Σχολές Γονέων στο νομό Λακωνίας

Ενδιαφέρουσες απαντήσεις από την ψυχολόγο Κ. Γκαζγκάζη
Σάββατο, 05 Φεβρουάριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σχολές Γονέων στο νομό Λακωνίας

Οι Σχολές Γονέων λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία στο νομό τα τελευταία χρόνια και, όπως αποδεικνύεται, έχουν συνεισφέρει σημαντικά στο να κατανοήσουν γονείς και εκπαιδευτικοί τους προβληματισμούς των παιδιών και να τους αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Συμπαραστάτης στην διατήρηση ισορροπίας σε μια σχέση ευαίσθητη, το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας συνεχίζει τη λειτουργία του και μεταδίδει γνώση και ενημέρωση σε ψυχοσυναισθηματικά και άλλα θέματα.
 
Ο «ΛΤ» συνάντησε την ψυχολόγο και υπεύθυνη των Σχολών Γονέων στη Λακωνία κ. Κατερίνα Γκαζγκάζη και πήρε απαντήσεις για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Πως θα περιγράφατε με απλά λόγια τη λειτουργία των Σχολών Γονέων και σε ποιους απευθύνεται;
 
Η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ίδρυσε και θέτει σε λειτουργία σε όλους τους νομούς της χώρας Σχολές Γονέων. Κύριος σκοπός του έργου των Σχολών Γονέων είναι η στήριξη των γονέων με τη μορφή ομάδων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.
 
Στόχος του προγράμματος είναι να προαχθούν οι γνώσεις των γονέων σχετικά με τις ψυχικές, κοινωνικές, πνευματικές και άλλες ανάγκες των παιδιών σε κάθε στάδιο ανάπτυξης τους, να βελτιωθεί η επικοινωνία στην οικογένεια, να αναπτυχθούν δεξιότητες για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση δύσκολων συμπεριφορών των παιδιών τους, να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των γονέων στις σχολικές δραστηριότητες και να υποστηριχθεί συνεργασία τους με τους/τις εκπαιδευτικούς και γενικότερα, να αναπτυχθούν-συζητηθούν θέματα που προβληματίζουν και ενδιαφέρουν τόσο τους γονείς όσο και όλους όσους ασχολούνται με παιδιά όλων των ηλικιών.
 
Απευθύνεται σε όλους τους γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, σε εκπαιδευτικούς που θα ενημερωθούν σε θέματα ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών, σε ανθρώπους ή σε ζευγάρια που θέλουν ή σκοπεύουν να γίνουν γονείς, επίσης σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας αλλά και σε γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες.    
 
Το έργο θα προσφέρει στους γονείς και στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον γνώσεις και ευκαιρίες για προβληματισμό και συζήτηση.

Από την μέχρι τώρα εμπειρία σας, πόσο θετικοί είναι οι γονείς να συμμετάσχουν σε τέτοια προγράμματα; Είναι δεκτικοί απέναντι στη συμβουλευτική από ειδικούς;
 
Σας ευχαριστώ για την πολύ ωραία ερώτηση σας που μου δίνει την ευκαιρία να διευκρινίσω ότι οι σχολές γονέων δεν είναι μια ομάδα συμβουλευτικής γονέων, ούτε πρόκειται για μια ψυχοθεραπευτική ομάδα. Αυτό που γίνεται είναι ομάδες γονέων οι οποίες δημιουργούνται με σκοπό την ενημέρωση σε θέματα ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών, τις ιδιαίτερες ανάγκες ανάλογα με την ηλικία και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης δυσκολιών που πιθανά αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν.
  
Η εκπαιδευτική διαδικασία έχει ως στόχο την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευομένων, σύμφωνα με τις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων (θεωρητικό μέρος, συζήτηση/ανταλλαγή απόψεων και βιωματικές ασκήσεις) και παρέχεται από εξειδικευμένους επιστήμονες.
 
Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου έχω δει πως όταν γίνεται με συστηματικό τρόπο και με συνέχεια -όπως έγινε στο παρελθόν αλλά και όπως θα γίνει και τώρα (θα λειτουργούν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς)- ο κόσμος ανταποκρίνεται και εμείς έχουμε την ευκαιρία να το επικοινωνήσουμε στο κόσμο πιο αποτελεσματικά.
 
Επίσης τμήματα που έχουν ξεκινήσει και πηγαίνουν καλά «διαφημίζουν» με τον καλύτερο τρόπο το πρόγραμμα και οι ίδιοι οι γονείς αποτελούν τους καλύτερους διαφημιστές μας, ενώ οι όποιες δυσκολίες, φοβίες ή προκαταλήψεις  «εγκαταλείπονται».

Πόσο σημαντική είναι για τους γονείς η επιστημονική ενημέρωση και συμβουλευτική σε θέματα που τους ενδιαφέρουν και πόσο μπορεί να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση ενδοοικογενειακών προβλημάτων;
 
Η γνώση είναι δύναμη σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους ρόλους της ζωής μας.
 
Πόσο μάλλον για έναν από το σημαντικότερο ρόλο της ζωής ενός ανθρώπου αυτό του γονιού αλλά και αυτό του εκπαιδευτικού, του παππού και της γιαγιάς, του μελλοντικού γονιού.
  
Επίσης οι εξελίξεις τεχνολογικές, οικονομικές, κοινωνικές, αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς και φέρνουν γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς σε δύσκολή θέση.
 
Το σίγουρο λοιπόν είναι ότι μέσα στο δύσκολό και απαιτητικό πρόγραμμα «χωράει» ή καλό θα ήταν να χωράει και μια δραστηριότητα που αφορά τόσο τους ίδιους όσο και τα παιδιά, την οικογένεια.
 
Ποτέ δεν είναι αργά για να μάθουμε, να πάρουμε γνώση, να πάρουμε δύναμη μέσα από αυτή. 
 
Όταν λοιπόν είμαστε ή νιώθουμε δυνατοί είναι πιθανό να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση δυσκολιών.  
 
Οι σχολές γονέων είναι εδώ όχι για να πουν στο γονιό τι θα κάνει κάθε φορά στο παιδί του αλλά στο να του δώσουν τη γνώση και τη δύναμη να βρίσκει μόνος του τι θα ήταν καλό να κάνει.
 
Έχει ως στόχο όχι να δώσει στους συμμετέχοντες την «ψαριά» έτοιμη, αλλά να τους δείξει πώς να «ψαρεύουν».
 
Πόσο έχει επηρεάσει την ελληνική οικογένεια η περίοδος της κρίσης που διανύουμε; Ποια τα κυριότερα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι γονείς;
 
Όπως ανέφερα και παραπάνω οι εξελίξεις  τρέχουν, η τεχνολογία επίσης. Και όλο αυτό κάνει δύσκολο το έργο των γονιών.
 
Η περίοδος αυτή της κρίσης σίγουρα κάνει το έργο των γονέων ακόμα δυσκολότερο μια που σε αρκετές περιπτώσεις οι γονείς δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες των παιδιών τους ή και σε ανάγκες που οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει για τα παιδιά τους και τώρα δυσκολεύονται να αναιρέσουν, μειώσουν ή οριοθετήσουν.
 
Και οι δύο αυτές συνθήκες μπορούν να είναι ιδιαίτερα ψυχοπιεστικές και πολύ περισσότερο όταν το άγχος για τη δουλειά, τα οικονομικά και την καθημερινότητα έχει αυξηθεί και κυριεύσει τη ζωή μας.
 
Άγχος που δυστυχώς επηρεάζει αρνητικά τον άνθρωπο σε όλα τα επίπεδα (συναισθηματικό, πνευματικό, σωματικό) και σε όλους τους ρόλους (του γονιού, του συζύγου, του συναδέρφου). 

Πως μπορεί να συμμετάσχει κάποιος που ενδιαφέρεται στο πρόγραμμα της σχολής γονέων? Τι πρέπει να κάνει?
 
Είναι πολύ απλό αν είναι πολίτης που ενδιαφέρεται να συμμετέχει. Απλά συμπληρώνει την αίτηση συμμετοχής του στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων που βρίσκεται στο 2ο χλμ Σπάρτης-Γυθείου (ισόγειο Διοικητηρίου, 9:30-16:30 Δευτέρα με Παρασκευή). Μόλις συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός ατόμων (18 συμμετέχοντες) τότε ειδοποιούνται και ξεκινάει το πρόγραμμα. Η υλοποίηση των προγραμμάτων γίνεται στη πόλη ή στο χωριό των ενδιαφερομένων, όπου συμπληρωθεί ομάδα. Σχολές γονέων πραγματοποιούνται σε όλη τη Λακωνία και όχι μόνο στη Σπάρτη.
 
Πολιτιστικοί σύλλογοι, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων ή άλλες ομάδες μπορούν να αιτηθούν τη δημιουργία σχολής γονέων στο τόπο τους.
 
Για περισσότερες πληροφορίες, είμαι στη διάθεση των ενδιαφερομένων στα τηλέφωνα 2731089503 και 2731100254.
  

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti