Τασία Κανελλοπούλου: Ειδικά η Σπάρτη μπορεί να γίνει η πρώτη μεταξύ των πρώτων

Τετάρτη, 04 Οκτώβριος 2023 08:08 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τασία Κανελλοπούλου: Ειδικά η Σπάρτη μπορεί να γίνει η πρώτη μεταξύ των πρώτων

Ιδιαίτερα αισιόδοξη για τις προοπτικές που ανοίγονται για τον Δήμο Σπάρτης υπό τη δική της Δημοτική Αρχή παρουσιάζεται η Τασία Κανελλοπούλου σε συνέντευξή της στον «Λακωνικό Τύπο». Όπως αναφέρει, η μακροχρόνια ενασχόλησή της με τα δημόσια θέματα την έμαθε να σκέπτεται, να σχεδιάζει και να υλοποιεί πολύπλοκα σχέδια, υψηλών προδιαγραφών και μεγάλης σημασίας για τη ζωή και την ευημερία των πολιτών. Είναι πεπεισμένη πως δημιουργώντας έναν ευέλικτο αυτοδιοικητικό μηχανισμό, όπως οι εταιρείες της αυτοδιοίκησης, μπορείς με ασφάλεια να προσεγγίσεις τις χρηματοδοτήσεις και να τις πάρεις. Στον Δήμο Σπάρτης θεωρεί πως υπάρχουν θέματα και καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα και με δυναμικό τρόπο, ενώ αναλύει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και τις λύσεις που μπορεί να δώσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, Α΄ και Β΄ βαθμού.

Κυρία Κανελλοπούλου, δεδομένης της μακράς παρουσίας σας στα πράγματα του τόπου δώστε μας με εύληπτο και συμπεριληπτικό τρόπο τους σημαντικότερους σταθμούς αυτής της πορείας.
Για να φέρεις επάξια τον τίτλο του πολίτη και του δημότη πρέπει να ασχολείσαι δια βίου με τα θέματα της οργανωμένης κοινωνίας, στην οποία ανήκεις. Κατά συνέπεια είναι υποχρέωση όλων να συμμετέχουμε στα κοινά για να πετυχαίνουμε καλύτερες επιδόσεις και αποδόσεις στην ποιότητα της ζωής μας και στην βελτίωση της οικονομίας μας.

Προσωπικά ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα δημόσια θέματα από πολύ μικρή ηλικία, δεδομένου ότι μόλις 29 χρονών έγινα νομάρχης σε ένα δύσκολο ορεινό νομό αρχικά και σε έναν πολύ μεγάλο νομό στην συνέχεια: Ευρυτανία και Αχαΐα, αντίστοιχα. Αυτή η εμπειρία σηματοδότησε την ζωή μου, μου πρόσφερε μεγάλες δυνατότητες να μάθω να σκέπτομαι, να σχεδιάζω και να υλοποιώ πολύπλοκα σχέδια, υψηλών προδιαγραφών και μεγάλης σημασίας για την ζωή και την ευημερία των πολιτών. Έγινα ένας πολύ υπεύθυνος άνθρωπος και αυτό με συνοδεύει έκτοτε σε όλη μου την ζωή. Το γεγονός δε, ότι μία δεκαετία μετά κλήθηκα να υπηρετήσω μία απαιτητική Περιφέρεια, αυτή των Ιονίων Νήσων, όπου χτυπάει η καρδιά της δυναμικής Ελλάδας του Τουρισμού, αποτέλεσε για μένα ένα ακόμα σχολείο, αυτό που πραγματικά με βοήθησε να ολοκληρώσω την ματιά και την σκέψη μου για την παραγωγική Ελλάδα, για την δημιουργική Περιφέρεια.

Εκεί έμαθα να λειτουργώ επιχειρησιακά, να βάζω πολύ υψηλούς στόχους και να διεκδικώ με τρόπο που δεν επιδέχεται αρνητική απάντηση. Νομίζω ότι αυτά είναι σημαντικά προσόντα για έναν που επιθυμεί να διεκδικήσει την ηγεσία ενός Δήμου και ειδικότερα ενός Δήμου όπως ο Δήμος Σπάρτης, που από την μια σημαίνει πολλά προβλήματα και ανυπαρξία οργάνωσης και από την άλλη σημαίνει φοβερές δυνατότητες εξέλιξης και ανάπτυξης. Η ματιά μου είναι πλέον πολύ διεισδυτική και έμπειρη και σας διαβεβαιώνω ότι μπορώ να δω με σιγουριά τι μπορεί να γίνει και τι όχι, τι πρέπει να γίνει και τι αποτελεί προτεραιότητα για την πρόοδο του τόπου.

Τι συναισθήματα σας δημιουργεί η προσπάθεια να κερδίσετε την προτίμηση των δημοτών, με εκλογή στον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης;
Τα συναισθήματά μου σχετίζονται με την επιθυμία μου να δώσω στον τόπο μου αυτά που ξέρω ότι μπορώ να δώσω. Θα αποτελέσει για μένα εξαιρετική τιμή να με εμπιστευτεί ένας κόσμος που ξέρω ότι στο βάθος της ψυχής και του νου του έχει απογοητευτεί από την μέχρι σήμερα εμπειρία του από την αυτοδιοίκηση της τελευταίας δεκαετίας. Είναι ο στόχος μου να εμπνεύσω αισιοδοξία και πίστη σ’ αυτό τον κόσμο και να τον οδηγήσω στην πεποίθηση ότι ναι, και η Σπάρτη μπορεί να εξελιχθεί σε μια πόλη που διεκδικεί και παίρνει μεγάλο μερίδιο από τις δημόσιες επενδύσεις, και από την αγορά. Ότι ειδικά η Σπάρτη μπορεί να γίνει η πρώτη μεταξύ των πρώτων!

Μπορείτε να κάνετε ξεκάθαρη προτεραιοποίηση στόχων και σκοπών μιας δικής σας Δημοτικής Αρχής; Ποια τρία πράγματα είναι αυτά που θα βάλετε πρώτα μπροστά, με την ανάληψη των καθηκόντων σας;
Δεν υπάρχουν προτεραιότητες με την κλασική έννοια του όρου. Δυστυχώς στην φάση που βρίσκεται ο Δήμος μας, τίποτα δεν μπορεί να περιμένει. Υπάρχουν θέματα και καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα και με δυναμικό τρόπο. Το βέβαιο είναι ότι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην οργάνωση του Δήμου και των υπηρεσιών ώστε να σταματήσει να υπάρχει η εμπλοκή που διαπιστώνουμε σήμερα, να οργανώσουμε και να δρομολογήσουμε την καλή εκτέλεση των έργων που επίσης χαρακτηρίζονται από εμπλοκή ή έχουν σταματήσει, να προστατέψουμε την πόλη από τα προβλήματα του χειμώνα που πλησιάζει και τα οποία στο ανοιχτό έργο της Παλαιολόγου θα είναι οδυνηρά και να τακτοποιήσουμε την αγροτική οδοποιία εν όψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου. Αυτές οι επεμβάσεις έχουν έναν ανελαστικό χαρακτήρα και οφείλουμε να επέμβουμε από τις 16 Οκτωβρίου και όχι να περιμένουμε την επίσημη εγκατάστασή μας ως νέα Δημοτική αρχή.

Ποιο χαρακτηριστικό στοιχείο της ομάδας σας, σάς εμπνέει; Ποιος ο ρόλος των προσώπων της στον σχεδιασμό του Προγράμματος του συνδυασμού "Σπάρτη Μπροστά";
Δεν σας κρύβω ότι η εμπιστοσύνη αυτών των ανθρώπων στο πρόσωπό μου μού δημιουργεί τεράστιο αίσθημα ευθύνης απέναντί τους και απέναντι στην προσπάθεια που καταβάλουν για να πετύχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Οι άνθρωποι που συνθέτουν την ομάδα μου δεν είναι επαγγελματίες της πολιτικής, δεν είναι κολλημένοι στις καρέκλες του δημοτικού συμβουλίου εδώ και χρόνια, δεν είναι άνθρωποι που αναζητούν σίγουρη στέγη με μοναδικό γνώμονα να ικανοποιήσουν την μίζερη ματαιοδοξία τους. Δεν είναι οι άνθρωποι που έφεραν την πόλη σ’ αυτή την κατάσταση. Είναι νέοι, δημιουργικοί άνθρωποι, γεμάτοι αισιοδοξία και αγωνιστικότητα, πετυχημένοι επαγγελματίες και οικογενειάρχες, που λειτουργούν με γνώμονα το συμφέρον τού ψηφοδελτίου και κατ’ επέκταση του Δήμου Σπάρτης, χωρίς να έχουν το μάτι στραμμένο στους δημαρχιακούς θώκους. Είναι αγωνιστές και τους οφείλω μεγάλο σεβασμό.

Ποια είναι η ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη μέθοδος για την απόκτηση χρηματοδοτικών εργαλείων που θα εγγυώνται την αναβίωση των Κοινοτήτων και την ενδυνάμωση της πρωτεύουσας;
Τα εργαλεία ή προγράμματα χρηματοδότησης είναι πολλά. Η εμπειρία μου μου λέει ότι για να τα πάρεις πρέπει να διαμορφώσεις τις αναγκαίες συνθήκες που οδηγούν στην εμπεριστατωμένη και τεχνοκρατικά άρτια διεκδίκηση. Χρειάζονται και συμμαχίες, αλλά προπάντων χρειάζεται ετοιμότητα και διεκδικητικότητα με επιχειρήματα και επιμονή. Επίσης χρειάζεται γνώση και εμπειρία.

Νομίζω ότι ο ασφαλέστερος τρόπος για να προσεγγίσεις τις χρηματοδοτήσεις και να τις πάρεις είναι να διαμορφώσεις έναν ευέλικτο αυτοδιοικητικό μηχανισμό, όπως είναι οι εταιρείες της αυτοδιοίκησης, που να ξεφεύγει από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να τον χρησιμοποιήσεις σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα για την συγκρότηση φακέλων με τους οποίους θα διεκδικείς τις χρηματοδοτήσεις. Αυτή η διαδικασία δεν είναι μια απλή διαδικασία, ούτε η λειτουργία ενός τέτοιου οργανισμού είναι απλή υπόθεση. Χρειάζονται την εμπειρία και την γνώση σε συνδυασμό με την τεχνοκρατική εξειδίκευση και την επιστημονική επάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού που θα τον στελεχώσει.

Ποια είναι η συμβολή σας στη δρομολόγηση της κατασκευής του Φράγματος Κελεφίνας; Τι μένει να προστεθεί ώστε να θεωρήσετε ολοκληρωμένο το πρότζεκτ;
Το Φράγμα της Κελεφίνας ήταν αδειοδοτημένο και έτοιμο να δημοπρατηθεί από το 2014. Αυτό το ανακαλύψαμε με τον συνεργάτη και φίλο Σταύρο Καλαβρυτινό το 2018 όταν αρχίσαμε να ασχολούμαστε συστηματικά με τους υδάτινους πόρους και την διαχείριση των υδάτων στο Δήμο Σπάρτης. Μας έκανε τρομερή εντύπωση το γεγονός ότι από το 2014 ούτε ο τότε Δήμαρχος, ούτε το δημοτικό συμβούλιο της Σπάρτης σκέφθηκε να ασχοληθεί με ένα τόσο σοβαρό θέμα, καθοριστικό για την τύχη των καλλιεργειών στην περιοχή.

Ήταν ευτυχής συγκυρία για τον τόπο η παρουσία του Σταύρου Αραχωβίτη στο Υπουργείο Γεωργίας, διότι αμέσως αποδέχθηκε την πρόκληση και ενέταξε το έργο σε χρηματοδότηση. Στην συνέχεια και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναγνώρισε την αξία του έργου για τη Λακωνία και τη Σπάρτη, προχώρησε στην επικαιροποίηση της μελέτης και δημοπράτησε το έργο του ταμιευτήρα του Φράγματος τον Σεπτέμβρη του 2023.

Σήμερα που ξεκινούν οι διαδικασίες για την δημοπράτηση της μελέτης των δικτύων θα πρέπει να σταθούμε με πολλή προσοχή στο θέμα της διανομής των νερών με την οριστικοποίηση των αγωγών και των δικτύων. Πρέπει, κατά την γνώμη μου ο προσανατολισμός της άρδευσης από το Φράγμα της Κελεφίνας να περιλαμβάνει τις περιοχές δυτικά του Ευρώτα, όπως προβλέπεται από την αρχική μελέτη, αλλά να επεκταθεί και στις περιοχές του πρώην Δήμου Οινούντος πράγμα που διεκδικούν οι περιοχές με αποτελεσματικό τρόπο. Βεβαίως θα αποτελέσει μεγάλη ανακούφιση η επέκταση των δικτύων άρδευσης και προς τις καλλιεργούμενες και αρδευόμενες εκτάσεις της περιοχής Θεραπνών, όπου οι αντλήσεις από μεγάλα βάθη καθιστούν και τα καλλιεργητικά κόστη τεράστια και την λειτουργία του υπόγειου υδροφορέα επισφαλή.

Επομένως η ολοκλήρωση του έργου θα έλθει με την ολοκλήρωση της εργολαβίας του ταμιευτήρα, με την ολοκλήρωση της μελέτης και του έργου των δικτύων και με την δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης του Φράγματος που θα έχει και την τελική ευθύνη για την λειτουργία του.

Πόσο ενήμεροι είναι οι νέοι αγρότες για τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και τους γενικότερους σχεδιασμούς σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης περί τα αγροτικά θέματα;
Τα πολλά και διευρυμένα φαινόμενα των συνθηκών που πλήττουν πλέον και τις πολύ κοντινές προς εμάς περιοχές, επιβεβαιώνουν την έντονη παρουσία της κλιματικής αλλαγής και μας πείθουν ότι πρέπει και εμείς να αλλάξουμε πολλά στον τρόπο ζωής μας και στην συμπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον όπου ζούμε.

Τα μηνύματα απευθύνονται σε όλους τους οργανισμούς τους επιφορτισμένους με την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών και πολύ περισσότερο από όλους απευθύνονται στους αυτοδιοικητικούς, που είναι εκ των πραγμάτων επιφορτισμένοι με την ανάγκη να αναλάβουν προληπτικά πρωτοβουλίες για την προστασία από τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό σημαίνει ύπαρξη σχεδίου και υποδομών από τους Δήμους αρχικά και από τις Περιφέρειες σε ευρύτερη κλίμακα. Σημαίνει, επίσης, ύπαρξη οργανωμένων υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και χρηματοδότηση. Ο Δήμος πέρα από τις χρηματοδοτήσεις που προέρχονται από εθνικούς πόρους και αποσκοπούν στην κοινωνική προστασία, θα πρέπει να μπορεί να βρει και άλλες χρηματοδοτήσεις για έργα πρόληψης, που θα βοηθήσουν ώστε το κακό να είναι το μικρότερο δυνατόν. Τέτοιους πόρους θα βρει ο Δήμος από τις χρηματοδοτήσεις του Περιφερειακού Προγράμματος, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και από μεγάλα χρηματοδοτικά προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τα οποία χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Πρόγραμμα "Περιβάλλον & Κλιματική Αλλαγή" 2021-2027, αποτελεί το σημαντικότερο σχέδιο στον Τομέα Περιβάλλοντος, αξιοποιώντας πόρους των Διαρθρωτικών Ταμείων (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείο Συνοχής) και έχει ως βασική επιδίωξη την ανάπτυξη βιώσιμων, υψηλής ποιότητας, υποδομών και έξυπνων συστημάτων, υποστηρίζοντας την μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, στην κυκλική οικονομία και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Εξειδικευμένα προγράμματα για τους Δήμους της χώρας που αποσκοπούν και σε διαδημοτικές συνεργασίες υπάρχουν πολλά και σημαντικά. Ενδεικτικά αναφέρω τη συμμετοχή Δήμων στο πρόγραμμα «Twin Cities» σε συνδυασμό με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, που αναδεικνύει τη δέσμευση της Ελλάδας στην κλιματική αλλαγή και στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Το πρόγραμμα LIFE αποτελεί εξ άλλου το κύριο χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον. Το πρόγραμμα αυτό προτίθεται να στηρίξει έργα που συμβάλλουν αποκλειστικά στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Υπάρχει, βέβαια, ουσιαστική ανησυχία από την πλευρά του αγροτικού πληθυσμού και κυρίως των νέων αγροτών, σχετικά με τις δράσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που αναλαμβάνουν η ΕΕ και η Ελλάδα, αλλά και για το ρόλο και τις πρωτοβουλίες των αυτοδιοικητικών φορέων και πιστεύουν ότι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή πρέπει να αναδειχθεί σε κορυφαία προτεραιότητα τού γεωργικού τομέα, αν ο τομέας αυτός θέλει να βελτιώσει την ανθεκτικότητά του σε ακραία φαινόμενα όπως η ξηρασία, ο καύσωνας και οι πλημμύρες.
Πιστεύω ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια ακόμα για την ευαισθητοποίηση των αγροτών, αλλά και των αυτοδιοικητικών φορέων προκειμένου οι δημόσιες επενδύσεις που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των κρίσεων από την κλιματική αλλαγή να αποκτήσουν την προτεραιότητα που τους αξίζει.

Θεωρώ ότι η ανάπτυξη της αγοράς των ιδιωτών που ασχολούνται με την εκπόνηση μελετών και την συγκρότηση των φακέλων που αποσκοπούν σε χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, επέτρεψε την ταχύτερη και ασφαλέστερη διάχυση της πληροφόρησης σχετικά με τις ευκαιρίες χρηματοδότησης και τα επενδυτικά κίνητρα που αναφέρονται σε επενδύσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Ποιος ο ρόλος του Ινστιτούτου Σπάρτης στο κοινωνικό γίγνεσθαι της Σπάρτης; Τι άλλο να περιμένουμε;
Νομίζω ότι το Ινστιτούτο Σπάρτης που αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό και ιδρύθηκε από μια ομάδα Σπαρτιατών που τιμούν την αξία της Σπάρτης και αποσκοπούν σε υποστήριξη δράσεων και πρωτοβουλιών ανάδειξης των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, έχει πλέον εδραιωθεί στην συνείδηση της πόλης και των χωριών μας σαν ένας αναπτυξιακός οργανισμός με σημαντική προοπτική.

Έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης από την γένεσή του το 2010 και ομολογουμένως σήμερα θεωρούμε ότι βαδίζουμε με συστηματικό τρόπο στην ανάδειξή του σε έναν οργανισμό με διεθνείς διασυνδέσεις.

Οι πιο εξειδικευμένοι στόχοι μας αποσκοπούν πλέον στην σύνδεση της Σπάρτης με την διεθνή κοινότητα, στην διεκδίκηση των αναγκαίων πόρων για την ουσιαστική ανάδειξη των αξιών της Σπάρτης και στην άσκηση της αναγκαίας πίεσης προκειμένου να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι υποδομές που θα καταστήσουν την Σπάρτη έναν ελκυστικό προορισμό για τον πολιτιστικό τουρισμό.

Επίσης το Ινστιτούτο Σπάρτης αποσκοπεί στο να συνεργαστεί με ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια προκειμένου να αναπτυχθούν δομές έρευνας σε τομείς ιδιαίτερα σημαντικούς για την Σπάρτη, όπως είναι ο τομέας της κλασικής αρχαιολογίας και ο τομέας της αγροτικής οικονομίας.

Θα παραμένει δε άγρυπνος φρουρός της διαδικασίας ολοκλήρωσης όλων εκείνων που διεκδίκησε και πέτυχε σε συνεργασία με τους φορείς και τους θεσμικούς εκπροσώπους της περιοχής μας, όπως είναι πρωτίστως το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Σπάρτης.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti