Γιάννης Καρμοίρης: Με την Ντία Τζανετέα μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές και αξίες

Συνέντευξη του υπ. δημοτικού συμβούλου

Σάββατο, 30 Σεπτέμβριος 2023 08:26 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Γιάννης Καρμοίρης: Με την Ντία Τζανετέα μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές και αξίες

Συνέντευξη στην Χριστιάνα Χιώτη

Εμπειρότατος αυτοδιοικητικός παράγων με θητεία στα κοινά που εκκινεί το 2002, όταν και ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τον Δήμο Μυστρά και φτάνει ως το σήμερα στον διευρυμένο Δήμο Σπάρτης, ο Γιάννης Καρμοίρης επέλεξε να κατέλθει στις επικείμενες εκλογές συμμετέχοντας στον συνδυασμό της Ντίας Τζανετέα.

Σε μια συνέντευξη εκ βαθέων, ο Γ. Καρμοίρης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ζητά από τους συμπολίτες να τον τιμήσουν με την ψήφο τους. Όπως αναφέρει, η γνώση και η εμπειρία που έχει αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια θα είναι χρήσιμη για την επόμενη πενταετία του Δήμου Σπάρτης.

Θέτει ως άμεση προτεραιότητα του Δήμου «να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να περιορίσουμε το άγχος επιβίωσης των αγροτών», αφού όπως λέει, «…από τον Δήμο μας απουσιάζουν τα σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα που θα καλυτερεύσουν τις συνθήκες εργασίας και παραγωγής του αγροτικού κόσμου».

Ο Γ. Καρμοίρης δεν παραλείπει να εκφράσει τη βεβαιότητα ότι ο συνδυασμός της Ντίας Τζανετέα έχει καταρτίσει ένα άρτιο πρόγραμμα με συγκεκριμένους στόχους, ενώ συνδυάζει τον νεανικό αυθορμητισμό με την αυτοσυγκράτηση και την εμπειρική γνώση με την επιστημονική κατάρτιση…

Κύριε Καρμοίρη, ανήκετε στη γενιά των έμπειρων στελεχών της αυτοδιοίκησης, με συνεχή παρουσία στο ΔΣ Σπάρτης. Για ποιους λόγους αποφασίσατε να παραμείνετε ενεργός;
Είμαι ενεργός πολίτης από τα νεανικά μου χρόνια. Τότε με τους συγχωριανούς μου ιδρύσαμε -ακριβώς 40 χρόνια πριν!- τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καραβά και μέσω εθελοντικής εργασίας και προσφοράς δώσαμε πνοή στον οικισμό μας. Αργότερα ως συνεταιριστής εργάστηκα και διεκδίκησα για τον γεωργικό κλάδο και προσπάθησα να δώσω λύσεις στα πολλά προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Από το 2002, που ασχολήθηκα για πρώτη φορά με την τοπική αυτοδιοίκηση στον Δήμο Μυστρά, έως σήμερα στον διευρυμένο Δήμο Σπάρτης, οι συμπολίτες μας μού κάνουν την τιμή και με εκλέγουν συνεχώς εκπρόσωπό τους. Ίσως διακρίνουν κάποια θετικά στοιχεία του χαρακτήρα μου κι αναγνωρίζουν πως είμαι άνθρωπος της προσφοράς τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό μου βίο. Για αυτό συνεχίζω…

Τι έχετε να συνεισφέρετε στη διοίκηση του Δήμου σε μία ακόμη θητεία;
Όπως γνωρίζετε καλά, την τελευταία, περίπου, δεκαετία βρίσκομαι στα έδρανα της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι στην διοίκηση του Δήμου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, παρά τις διεκδικήσεις και τις προτάσεις που καταθέτω, συχνά η φωνή κι η άποψή μου δεν εισακούγονται, με αποτέλεσμα να μην δίνονται οι ενδεδειγμένες -ή και καθόλου- λύσεις στα προβλήματα των συνδημοτών μας. Θα ήθελα οι συμπολίτες μας να μάς τιμήσουν με την ψήφο τους, να μας εμπιστευτούν και να μας δώσουν την δύναμη να διαχειριστούμε τα προβλήματα του τόπου μας, να δώσουμε ορθές και άμεσες λύσεις και να εφαρμόσουμε ένα συνολικό αναπτυξιακό πλάνο για την πόλη και τα χωριά μας. Είμαι βέβαιος πως η γνώση και η εμπειρία που έχω αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια θα είναι χρήσιμη για την επόμενη πενταετία του Δήμου Σπάρτης, ειδικά αν αναλογιστούμε την κατάσταση στην οποία έχει σήμερα περιέλθει ο Δήμος μας. Άλλωστε, όσοι συμπολίτες μας παρακολουθούν το Δημοτικό Συμβούλιο, θα έχουν διαπιστώσει πως οι τοποθετήσεις μου ήταν ουσιαστικές· δεν αποσκοπούσαν σε στείρα κριτική στις δημοτικές Αρχές, αλλά στην παροχή λύσεων.

Τι θεωρείτε ότι έχουν περισσότερο ανάγκη η πόλη και τα χωριά του Δήμου Σπάρτης;
Γενικά στον Δήμο μας γίνονται έργα χωρίς όραμα και συνοχή. Απουσιάζει ένα συνολικό και μεθοδικό αναπτυξιακό σχέδιο. Λείπουν τα έργα υποδομών: αθλητικών, πολιτιστικών, εγγειοβελτιωτικών, αγροτικής οδοποιίας, αστικού ιστού, ποιότητας ζωής κ.λπ.

Πείτε μας ένα πρόβλημα που αν λυνόταν άμεσα θα βελτίωνε την καθημερινότητα των πολιτών.
Παρά τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα (πολιτισμός, ιστορία, φυσικό περιβάλλον κ.λπ.), που δεν τα έχουμε ακόμα αξιοποιήσει όπως θα έπρεπε, ο Δήμος Σπάρτης είναι κατά βάση ένας αγροτικός δήμος. Όπως συνηθίζω να λέω «το “μαγαζί” του αγρότη είναι ξέσκεπο», που σημαίνει πως η σοδειά και το εισόδημά του εξαρτώνται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες -πόσο μάλλον στη σημερινή εποχή των έντονων κλιματικών αλλαγών- και η εργασία κι η διαβίωσή του είναι διαρκώς αβέβαιες. Οφείλουμε ως Δήμος να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να περιορίσουμε το άγχος επιβίωσης των αγροτών. Από τον Δήμο μας απουσιάζουν τα σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα που θα καλυτερεύσουν τις συνθήκες εργασίας και παραγωγής του αγροτικού κόσμου, κι αυτή είναι μία άμεση προτεραιότητα για εμάς.

Θα μου επιτρέψετε, όμως, κα. Χιώτη, ένα μικρό σχόλιο. Επειδή κάποιοι είχαν το θράσος, «φωτογραφίζοντάς» με, όχι μόνο να με μεμφθούν σε δελτίο τύπου, αλλά και να με συκοφαντήσουν σε περιοδείες τους, επιχειρώντας να μου χρεώσουν ευθύνες για την απουσία αγροτικών υποδομών και να μου προσάψουν ιδιοτέλεια, αναρωτιέμαι… δεν γνωρίζουν πως οι δυνατότητες ενός συμβούλου της αντιπολίτευσης είναι άκρως περιορισμένες κι αυτές περιορίζονται στον έλεγχο της εξουσίας κι όχι στην σχεδίαση και υλοποίηση έργου; Δεν ξέρω αν ήταν άγνοια ή πολιτική αλητεία, πάντως και τα δύο είναι εξίσου επικίνδυνα για την επόμενη μέρα του Δήμου. Δεν παρακολουθούσαν τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου; Ευτυχώς τις παρακολουθούν οι συνδημότες μας και γνωρίζουν καλά. Προσωπικά τα τελευταία χρόνια, από τα έδρανα της αντιπολίτευσης έδωσα αγώνες τόσο για τα καθημερινά ζητήματα των αγροτών, όσο και για τα μεγάλα αγροτικά αναπτυξιακά έργα και μάλιστα, λόγω της επιμονής μου, χαρακτηρίστηκα μέχρι και γραφικός! Επίσης, προκάλεσα συναντήσεις, συσκέψεις και λαϊκές συνελεύσεις για την ποιότητα ύδρευσης και άρδευσης, συνδράμοντας στην άμεση λύση των ζητημάτων που κάθε φορά προκύπτανε. Δεν συνηθίζω, όμως, να αναρτώ φωτογραφίες από ό,τι κάνω, αλλά να παλεύω και να αγωνίζομαι νυχθημερόν για να βρίσκω και να δίνω λύσεις.

Τι σας εμπνέει περισσότερο στη Ντία Τζανετέα και τον συνδυασμό σας;
Με την Ντία Τζανετέα μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές και αξίες. Είναι ένας άνθρωπος έντιμος, εργατικός, φιλότιμος. Είναι μία έμπειρη και μάχιμη γυναίκα της αυτοδιοίκησης, που κατάφερε να σταθεί όρθια και να διαπρέψει σε έναν σκληρό ανδροκρατούμενο -μέχρι χθες- χώρο. Σήμερα που οι εποχές αλλάζουν και οι γυναίκες διεκδικούν την θέση που τους ανήκει τόσο στην ελληνική κοινωνία, όσο και στην πολιτική σκηνή, είναι ευκαιρία για την Σπάρτη να αναδείξει στο πρόσωπό της Ντίας την πρώτη γυναίκα Δήμαρχο, πολύ περισσότερο όταν εδώ, κατά την αρχαιότητα, η γυναίκα είχε εξέχουσα θέση στην σπαρτιατική κοινωνία.

Όσον αφορά τον συνδυασμό μας, αφ’ ενός έχει καταρτήσει ένα άρτιο πρόγραμμα με βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, κι αφ’ ετέρου αποτελείται από έμπειρους αυτοδιοικητικούς, αλλά και πολλούς νέους και νέες συμπολίτες και συμπολίτισσές μας. Χαίρομαι που μέσω της προεκλογικής διαδικασίας έχω γνωρίσει αξιόλογα παιδιά της νέας γενιάς, που η ενασχόλησή τους με τα κοινά είναι ελπίδα για τον τόπο μας. Ο συνδυασμός μας έχει καταφέρει και έχει προσπεράσει στεγανά και στερεότυπα. Ούτε περιθωριοποίησε τους νέους, ούτε αφόρισε τους ηλικιακά μεγαλύτερους. Συνδυάζει τον νεανικό αυθορμητισμό με την αυτοσυγκράτηση και την εμπειρική γνώση με την επιστημονική κατάρτιση. Γι’ αυτό, καλούμε τους συμπολίτες μας να μελετήσουν το πρόγραμμα μας και να γνωρίσουν τους ανθρώπους του συνδυασμού μας κι από τους πολύ ικανούς συνυποψηφίους να διαλέξουν τους ικανότερους.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti