Νεοκλής Κρητικός: «Η χώρα δεν έχει το περιθώριο να μπει σε περιπέτειες και ακυβερνησία»

Συνέντευξη στον Λακωνικό Τύπο

Παρασκευή, 19 Μάιος 2023 12:12 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Νεοκλής Κρητικός: «Η χώρα δεν έχει το περιθώριο να μπει σε περιπέτειες και ακυβερνησία»

Ο γιατρός Νεοκλής Κρητικός, εκ νέου υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη Λακωνία, διεκδικεί ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης που του έδωσαν γενναιόδωρα οι πολίτες το 2019. Ο κ. Κρητικός μιλά στον Λακωνικό Τύπο για τις βάσεις που τέθηκαν στη Λακωνία στην κατεύθυνση της προόδου και αναφέρεται σε αυτά που θεωρεί σημαντικότερα προσωπικά επιτεύγματά του, αλλά και σε εκείνα που διεκδικεί για τον τόπο ενόψει της επόμενης τετραετίας. Εξηγεί γιατί η χώρα δεν έχει περιθώριο να μπει σε ακυβερνησία, ενώ καλεί άπαντες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, συνεκτιμώντας το πού βρισκόταν η χώρα το 2019 και τί έργο παρήγαγε η απελθούσα Κυβέρνηση.


Λίγες ώρες πριν την εκλογική αναμέτρηση και παρά τη διαφορά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, το κόμμα σας επιμένει για ξεκάθαρη εντολή. Γιατί είναι σημαντική η αυτοδύναμη κυβέρνηση και ποιο το δίλημμα αυτής της κάλπης;
Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, που όλοι λαμβάνουμε υπόψη μας, αξιολογούμε και αναλύουμε, όμως οι πραγματικές απαντήσεις δίνονται στην κάλπη. Και το διακύβευμά της είναι σαφές και διαυγές: η χώρα δεν έχει το περιθώριο και την πολυτέλεια να μπει σε περιπέτειες και ακυβερνησία. Έχει ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χρονική συγκυρία, ανάγκη από καθαρές λύσεις. Η αυτοδυναμία προβάλλει ως πλεονέκτημα και πλέον ως εθνική αναγκαιότητα.

Ξεκάθαρη εντολή, λοιπόν, στη Νέα Δημοκρατία, η οποία έχει αποδείξει πως διακρίνεται από ταχύτητα, υπευθυνότητα και ωριμότητα στις αποφάσεις της και ο αρχηγός της έχει την κουλτούρα και τεχνογνωσία της ταυτόχρονης επίλυσης πολύπλοκων θεμάτων και της διαχείρισης κρίσεων. Και δεν περάσαμε και λίγες αυτήν την τετραετία.


Εκλεχθήκατε πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το 2019 και διανύσατε μία θητεία, κατά την οποία η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολλές και πρωτόγνωρες προκλήσεις. Ποια είναι τα δικά σας σημαντικότερα επιτεύγματα αυτή την περίοδο;
Πράγματι, όπως προείπα, η χώρα ήλθε αντιμέτωπη με πολλές και πρωτόγνωρες προκλήσεις και ανταπεξήλθε, στάθηκε όρθια, έδωσε λύσεις. Γιατί αυτό είναι εν τέλει το ζητούμενο. Με καθαρό μυαλό, σταθερότητα, τόλμη και πίστη στις δυνάμεις σου, να δίνεις λύσεις.

Έτσι έπραξα κι εγώ, στη δική μου θητεία, από την έναρξη περίπου της οποίας, ενέσκηψαν κρίσεις και προκλήσεις. Από την επομένη της εκλογής μου, ενέκυψα στα ζητήματα και τα αιτήματα των συμπολιτών μου, έχοντας πλήρη επίγνωση της σημασίας του να τα «επικοινωνώ» στην κυβέρνηση.

Είμαι περήφανος για δύο πολύπλοκα ζητήματα ιδιοκτησιακού χαρακτήρα, που έχω κυνηγήσει και διεκδικήσει πολύ, το ένα εκ των οποίων επιλύθηκε επιτέλους τον περασμένο Φεβρουάριο. Αναφέρομαι φυσικά, στην παύση κάθε διεκδίκησης από πλευράς Πολιτείας και την ανάκληση των αγωγών που είχαν κατατεθεί εναντίον των συνδημοτών μας στον Αφανιά-Κρεβατά. Είμαστε, επίσης, σε καλό δρόμο με το θέμα του Λαγίου, το οποίο αναδείχθηκε το 2004 με την έναρξη της κτηματογράφησης και έκτοτε αποτελεί σημείο αντιλεγόμενο για όλη την περιοχή. Βρήκαμε εδώ και καιρό και για αυτό το μίτο της νομοθετικής διευθέτησης και θέλω να πιστεύω, ότι και αυτό θα διευθετηθεί. Είναι πάγια πεποίθησή μου, πως τα χρονίζοντα προβλήματα επιλύονται μόνο με μέθοδο, οργάνωση και συνεχή πίεση στους αρμόδιους φορείς.

Κομβική χρονιά για τη Νεάπολή μας. Η ίδρυση της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού σ’ ένα μέρος με σπουδαία ναυτική παράδοση, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη όχι μόνο της περιοχής αλλά και του νομού. Επιπλέον, «ξεπάγωσαν» και ξεκίνησαν δεκάδες αναπτυξιακά έργα -Φράγμα Κελεφίνας, Γέφυρα Ευρώτα, Δίκτυο Τρινάσου, Νέο Μουσείο Σπάρτης, Γεφύρι Ξηροκαμπίου, Νέο Νοσοκομείο Σπάρτης- χάρη στα οποία ο νομός αλλάζει μορφή, ζωοδοτείται. Και μιλώντας για το Νέο Νοσοκομείο, να αναφερθώ εκτενέστερα στον τομέα της Υγείας. Ακριβώς επειδή τον γνωρίζω σε βάθος, είναι και αυτός πάνω στον οποίο δούλεψα ακόμη πιο εξειδικευμένα, έχοντας την τιμή να εισηγηθώ νομοσχέδια που είχαν ως γνώμονα την προαγωγή της δημόσιας Υγείας και την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών και ανακουφιστικής φροντίδας προς τον πολίτη.

Ακόμη, η Λακωνία γνωρίζει για πρώτη φορά τα τελευταία έτη, αισθητή άνθηση σε επίπεδο τουρισμού. Τα στατιστικά δεδομένα το επιβεβαιώνουν και οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα ευοίωνες για την περαιτέρω άνοδό του.

Τέλος, θεωρώ πολύ σημαντικό, πως είμαι πάντα δίπλα στα σοβαρά προβλήματα που, δυστυχώς, αντιμετωπίζει συχνά ο αγρότης, εξαιτίας της ασταθούς φύσης του επαγγέλματός του. Συνέβαλα στην έμπρακτη στήριξη του Λάκωνα παραγωγού, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα χτυπήθηκε σκληρά από φυσικά φαινόμενα, ασθένειες στις καλλιέργειες και τη διεθνή ενεργειακή και πληθωριστική πίεση.

"Tέθηκαν οι βάσεις, ώστε να γίνουν πολύ σημαντικά πράγματα για τη Λακωνία που, αν δε διαταραχθεί η ομαλή συνέχειά τους, η εικόνα της σταθερά θα βελτιώνεται."

Ζείτε στη Λακωνία, δραστηριοποιείστε επαγγελματικά και πολιτικά στη Λακωνία. Ποια είναι τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος και ποιες παρεμβάσεις χρειάζονται για να πάει μπροστά;
Οι παρεμβάσεις στις οποίες αναφέρθηκα παραπάνω, αποτυπώνουν και τους τομείς στους οποίους αντιμετωπίζαμε πρόβλημα και είναι και οι τομείς στους οποίους πάσχουν οι περισσότεροι νομοί: Πρωτογενής τομέας, δυσεπίλυτα ιδιοκτησιακά ζητήματα, μικρά και μεγάλα Αναπτυξιακά Έργα, Πολιτισμός, Υγεία. Ασφαλώς, δε λύθηκαν όλα. Δεν περιγράφω μια ιδανική εικόνα, ούτε λέω ότι όλα είναι καλώς καμωμένα. Όμως, τέθηκαν οι βάσεις, ώστε να γίνουν πολύ σημαντικά πράγματα για τη Λακωνία -τα οποία βασίζονται σε προγραμματισμό και πλάνο- που αν δε διαταραχθεί η ομαλή συνέχειά τους, η εικόνα της σταθερά θα βελτιώνεται.


Τι ζητάτε από τους Λάκωνες ψηφοφόρους σε αυτές τις εκλογές;
Να δώσουν καθαρή εντολή στο κόμμα που έχω την τιμή να εκπροσωπώ: στη Νέα Δημοκρατία των ίσων ευκαιριών, της συμπερίληψης και της πίστης στο ευρωπαϊκό όραμα.
Αναφορικά με εμένα, ζητώ να με εμπιστευθούν ξανά! Να ανανεώσουν την ψήφο εμπιστοσύνης, που μου έδωσαν γενναιόδωρα το 2019 και να είναι σίγουροι, πως δε θα τους απογοητεύσω. Θα φανώ αντάξιος της βαριάς ευθύνης και θα κάνω αυτό που κάνω πάντα στη ζωή μου: θα δουλέψω τίμια και με όλες τις δυνάμεις μου.


Τι θα λέγατε στους αναποφάσιστους και σε εκείνους που σκέφτονται να μην ψηφίσουν;
Στους δεύτερους να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν, γιατί μέσω αυτού δείχνουν ότι είναι ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες, που καθορίζουν και αυτοί το μέλλον της χώρας τους. Δεν είναι λύση η αποχή από μία από τις θεμελιώδεις λειτουργίες της Δημοκρατίας μας. Μιλάμε για την κορυφαία στιγμή της.

Κατανοώ, όμως, ότι πρόκειται για δύο κατηγορίες που ανέκαθεν συναντούμε, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό στην προεκλογική περίοδο. Η αίσθηση απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, από την οποία διακρίνονται ειδικά οι νέοι, πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Άλλοι πάλι, είναι μπερδεμένοι, απογοητευμένοι, πικραμένοι.

Καλώ αμφότερους να συνυπολογίσουν και συνεκτιμήσουν πού βρισκόταν η χώρα το 2019 και τί έργο παρήγαγε η απελθούσα Κυβέρνηση. Και δίχως κομματικές παρωπίδες και «στεγανά» να δουν τη συνολική εικόνα και να εμπιστευθούν εκείνον που έχει αποδείξει πως κινείται άμεσα, τολμηρά και αποφασιστικά, εκείνον που θα τους πάει ακόμη παραπέρα και δε θα τους γυρίσει στο χθες, τη στασιμότητα, την αγωνία και την ανυποληψία.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti