤ»

«Η πρόκληση ήταν να γίνω η καλύτερη»

Σάββατο, 19 Μάρτιος 2022 08:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σ. Κουρμπέλη: Η Λάκαινα που κατέκτησε την κορυφή των Ικάρων στον «ΛΤ»

Συνέντευξη στον Χρήστο Πετρούλια


Στο τέλος της σχολικής χρονιάς 2016-2017, μια μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Έλους Δ. Ευρώτα συμμετείχε στις Πανελλαδικές εξετάσεις, διεκδικώντας το όνειρό της. Ήταν η Σαπφώ Κουρμπέλη από τη Μυρτιά, η οποία με εντατική προσπάθεια και οργανωμένη μελέτη, κατόρθωσε να εισαχθεί δεύτερη σε σειρά επιτυχίας στο Τμήμα Μηχανικών Αεροσκαφών της Σχολής Ικάρων, έχοντας συγκεντρώσει 19.141 μόρια. Το επίτευγμά της απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη αξία, καθώς έγινε η πρώτη Λάκαινα που θα φοιτούσε στο εν λόγω τμήμα.

Όμως οι επιδόσεις και οι διακρίσεις δεν σταμάτησαν εκεί για την κοπέλα, που πίστεψε στις δυνατότητές της και δικαιώθηκε, με εφόδια την αρετή, την αφοσίωση και την τόλμη. Από το 2ο έτος έως την αποφοίτηση της από τη σχολή το καλοκαίρι του 2021, διατήρησε σταθερά την 1η θέση στην γενική επίδοση των μηχανικών της ΣΜΑ, αποφοιτώντας με τον υψηλότατο βαθμό πτυχίου 9.26. Στην ορκωμοσία της 12ης Ιουλίου 2021, όταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου παρέδωσε τα ξίφη στους νέους και νέες Ανθυποσμηναγούς, το όνομα της Σ. Κουρμπέλη χαράχτηκε ανεξίτηλα στα αρχεία της σχολής. Ήταν η μοναδική φορά ως τότε που μια γυναίκα ορκίστηκε πρώτη και αριστεύσασα στη σειρά της ως Μηχανικός Αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το έμβλημα της Σχολής Ικάρων με το περίφημο ρητό «Aμές δέ γ’ εσσόμεθα πολλώ κάρρονες» (σσ εμείς θα γίνουμε πολύ καλύτεροί σας), που απηύθυναν στην αρχαία Σπάρτη οι νεότεροι στους μεγαλύτερους, φαίνεται πως ταιριάζει απόλυτα στην πορεία της μαχητικής  αξιωματικού.

Μετά την αποφοίτησή της τοποθετήθηκε στην Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, όπου πριν από λίγο διάστημα έγινε η παραλαβή των νέων γαλλικών αεροσκαφών Ραφάλ (Rafale).

Η 22χρονη Σαπφώ, που διάγει τα πρώτα της βήματα στην υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, μίλησε στη στήλη «ΣυνΛακεδαιμονίων» του «Λακωνικού Τύπου» για τη διαδρομή από τη Μυρτιά ως την Αεροπορική Βάση Δεκελείας στο Τατόι, όπου εδρεύει η Σχολή Ικάρων, τις δυσκολίες, αλλά και τις καλές στιγμές σε ένα περιβάλλον με υψηλές απαιτήσεις φοίτησης. Περιέγραψε, ακόμα, τους μελλοντικούς στόχους της, ενώ αναφέρθηκε και στη γενέτειρά της, Μυρτιά, και όλους όσοι στάθηκαν στο πλευρό της.


- Πώς αισθάνθηκες για την είσοδό σου στο Τμήμα Μηχανικών της Σχολής Ικάρων; Η μηχανολογία ήταν ένα πεδίο που σε γοήτευε;

Η είσοδος μου στην ΣΜΑ ήταν ένα όνειρο για εμένα που έγινε πραγματικότητα. Η επιτυχία μου στο Τμήμα Μηχανικών της Σχολής Ικάρων ήταν ένας μύθος για εμένα, λόγω των πολύ υψηλών μορίων εισαγωγής της σχολής και των πολύ λίγων ατόμων που θα εισάγονταν (6 άτομα!).

Όταν τελικά τα κατάφερα, ένιωσα ένα αίσθημα βαθιάς ικανοποίησης, ανταμοιβής των κόπων που είχα κάνει τα δύο χρόνια προετοιμασίας και, κυρίως, ένιωσα αυτοπεποίθηση. Η συγκέντρωση των μορίων μου και η επιτυχία μου, με έκανε να καταλάβω το επίπεδο των γνώσεων μου, που μέχρι τότε δεν είχα αντιληφθεί ούτε στο ελάχιστο, δεδομένου του μικρού σχολείου και κύκλου μαθητών που συγκρινόμουν. Όποτε, ήταν για εμένα η αρχή των επόμενων επιτυχιών και η αρχή τής πραγματικά μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησα να καταβάλλω την ήμερα εισαγωγής μου στη σχολή.

Η μηχανολογία ήταν ένας τομέας άγνωστος για εμένα, διότι δεν υπήρχε κανένα συγγενικό ή φιλικό μου πρόσωπο σχετικό με οποιονδήποτε κλάδο της. Με γοήτευσε περισσότερα η ιδέα της διαφοροποίησης από τα ήδη γνωστά αντικείμενα που έβλεπα καθημερινά στους οικείους μου. Η μηχανολογία με γοήτευσε πραγματικά όταν την αντίκρισα, αρχικά θεωρητικά στην σχολή κι έπειτα πρακτικά στη δουλειά μου.

IMG 9759

-  Η πειθαρχία, που γνωρίζω ότι αποτελεί αρετή σου, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την εισαγωγή στη σχολή, αλλά και για να ανταποκριθεί κάποιος στις υψηλές απαιτήσεις της;
Η πειθαρχία είναι μια έννοια που οι περισσότεροι σε στρατιωτικές σχολές την αντιλαμβάνονται ως υπακοή σε διαταγές ανώτερων. Αυτή αποτελεί, όντως, μια μορφή πειθαρχίας, την οποία πρέπει να έχει κάποιος σε ένα τέτοιο περιβάλλον και την συναντάς καθημερινά, ωστόσο δεν είναι αυτή η μορφή πειθαρχίας που χρειάζεσαι πραγματικά σε ένα τέτοιο κλίμα. Η πειθαρχία που είχα στη σχολή, με βοήθησε στην εισαγωγή και, κυρίως, στην πορεία μου στη σχολή, ήταν αυτή που έθετα η ίδια στον εαυτό μου. Η τήρηση του  προγράμματος της σχολής, των ηθικών της κανόνων, καθώς και του προσωπικού μου προγράμματος μελέτης και γυμναστικής, στα οποία πειθαρχούσα ακόμα και όταν δεν με έβλεπε κανείς, είναι αυτά που με βοήθησαν να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις της ΣΜΑ και να καταλάβω -από το δεύτερο έτος έως και το πέρας φοίτησής μου- την πρώτη θέση στην επετηρίδα της σειράς μου.

- Θα ήθελα να αναφερθείς σε γεγονότα που έμειναν στη μνήμη σου στη διάρκεια των σπουδών σου. Φαντάζομαι ότι θα υπήρχαν δυσκολίες, αλλά και στιγμές που θα αισθανόσουν δικαιωμένη…
Η ωραιότερη στιγμή μου στη διάρκεια της φοίτησης μου στη ΣΙ ήταν η μέρα της ορκωμοσίας μου ως πρωτοετής Ίκαρος. Ήταν μια τελετή που χρόνια παρακολουθούσα από το διαδίκτυο κι ονειρευόμουν να βρεθώ στην θέση αυτών των νέων σπουδαστών. Όποτε, την ώρα που στάθηκα στην πλατεία του διοικητηρίου της Σχολής Ικάρων απέναντι στους γονείς μου και τους γονείς όλων των υπόλοιπων συμμαθητών μου και σκέφτηκα «τώρα εγώ είμαι ένας από τους νέους σπουδαστές, τώρα είμαι εγώ μια Ίκαρος», με πλημμύρισε ένα αίσθημα υπερηφάνειας και προσωπικής ευχαρίστησης, που έκανε όλες τις προηγούμενες στιγμές επιτυχίας μου να μοιάζουν πολύ μικρές.

- Στην ορκωμοσία της 12ης Ιουλίου 2021 παρέλαβες από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου το ξίφος σου ως νέα Ανθυποσμηναγός. Ποια ήταν τα συναισθήματα που σε διακατείχαν εκείνη την ώρα που έστεκες ενώπιον του προσώπου που είναι ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας;
Η ορκωμοσία μου ως νέας Ανθυποσμηναγού της 21 Ιουλίου 2021 με βρήκε πιο συγκινημένη από ποτέ, καθώς έκλεινε ένας πολύ όμορφος, περιπετειώδης -και με σιγουριά ο πλουσιότερος σε εμπειρίες και διδάγματα- κύκλος τής μέχρι τώρα ζωής μου. Από εκείνη την μέρα και μετά θα αποχαιρετούσα το κτίριο που έζησα τέσσερα χρόνια και τα θρανία που διδάχθηκα, διάβασα και συζητούσα με τους συμμαθητές μου για όλα αυτά τα χρόνια. Ένιωθα, παράλληλα, ευγνώμων για όλα όσα μου προσέφερε η Σχολή Ικάρων: ρούχα, φαγητό, στέγη, ζεστό νερό, μόρφωση, άθληση και ψυχαγωγία, καθώς κι ευγνώμων για όλα τα άτομα που γνώρισα, αγάπησα, τσακώθηκα κι έφτιαξα ισχυρούς δεσμούς φιλίας.

AR 1709

- Έγραψες με «χρυσά» γράμματα το όνομά σου στα αρχεία της σχολής ως η μοναδική γυναίκα που ορκίστηκε πρώτη και αριστεύσασα στη σειρά της ως Μηχανικός Αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Αποτελεί επιβράβευση του κόπου σου και ταυτόχρονα ευθύνη να φανείς αντάξια των προσδοκιών;
Η πρωτιά μου -επί τέσσερα χρόνια συνεχόμενα- με έκανε να πιστέψω ακόμα περισσότερο στον εαυτό μου, αλλά και να προσπαθώ κάθε μέρα και περισσότερο για να διατηρήσω ό,τι έχω. Τελικά η αποφοίτηση μου ως αρχηγός της 69ης σειράς Μηχανικών Αεροσκαφών, με έκανε να νιώσω υπερηφάνεια, αγαλλίαση και πολύ μεγάλη προσωπική ευχαρίστηση ότι οι θυσίες που έκανα στη σχολή (ξενύχτια, διάβασμα τα Σαββατοκύριακα, επιπλέον γυμναστική) απέδωσαν και με μετέτρεψαν σε μια καλύτερη έκδοση του εαυτού μου σε όλους τους τομείς.

IMG 9782- Η γυναικεία παρουσία σε έναν επιστημονικό-επαγγελματικό κλάδο που παραδοσιακά θεωρείται ανδροκρατούμενος στάθηκε εμπόδιο ή πρόκληση για σένα; Είναι ένα ακόμα «απόρθητο κάστρο» που κατακτούν οι γυναίκες στη χώρα μας;
Στο 2022 πιστεύω ότι στη Σχολή Ικάρων τα στερεότυπα για αντρικά και γυναικεία επαγγέλματα έχουν εκλείψει και τείνουν προς εξαφάνιση. Πλέον, αυτό που μέτρα είναι η οξύτητα του πνεύματος, η αντοχή στη μελέτη και η επιμονή. Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν βλέπουν φύλα, αλλά ανήκουν σε όποιον καθημερινά διψά για μάθηση και δεν στερεύει ποτέ από όρεξη για μελέτη και για αυτοβελτίωση. Όποτε για μένα, η πρόκληση ήταν να γίνω η καλύτερη, όχι για να αποδείξω ότι μια γυναίκα μπορεί, αλλά ότι εγώ ως άτομο, ως η Σαπφώ Κουρμπέλη, πιστεύω πως μπορώ και θα το πετύχω.

- Και οι επόμενοι στόχοι-όνειρα της Σαπφούς, ποιοι είναι;
Οι μελλοντικοί μου στόχοι είναι, αρχικά, να είμαι αποδοτική στην δουλειά μου και να ανταποκριθώ στη φήμη που ακολουθεί το όνομα μου, ως αρχηγός σειράς. Επιπλέον, θέλω να εμπλουτίσω περισσότερο τις γνώσεις μου με την παρακολούθηση κάποιων Μεταπτυχιακών προγραμμάτων και την εκμάθηση ξένων γλωσσών, ώστε να διευκολύνω περισσότερο τη δουλειά και τους συναδέλφους μου. Η γνώση -καλώς ή κακώς- είναι απόρθητο κάστρο, πάντα υπάρχει κάτι ακόμα που πρέπει να κατακτήσεις.

- Μυρτιά Λακωνίας. Από εκεί που ξεκίνησαν όλα… Τι σημαίνει για σένα ο τόπος σου και οι άνθρωποι με τους οποίους μεγάλωσες;
Το χωριό μου, η Μυρτιά και οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστράφηκα είναι αυτοί που διαμόρφωσαν πολλά θετικά στοιχεία του χαρακτήρα μου, όπως η αλληλεγγύη, η ευγενής  άμιλλα, η ενσυναίσθηση, αλλά και αυτοί που με βοήθησαν να πετύχω τους στόχους μου. Οι γονείς μου και ο θείος μου, καθημερινά με στήριζαν τόσο πριν περάσω στη σχολή, όσο και κατά την διάρκεια φοίτησης μου, υποστηρίζοντας όλες τις επιλογές μου και χρηματοδοτώντας με, ώστε να μην έχω ποτέ άγχος για τα οικονομικά. Πιστεύω πως, χωρίς αυτά τα μαθήματα ζωής και χωρίς αυτούς τους ανθρώπους, δεν θα είχα πετύχει ούτε τα μισά.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti

Η δική σας είδηση