Σε μια συνέντευξη που τα λέει όλα ο Γ. Γρυπιώτης

Δε φοβάται τις ρήξεις ο δήμαρχος Ευρώτα
Πέμπτη, 05 Ιανουάριος 2012 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σε μια συνέντευξη που τα λέει όλα ο Γ. Γρυπιώτης
Αποκαλυπτικός εμφανίστηκε ο δήμαρχος Ευρώτα κ. Γιάννης Γρυπιώτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «ΛΤ», με αφορμή το ανακριβές δημοσίευμα του «Αδέσμευτου Τύπου» υπό τον ψευδή τίτλο «Θερίζει η ελονοσία-35 νεκροί μόνο στη Λακωνία».
Μιλώντας για όλους και για όλα, ο κ. Γρυπιώτης κατηγόρησε ευθέως για ολιγωρία την Πολιτεία, στα χέρια της οποίας ανήκε το θέμα αντιμετώπισης του φαινομένου το 2008, οπότε και εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα από ελονοσία. Στο ίδιο ύφος, ο δήμαρχος έκανε επίσης λόγο για κωλυσιεργία του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και των αρμόδιων φορέων, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του ιδίου με την ιδιότητα του δημάρχου Σκάλας εκείνη την περίοδο. Καυτηρίασε δε, την παντελή αδιαφορία για τα προγράμματα μεταναστευτικής πολιτικής που τρέχουν στο ΕΣΠΑ και μένουν ανεκμετάλλευτα. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε και το φλέγον θέμα του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στη Σπάρτη, που πεισματικά φρακάρει, ενώ υποστήριξε πως η δημιουργία του θα έδινε μία λύση και παράλληλα θα μπορούσε να προσφέρει σειρά θέσεων εργασίας.
Με σκληρή γλώσσα σχολίασε και τον τρόπο με τον οποίο έχει συζητηθεί το θέμα της ελονοσίας στη Βουλή. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σχετικές επερωτήσεις υποβάλλονται από ανθρώπους που δε γνωρίζουν εκ του σύνεγγυς τα πραγματικά προβλήματα και πολλές φορές έχουν ως αποτέλεσμα έγγραφες υπουργικές απαντήσεις που οδηγούν σε ανακριβή δημοσιεύματα, όπως αυτό του «Αδέσμευτου Τύπου».
Ο κ. Γρυπιώτης, με αφορμή την απάντηση του υπουργού Υγείας στους βουλευτές του ΛΑΟΣ και τη λανθασμένη διατύπωση (“Ειδικότερα για την ελονοσία, εντός του 2011 και μέχρι σήμερα, κατέληξαν 8 άτομα τα οποία είχαν προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου από το σύνολο των 101 που διαγνώστηκαν με τη λοίμωξη.”), εκθέτοντας την ιατρική του άποψη επιχείρησε μία προσπάθεια διαχωρισμού των δύο ασθενειών.

Διαφορές Δυτικού Νείλου-Ελονοσίας
Καταρχάς, ο Δυτικός Νείλος είναι ιός σε αντίθεση με την ελονοσία που προκαλείται από παράσιτο/βακτήριο και δέχεται φαρμακευτική αγωγή. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι εμείς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ελονοσία, κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε με τον ιό του Δυτικού Νείλου. Στον τελευταίο, δίνουμε αντιιϊκά φάρμακα, όμως δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε το πρόβλημα, γιατί δεν υπάρχουν εξειδικευμένα φάρμακα που να χτυπούν τον κύκλο του ιού.
Παράλληλα, από τον ιό του Δυτικού Νείλου ο άνθρωπος προσβάλλεται μέσω των κουνουπιών, όμως η μεταφορά του δε γίνεται από άλλο ξενιστή άνθρωπο, αλλά από τα πτηνά. Όταν προσβάλλει ανθρώπους με βεβαρυμμένο ιατρικό παρελθόν, ο ιός δημιουργεί ειδικότερα προβλήματα με αποτέλεσμα πολλές φορές την κατάληξή τους. Αντίθετα, στην ελονοσία ξενιστής είναι ο άνθρωπος, τον οποίο και έχει τσιμπήσει το κουνούπι.

Αναφορικά με τα πραγματικά κρούσματα ελονοσίας στην περιοχή του Δ. Ευρώτα
Επιβεβαιώνοντας το θάνατο ηλικιωμένου από τη Σκάλα, λόγω ελονοσίας διευκρίνισε ότι άτομα προχωρημένης ηλικίας που πάσχουν και από άλλες ασθένειες μπορεί πολύ εύκολα να νοσήσουν από το παράσιτο malaria και αν δε λάβουν έγκαιρα θεραπευτική αγωγή το πιο πιθανό είναι να καταλήξουν.
"Γιʼ αυτό μιλάμε για δράση ενημερωτική των πολιτών, ώστε αν κάποιος νοσήσει να γνωρίζει πως αν πάει στο γιατρό και λάβει φαρμακευτική αγωγή θα θεραπευτεί. Αντίθετα, στον ιό του Δυτικού Νείλου είναι ραγδαίες οι εξελίξεις, όμως δεν υπάρχει εξειδικευμένη θεραπεία… είναι σαν τον ιό της γρίπης.
Όσον αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου, τα πτηνά που ήταν μολυσμένα δεν έχουν φτάσει ακόμα στις περιοχές μας.
Είναι γεγονός ότι και βρέφος 20 μηνών μολύνθηκε από ελονοσία στην περιοχή του Λέημονα. Το τεράστιο πρόβλημα εντοπίζεται το 2008, όταν παρουσιάστηκε το πρώτο κρούσμα ελονοσίας. Εγώ τότε έκρουσα το καμπανάκι και στην τότε Νομαρχία και στο υπουργείο Υγείας, αλλά και στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Ωστόσο, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δεν ενδιαφέρθηκε".

Πού οφείλεται η ευρεία μετάδοση της ελονοσίας στη Σκάλα;
Προσωπικά είχα εντοπίσει ότι οι ΡΟΜΑ που διέμεναν στην περιοχή είχαν νοσήσει από τους δίπλα εγκατεστημένους αλλοδαπούς πακιστανικής καταγωγής. Το ανωφελές κουνούπι ζούσε πάντα στην περιοχή μας. Ήρθαν λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι, καλώς ή κακώς, χωρίς να υπάρχει μεταναστευτική πολιτική από πλευράς ελληνικής πολιτείας.  
Το κουνούπι τσίμπισε τους μετανάστες αυτούς και άρχισε να πολλαπλασιάζεται, έκανε τις προνύμφες του. Δυστυχώς, δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ το πρόβλημα. Το 2009 οι αρμόδιοι ξεγελάστηκαν γιατί τυπικά δεν παρουσιάστηκαν πολλά κρούσματα… Ψευδέστατο, γιατί αυτοί οι άνθρωποι (αλλοδαποί φορείς) ζουν στο ύπαιθρο με αποτέλεσμα να μην προστατεύονται. Πράγμα που σημαίνει, ότι τους τσιμπάει εύκολα το κουνούπι και αυτό εύκολα μεταδίδει την ασθένεια. Το κουνούπι πάει μεν μέχρι 40 χλμ, αλλά προκειμένου να ικανοποιήσει την πείνα του ή τη γονιμοποίησή του θα επιλέξει κοντινές περιοχές, δε θα ταλαιπωρηθεί. Έτσι, το θηλυκό κουνούπι τσίμπησε άτομα από την περιοχή, αυτοί όμως πραγματοποιούσαν συνέχεια μετακινήσεις, την ίδια στιγμή που ένα άλλο αντίστοιχο κουνούπι έκανε την ίδια δουλειά αλλού. Από το 2008-2009 θεωρούσαμε ότι η ασθένεια ήταν μεταφερόμενη… μεταφέρεται δηλαδή μέσω ενός ξενιστή από κάποιο μέρος όπου αυτή ενδημεί.

Πώς οδηγηθήκαμε στην έκδοση απαγορευτικής ταξιδιωτικής οδηγίας;
Αυτό που αναφέρει το δημοσίευμα, ότι μας έβγαλαν το 2011 απαγορευτική ταξιδιωτική οδηγία είναι γεγονός. Το Νοέμβριο του 2011 το αμερικάνικο lobby Υγείας στιγμάτισε με «κόκκινο» τη Λακωνία. Για το απαγορευτικό που ήρθε στην περιοχή της Σκάλας, προσωπικά τους έπεισα ότι το θέμα δεν είναι τεράστιο, όταν υπήρχε προβληματισμός αν η ασθένεια είναι μεταφερόμενη ή εγκατεστημένη. Εγκατεστημένη σημαίνει ότι το κουνούπι έχει εγκατασταθεί στην περιοχή, είναι φορέας της malaria και δεν έχει την ανάγκη να βρει ξενιστή από αλλού. Αν εντοπιστούν κρούσματα σε περίοδο δύο συναπτών ετών, τότε μιλάμε για εγκατεστημένη ασθένεια. Η πρώτη οδηγία ανακλήθηκε με παρέμβαση δική μου και του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο έχει πλήρη ευθύνη, καθώς τα μέλη του που επισκέφθηκαν τη Σκάλα και παρέχουν ενημερωτικές δράσεις στους πολίτες, είχαν λάβει γνώση για το θέμα ήδη από το 2008, όταν είχα κάνει τις πρώτες εισηγήσεις για το πρόβλημα. Αν διαπιστωθούν πάνω από 10 κρούσματα φέτος θα εφαρμοστεί και πάλι απαγορευτική ταξιδιωτική οδηγία.

Γιατί ανακλήθηκε το απαγορευτικό;
Βάσει των ταξιδιωτικών εγγράφων των αλλοδαπών απέδειξα ότι κάθε δέκα μέρες εναλλάσσεται ο πληθυσμός τους από τα σύνορα. Μπαίνουν στην Ελλάδα και έρχονται κατευθείαν εδώ. Απεδείχθη μάλιστα και από την ανάλυση του απαγορευτικού ότι έχω απόλυτο δίκιο, γιατί όπως έδειξαν οι εξετάσεις αίματος των μολυσμένων με την ασθένεια αλλοδαπών, τα παράσιτα ήταν διαφορετικού τύπου, που σήμαινε ότι η ασθένεια ήταν μεταδιδόμενη. Αν ήταν εγκατεστημένη θα εμφανίζονταν τα ίδια στοιχεία στο αίμα. Απεδείχθη λοιπόν και θεωρητικά και πρακτικά αυτό που τους είπα. Αν δεν εκδοθεί και φέτος ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα αυτό θα γίνει χάρη στην επιμονή μου να τους πείσω. Και προσωπικά δε φέρω ευθύνη γιατί μέχρι την 1η Ιουλίου 2011 δεν είχε αρμοδιότητα ο δήμος στην αντιμετώπιση των κουνουπιών. Οι αρμοδιότητες ήταν στις περιφέρειες, στις ΝΑ και εν τέλει στο υπουργείο Εσωτερικών, με τελευταίο κρίκο της αλυσίδας το δήμο. Υπήρχε όμως μία παράγραφος που ανέφερε ότι εάν κινδυνεύει η δημόσια Υγεία προβαίνει ο δήμος στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Το ΔΣ τότε Δ. Σκάλας είχε πάρει σχετική απόφαση άμεσης αντιμετώπισης των κουνουπιών, η οποία όμως απορρίφθηκε από τον έλεγχο νομιμότητας της τότε περιφερειακής και νυν Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου.

Ποιες οι ενέργειες του Δ. Ευρώτα για την αντιμετώπιση της μολυσματικής ασθένειας;
Αυτή τη στιγμή διατίθενται 320.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του δήμου για την αντιμετώπιση των κουνουπιών. Καταθέσαμε πρόσκληση στο LEADER και στο ΕΣΠΑ για 100.000 και 1.000.000 ευρώ αντίστοιχα. Τα ποσά αυτά θα διατεθούν για προμήθεια υλικών, ίδρυση Παρατηρητηρίου, αντιμετώπιση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στο θέμα της ελονοσίας. Παράλληλα, θα τεθεί σε λειτουργία το Παρατηρητήριο, μέσα από το Φυτοπαθολογικό του Αστερίου, το οποίο θα διαθέτει γεωπόνους που θα ελέγχουν και θα καταγράφουν τα κουνούπια, θα διοργανώνουν ημερίδες, αλλά παράλληλα θα εκτελούν το ρόλο της ενημέρωσης και της συνεργασίας με τα ΜΜΕ.
Ο κ. Γρυπιώτης υπογράμμισε την άριστη συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, αλλά και τον περιφερειάρχη κ. Π. Τατούλη, με τους οποίους και θα υλοποιηθεί από κοινού η δράση. Και αυτό, γιατί όπως ανέφερε, ο Δ. Ευρώτα δεν έχει την πιστοποίηση, την τεχνογνωσία, αλλά και το έμψυχο υλικό. Μάλιστα, σε συνεργασία με την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα θα καταθέσει τις παραπάνω προτάσεις στα προγράμματα LEADER και ΕΣΠΑ, καθώς στην ουσία η περιφέρεια αποτελεί τον πιστοποιημένο φορέα που θα δημοπρατήσει και υλοποιήσει το έργο με τη σύμπραξη και του ιδίου.

Ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος διαχείρισης του προβλήματος που προκαλεί η αθρόα και ανέλεγκτη από κάθε άποψη παρουσία των μεταναστών στη Λακωνία;
Πρέπει να υπάρξει μία μεταναστευτική πολιτική, βάσει της οποίας θα υπάρχουν συγκεντρωτικοί χώροι, όπου οι μετανάστες θα διαμένουν και όχι απλά θα παίρνουν ένα χαρτί και θα φεύγουν. Εκεί θα εξετάζονται και θα λαμβάνουν τη σχετική πιστοποίηση από το κράτος, ώστε στη συνέχεια να γίνεται η ταυτοποίηση των μολυσματικών ασθενειών και η συνακόλουθη φαρμακευτική περίθαλψη. Η έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής προκαλεί προβλήματα όπως:
• φθηνότερο και «μαύρο» στην ουσία μεροκάματο για τους μετανάστες, το οποίο δε μένει στην Ελλάδα.
• έρχονται οι υπόλοιποι, οι οποίοι τους εκμεταλλεύονται, ισχυροποιούν το εισόδημά τους, το μαύρο χρήμα στην αγορά και φοροδιαφεύγουν.
• σε περίπτωση ασθένειας, οι μετανάστες τυχαίνουν δωρεάν περίθαλψης.
Πρότασή μου είναι να τους ταυτοποιήσω, ώστε αυτοί να τοποθετηθούν σε ένα Κέντρο στη Σπάρτη, το οποίο το ονομάζω Κέντρο Πρόληψης Μεταδιδόμενων Νοσημάτων από Μετανάστες και όχι Κέντρο Κράτησης. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πρόγραμμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ονομάζεται Πρόληψη και Προαγωγή Υγείας από Μετανάστες. Η Ελλάδα θα μπορούσε να δεσμεύσει τεράστια ποσά και επομένως ο Δ. Σπάρτης θα ήταν σε θέση να τα λάβει και από την Ελλάδα και από την ΕΕ. Και στα Κέντρα αυτά θα μπορούσε να εργάζεται κόσμος και να εξασφαλίζεται η υγεία των πολιτών. Έτσι, πέρα από την πρόληψη θα μπορούσε να γίνεται με τον τρόπο αυτό και προαγωγή της Υγείας.
Στο περιθώριο της συνέντευξης, ο δήμαρχος Ευρώτα έθιξε το θέμα των βουλευτικών επερωτήσεων, τονίζοντας:
Δυστυχώς, πολλοί βουλευτές, μη γνωρίζοντας από κοντά τα πράγματα, θεωρούν ότι με επερωτήσεις μπορούν να λύσουν τα προβλήματα. Έκανε μάλιστα λόγο για καθοδηγούμενες ερωτήσεις από «γνωστούς-αγνώστους». Δυστυχώς, άνθρωποι που δεν έχουν την εμπειρία και μη γνωρίζοντας τα προβλήματα αυτά, κάνουν μία επερώτηση, λαμβάνουν μία έγγραφη απάντηση, στην οποία πολλές φορές στηρίζονται και δημοσιογράφοι και μεταφέρουν ανακριβείς πληροφορίες, μη γνωρίζοντας επακριβώς το ζήτημα της ελονοσίας, υπογράμμισε ο κ. Γρυπιώτης. Λυπάμαι για το δημοσίευμα. Είναι η παράφραση, η παραφροσύνη η ίδια και η έννοια της αντιδεοντολογικής δημοσιογραφίας, πρόσθεσε.
Χρηστέα Diesel Service
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα