Συνέντευξη της ομάδας «ΟΣΤΡΙΑ, Γιορτές του Νότου» στη μαρία α. αγγελή

«Υπάρχει εκεί έξω μια νέα γενιά καλλιτεχνών που προσπαθεί να ζήσει και να δημιουργήσει σε πείσμα των αντίξοων συνθηκών»

Σάββατο, 01 Ιούλιος 2023 17:07 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Συνέντευξη της ομάδας «ΟΣΤΡΙΑ, Γιορτές του Νότου» στη μαρία α. αγγελή

Το μουσικό φεστιβάλ «‘ΟΣΤΡΙΑ – Γιορτές του Νότου» είναι ένα μη κερδοσκοπικό, ομαδικό εγχείρημα από νέους που διαμένουν στα Βάτικα Λακωνίας, με βάση την ΚοινΣΕπ Θύμβρη. Έχει στόχο να αναδειχθεί η ιδιαίτερη ομορφιά του τόπου, να γίνει κοινό βίωμα το μοίρασμα εμπειριών, το μπόλιασμα ιδεών, η αλληλεγγύη και το από κοινού πράττειν.

Πότε ξεκίνησε η ζωή της πρωτοβουλίας ΌΣΤΡΙΑ και ποια ήταν η δυνατή ώθηση για την έναρξη της δράσης σας;
Το εγχείρημά μας ξεκίνησε το 2018 από ιδέες και σκέψεις που συζητήθηκαν μεταξύ μας στις ανοιξιάτικες βραδινές συναντήσεις μας στην παραλία της Νεάπολης. Μοιραζόμαστε ένα κοινό πάθος για τη μουσική και από την άλλη για τον τόπο μας όπου μεγαλώσαμε και ζούμε οι περισσότεροι. Η κεντρική ιδέα λοιπόν ήταν και είναι το ανακάτεμα της ζωντανής μουσικής με τις ομορφιές του τόπου, αλλά και με τους ανθρώπους του. Να ανακαλύψουμε νέους τρόπους μοιράσματος, συναναστροφής και ψυχαγωγίας.

Ποιες είναι οι ιδιότητες των μελών της ομάδας σας εν συντομία (π.χ. ενδιαφέροντα, δεξιότητες, επαγγέλματα);
Η προσωπική επαγγελματική ζωή μας ποικίλλει και αφορά τον τουρισμό, την κεραμοποιία, τη γραφιστική, τη νοσηλευτική, τη διακόσμηση, το θέατρο κ.ά. Το ίδιο αφορά και τις δεξιότητές μας. Όμως μοιραζόμαστε κοινές αντιλήψεις όσον αφορά την αισθητική και τον πολιτισμό και σίγουρα έχουμε κοινές προτιμήσεις και ενδιαφέροντα, όπως δραστηριότητες στη φύση, μουσική, κινηματογράφο, ποιοτική ψυχαγωγία και κοινά βιώματα.

Μιλήστε μας για το όραμά σας, καθώς και για τις διαδικασίες λειτουργίας σας.
Το εγχείρημα «ΌΣΤΡΙΑ - Γιορτές του Νότου» είναι μια συνεργατική προσπάθεια και δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί δίχως τη σύσταση της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Θύμβρη». Θύμβρη είναι η αρχαία ελληνική ονομασία για ένα παραμελημένο βότανο που ενδημεί στη Λακωνία, γνωστό σήμερα και ως θρούμπι. Είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι, όλοι όμως αποσκοπούμε στη δημιουργία ενός πολιτιστικού θεσμού που θα αγκαλιάζει το χθες και το σήμερα, θα αναδεικνύει την ομορφιά του τόπου και θα οδηγεί σε κοινά βιώματα. Ακόμη, οραματιζόμαστε το ζωντάνεμα της επαρχίας, σε επίπεδο πολιτιστικό και οικονομικό, μα πρώτιστα όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό της.
 
Πώς βιώνετε τη σχέση σας με την Λακωνία, τη φύση της, το παρελθόν και παρόν της, τους ανθρώπους της;
Η Λακωνία είναι μεν ένας φτωχός νομός, αλλά διαθέτει πολύ ιδιαίτερη ιστορία, προϊστορική, αρχαία, μεσαιωνική και νεότερη, όπως φανερώνουν και τα πολυπληθή πολιτιστικά της μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μεσαιωνικά κάστρα και οι βυζαντινές εκκλησίες. Ακόμη, χαρακτηρίζεται από πλούσια βιοποικιλότητα και τοπία με καταπληκτική φυσική ομορφιά, ορεινά και παραθαλάσσια, με σημεία αναφοράς τη χερσόνησο του Μαλέα, τη Μάνη, τον Πάρνωνα και τον Ταΰγετο. Επομένως, αισθανόμαστε πραγματικά τυχεροί που ζούμε σε αυτόν τον τόπο. Παρ’ όλα αυτά, η Λακωνία είναι και μια περιοχή με αρκετά προβλήματα, τα οποία δε λαμβάνονται υπόψη από το ελληνικό κράτος. Τα προβλήματα αυτά αφορούν μεταξύ άλλων τις συγκοινωνιακές υποδομές, τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή, τον πολιτισμό και βεβαίως την απειλή της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, όπως αυτές που αναφέραμε πιο πάνω. Πάντως, αν και βρισκόμαστε στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού, επιδιώκουμε τη γνωριμία με τους υπόλοιπους Λάκωνες και έχουμε γνωρίσει εξαιρετικούς ανθρώπους κάθε ηλικίας, γεγονός που μας κάνει να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο για τον τόπο μας.

Έχετε αγαπημένους δημιουργούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό; Εικαστικούς, μουσικούς, ανθρώπους του θεάτρου, λογοτέχνες; Γιατί τους ξεχωρίζετε;
Σαν άτομα δεν έχουμε απαραίτητα τα ίδια γούστα στη μουσική και την τέχνη ευρύτερα. Ανεξαρτήτως αυτού, επιζητούμε τη γνησιότητα της έκφρασης πέρα από συμβιβασμούς και εμπορευματοποίηση. Ευελπιστούμε ο βασικός στόχος κάθε συλλογικότητας να είναι η δημιουργία και όχι η κατανάλωση πολιτισμού.

Ενδιαφέρεστε να επεκταθείτε και σε άλλα πεδία πέραν της μουσικής;
Ναι, πράγματι, ένας από τους στόχους μας είναι η πλαισίωση της ΚοινΣΕπ και με άλλες δράσεις, όπως η προβολή και ανάδειξη των τοπικών/χειροποίητων προϊόντων και των παραγωγών τους, μαθήματα/σεμινάρια μουσικής, κεραμικής και άλλων τεχνών, προβολές ταινιών κ.ά..
 
Συνεργάζεστε/θα συνεργαστείτε με άλλα φεστιβάλ στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό;
Δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο στο νου μας. Όμως επιδιώκουμε τη συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, όπως και με τους περιβαλλοντικούς/ορειβατικούς συλλόγους της Λακωνίας. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε και την πολύ ευχάριστη πρωτοβουλία της φετινής διεξαγωγής του πρώτου διεθνούς Malvasia Festival που πραγματοποιήθηκε στη Μονεμβασία από 9 έως 11 Ιουνίου, με άξονα τον πολιτισμό, την ιστορία της Μονεμβασίας και του διάσημου οίνου Μαλβαζία. Ελπίζουμε να καθιερωθεί ως θεσμός και, σε κάθε περίπτωση, αξίζει τη στήριξή μας.

Ειδικά για την Παιδαγωγική των Τεχνών (i.e. μουσικής, εικαστικών κ.λπ.) σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης, για κάθε αποδέκτη, ποιες είναι οι σκέψεις σας, οι προτάσεις σας;
Θεωρούμε πολύ σημαντικά τα μαθήματα και τα σεμινάρια και σκεφτόμαστε να τα εντάξουμε στο φεστιβάλ της ΌΣΤΡΙΑ, αλλά και εκτός αυτού, σε μόνιμη βάση, σε έναν χώρο σχεδιασμένο για αυτόν το σκοπό. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η ύπαρξη και η στήριξη εκπαιδευτικών του χώρου της τέχνης και του αθλητισμού σε περιοχές μακριά από τα αστικά κέντρα, που εκ των πραγμάτων στερούνται πολιτιστικών ερεθισμάτων και επιμόρφωσης.

Τι έχετε μάθει μέσα από την καλλιτεχνική σας δράση;
Οι καλλιτέχνες είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, δεν είναι μόνο τα γνωστά ονόματα που βλέπουμε στην τηλεόραση ή στους μεγάλους συναυλιακούς χώρους της πρωτεύουσας. Υπάρχει εκεί έξω μια νέα γενιά καλλιτεχνών και μουσικών που προσπαθεί να ζήσει και να δημιουργήσει σε πείσμα των αντίξοων συνθηκών. Σκοπός μας είναι να τους δώσουμε χώρο να ξεδιπλώσουν τα χαρίσματά τους, τις εμπνεύσεις τους και να τα μοιραστούν μαζί μας.

Τι σας προκαλεί, σας ξεβολεύει και πώς υπερβαίνετε ή μετασχηματίζετε τυχόν προκλήσεις;
Σε κάθε συνεργατική προσπάθεια προκύπτουν ζητήματα επικοινωνίας. Η πρόκληση και η δυσκολία είναι, παράλληλα με τη δράση μας, να διατηρήσουμε το συνεργατικό πνεύμα, την καλή διάθεση και τις φιλικές μας σχέσεις. Να υπερβούμε τον εγωισμό μας και μέσα από το διάλογο και δημοκρατικές διαδικασίες, να συντονιστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Είναι, πάντως, μια δυναμική διαδικασία με άγνωστη κατάληξη…
 
Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας;
Να επεκταθεί η δράση μας στην ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας και όχι μόνο. Να γνωριστούμε καλύτερα με τους συντοπίτες μας. Επιδιώκουμε να αποτελέσει η «ΌΣΤΡΙΑ - Γιορτές του Νότου» το εφαλτήριο ώστε να έρθουν επισκέπτες από την υπόλοιπη Ελλάδα να γνωρίσουν τον τόπο μας. Επίσης, θεωρούμε σημαντικό τα καλλιτεχνικά μας δρώμενα να πλαισιωθούν από μια άποψη για το πώς θέλουμε τον τόπο μας.

Τι σας απασχολεί τούτο τον καιρό και τι σας χαροποιεί και ανακουφίζει;
Μας απασχολούν βεβαίως οι πολιτικές εξελίξεις σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Παρατηρούμε μια αποστασιοποίηση - ή και παραίτηση - των πολιτών από όλα όσα τους αφορούν άμεσα. Από την άλλη, οι νέες τεχνολογίες που έχουν εισέλθει στη ζωή μας είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς ευνοούν μεν την επικοινωνία, όμως ταυτόχρονα συντελούν σε μια απομάκρυνση των ανθρώπων - ειδικά των νέων - μεταξύ τους. Αυτό που μας χαροποιεί είναι η παράλληλη ύπαρξη μιας ‘άλλης’ Ελλάδας, που εκφράζεται από πολίτες, συλλόγους και κινήματα που αγαπούν τον τόπο τους, τη φύση, τις τέχνες και που με τη δράση τους συνεισφέρουν στη διατήρηση των φυσικών, πολιτιστικών και ανθρώπινων αξιών, στην αναθέρμανση των κοινωνικών σχέσεων και δίχως να είμαστε υπερβολικοί, αποτελούν τον σπόρο, την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και τη χώρα μας.
 
Ποια είναι η ευχή σας για το μέλλον, σε συλλογικό πλάνο;
Τίποτα αξιόλογο συλλογικό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς συζήτηση, επικοινωνία, που διεξάγεται σε πλαίσια σεβασμού της άλλης άποψης. Η ευχή μας είναι μεταξύ μας να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε αυτήν την κουλτούρα διαλόγου. Το ίδιο αφορά και την κοινωνία μας, καθώς χρειαζόμαστε το διάλογο, ώστε να συμβιώσουμε με βάση κοινές αξίες.  

portrait ΌΣΤΡΙΑ 2023

σύνδεσμοι:     
Facebook: https://www.facebook.com/ostriafest
Instagram: https://www.instagram.com/ostria_fest/

Η συνέντευξη δόθηκε στην επιμελήτρια & θεωρητικό τέχνης, μουσειοπαιδαγωγό και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Τεχνοκριτικών (AICA), μαρία α. αγγελή, σε συνέχεια της έρευνάς της για ανάδειξη του καλλιτεχνικού δυναμικού και των καλλιτεχνικών φορέων που σχετίζονται με την περιοχή της Λακωνίας.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti