«Θεράπνεια»: Με σεβασμό στη χορευτική παράδοση

Στην ιστορία πέρασε η 4η Γιορτή Παραδοσιακών Χορών «Θεράπνεια 2018», που διεξήχθη  με μεγάλη επιτυχία, τη Δευτέρα 25/6 στο Δημοτικό Σχολείο Γκοριτσάς. Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Γκοριτσάς, Σκούρας και Κεφαλά ένωσαν για μια ακόμα φορά τις δυνάμεις τους, χαρίζοντας στους παρευρισκόμενους μια όμορφη βραδιά γεμάτη ήχους και χρώματα της ελληνικής παράδοσης.

Τα πρόγραμμα περιλάμβανε χορούς και τραγούδια από όλη την Ελλάδα, πλαισιωμένα από ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής (τραγούδι: Σταυρούλα Δαλιάνη, βιολί: Γιώργος Μαρινάκης, κλαρίνο: Αντώνης Καλιούρης, λαούτο: Ηλίας Καππάκος, κρουστά: Κώστας Γιουλτούρης)
Κατά σειρά εμφάνισης παρουσιάστηκαν:
1.Το παιδικό τμήμα Χορευτικής Ομάδας Θεραπνών με χορούς της Ηπείρου.
2. Το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαιίκων «η Πρωτοπορεία» με τραγούδια, δρώμενα και χορούς από την τελετουργία του γάμου στη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο.
3. Τμήμα ενηλίκων της Χορευτικής Ομάδας Θεραπνών με χορούς των Κυκλάδων.
4. Το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοκκινόραχης «ο Πάρνων» με χορούς της Φλώρινας.
5. Το 2ο τμήμα ενηλίκων της Χορευτικής Ομάδας Θεραπνών με χορούς της Μικράς Ασίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Ντία Τζανετέα, ο δήμαρχος Σπάρτης, Βαγγέλης Βαλιώτης, η αντιπρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δ. Σπάρτης, Χριστίνα Μακρυσοπούλου, ο αντιδήμαρχος, Νίκος Φλώρος και πολλοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι ευχαριστίες
των διοργανωτών
Οι διοργανωτές, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Γκοριτσάς, ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σκούρας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Κεφαλά, απευθύνουν ιδιαίτερες ευχαριστίες στους:
«- Στο  Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, που στηρίζει πάντα  έμπρακτα το θεσμό των Θεραπνείων.
- Στον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαιίκων «η Πρωτοπορεία», τον πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Στυλιανόπουλο και την χοροδιδάσκαλο κα Σταυρούλα Πουλάκου.
- Στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοκκινόραχης «ο Πάρνων», τον πρόεδρο κ. Λάμπρο Παλαιοκώστα και την χοροδιδάσκαλο κα Αντωνία Κολοβού.
- Στον χοροδιδάσκαλο της Χορευτικής Ομάδας Θεραπνών κ. Κοτσώνη Κωνσταντίνο.
- Στον αντιδήμαρχο κ. Νίκο Φλώρο, που στηρίζει πάντα και με κάθε τρόπο τις δράσεις μας.
- Στον κ. Ηλία Λυμπεράκη για την κατασκευή των αναμνηστικών δώρων.
- Στην κ. Ελένη Ανδριτσάκη για την παρουσίαση του προγράμματος.
- Στον πρόεδρο της ΤΚ Γκοριτσάς κ. Παντελή Μακρυσόπουλο.
- Στους εθελοντές, που δούλεψαν σκληρά κι αδιαμαρτύρητα σε κάθε τομέα της προετοιμασίας.
- Στους χορηγούς, που στήριξαν οικονομικά και υλικά την εκδήλωση.
- Στους χορηγούς επικοινωνίας, που συμβάλλουν στην προώθηση των δράσεών μας.
- Στο μεγαλύτερο ευχαριστώ ανήκει στον κόσμο που μας τιμά κάθε χρόνο με την παρουσία του και που με το θερμό του χειροκρότημα δικαιώνει τις προσπάθειες μας και δίνει έναυσμα συνέχειας και διαρκούς βελτίωσης».

Επίσης, η Χορευτική Ομάδα Θεραπνών δεσμεύεται «να συνεχίσει τις δράσεις της με πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης, αντιπαρερχόμενη κάθε δυσκολία με αξιοπρέπεια, ορθή κρίση και συνεργατική διάθεση. Αγαπάμε τον τόπο μας, σεβόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά και θα συνεχίζουμε να προσφέρουμε σε αυτά ό,τι και όπως μπορούμε. Ανανεώνουμε τη συνάντησή μας για το επόμενο καλοκαίρι, στα 5α Θεράπνεια στη Σκούρα».


Συνέντευξη στον «Λακωνικό Τύπο»

Ο «Λακωνικός Τύπος»  πραγματοποιεί αφιέρωμα στη Γιορτή Παραδοσιακών Χορών της Λακωνίας, μέσα από μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι της διοργανωτικής επιτροπής. Αναφέρονται στην ιστορία της Γιορτής που εξελίσσεται σε θεσμό, τους συντελεστές της εκδήλωσης, καθώς και τα σχέδια-στόχους τους για το μέλλον.
 
- Πότε και από ποιους αποφασίστηκε η διοργάνωση της Γιορτής Παραδοσιακών Χορών «Θεράπνεια»;
Από το 2008 οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Σκούρας, Κεφαλά και Γκοριτσάς δημιούργησαν ανεξάρτητα τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών, με κοινό όμως χοροδιδάσκαλο, τον κ. Κωνσταντίνο Κοτσώνη. Με δική του παρότρυνση άρχισε πολύ γρήγορα η από κοινού εμφάνιση των τριών τμημάτων σε διάφορες εκδηλώσεις. Αυτό είναι το ξεκίνημα μιας ξεχωριστής συνεργασίας. Οι χορευτές ήρθαν πιο κοντά και οι σύλλογοι άρχισαν να στηρίζουν ο ένας τις δράσεις του άλλου. Έτσι γεννήθηκε μια καινοτόμος ιδέα σύμπραξης, με την χαρακτηριστική για τη γεωγραφική μας ταυτότητα ονομασία «Χορευτική Ομάδα Θεραπνών». Οι τρεις σύλλογοι και κατ’ επέκταση τα τρία χωριά ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αναβαθμίσουν πολιτιστικά την περιοχή, να βοηθήσουν τους νεώτερους να γνωρίσουν την παράδοση και να ωθήσουν τους κατοίκους των όμορων κοινοτήτων να αναπτύξουν δεσμούς συνεργασίας και αλληλεγγύης. Κι όλα αυτά με επίκεντρο τα «Θεράπνεια», μια εκδήλωση υψηλών αξιώσεων, που πραγματικά έλειπε από τον τόπο μας.

- Τι περιλαμβάνει η Γιορτή;
Τα «Θεράπνεια» με την πλήρη ονομασία τους δηλώνουν ακριβώς τον χαρακτήρα τους. Πρόκειται δηλαδή για μια Γιορτή Παραδοσιακών Χορών. Με σεβασμό στην παράδοση προσπαθούμε να αποδώσουμε όσο το δυνατόν πιο πιστά αυτό το τόσο σημαντικό κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας. Κάθε χορευτικό τμήμα που λαμβάνει μέρος στην εκδήλωση επιλέγει μια περιοχή της Ελλάδος, της οποίας παρουσιάζει αντιπροσωπευτικούς χορούς και δρώμενα, πάντα με ανάλογη ενδυμασία και με τη συνοδεία ορχήστρας εξειδικευμένης στην παραδοσιακή μουσική. Κάθε καλοκαίρι, εκτός από τα δικά μας χορευτικά τμήματα, φιλοξενούμε και δύο ακόμα, είτε του νομού Λακωνίας, είτε από άλλες περιοχές. Μετά την εκδήλωση παρατίθεται πάντα ευχαριστήριο δείπνο σε κεντρικό σημείο του εκάστοτε χωριού στους χορευτές όλων των συγκροτημάτων, που μας δίνει την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα, να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες, αλλά και να διασκεδάσουμε με τη δυνατότητα συμμετοχής όλου του κόσμου.

- Ποιοι έχουν ενεργό ρόλο στον θεσμό και που διεξάγονται κάθε χρόνο τα «Θεράπνεια»;
Τα Θεράπνεια, ως θεσμός, στηρίζονται στους τρεις συλλόγους που αναλαμβάνουν πάντα τη διοργάνωση και παίρνουν την ευθύνη αυτής: Στον πολιτιστικό και περιβαλλοντικό σύλλογο Σκούρας, τον πολιτιστικό σύλλογο γυναικών Κεφαλά και τον πολιτιστικό σύλλογο γυναικών Γκοριτσάς. Κάθε χρόνο επικεφαλής τίθεται ο σύλλογος, στο χωριό του οποίου φιλοξενείται η εκδήλωση. Ο τόπος διεξαγωγής καθορίστηκε την πρώτη χρονιά διοργάνωσης των Θεραπνείων, κατόπιν κλήρωσης και ακολουθεί κυκλική πορεία (Γκοριτσά, Σκούρα, Κεφαλάς και πάλι από την αρχή).

Όλα τα χρόνια έχουμε την αμέριστη στήριξη του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του δήμου Σπάρτης, ως συνδιοργανωτή. Εξέλαβαν εξ’ αρχής πολύ θετικά την επιθυμία μας να αναβαθμίσουμε και να προβάλουμε τον τόπο μας, αλλά κυρίως επιδοκίμασαν την ιδέα της δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ συλλόγων. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε βέβαια, διότι συχνά ακούγονται ανακρίβειες επί του θέματος, πως η οικονομική συνδρομή του Νομικού Προσώπου στα Θεράπνεια «χρεώνεται» στο όνομα των τριών συνδιοργανωτών συλλόγων, οι οποίοι δεν έχουν επιπλέον απαιτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Πολύ σημαντικός είναι και ο ρόλος του χοροδιδασκάλου κ. Κωνσταντίνου Κοτσώνη, τόσο σε επίπεδο σωστής προετοιμασίας των χορευτικών τμημάτων, όσο και σε επίπεδο δημιουργικής συνεργασίας με τους συλλόγους.

Φυσικά τον καθοριστικότερο ρόλο για την επιτυχία κάθε διοργάνωσης σε πρακτικό επίπεδο έχουν οι εθελοντές. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, κυρίως από το χωριό που φιλοξενεί την εκδήλωση, εργάζονται πυρετωδώς τις τελευταίες ημέρες προετοιμασίας. Για την καθαριότητα του χωριού, για το στήσιμο της εξέδρας, για την παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων και για πολλά ακόμα. Όλη αυτή η διαδικασία, αν και κοπιαστική, τους βοηθά εν τέλει να αντιληφθούν την έννοια του εθελοντισμού και της συνεργασίας και τους γεμίζει συνάμα προσωπική ικανοποίηση για το τελικό αποτέλεσμα. Το σπουδαιότερο είναι πως αυξάνεται ολοένα η ενεργή συμμετοχή νέων ανθρώπων, ακόμα και μικρών παιδιών, χορευτών και μη, γεγονός που φωτίζει το μέλλον της διοργάνωσης και τονώνει το αίσθημα ευθύνης μας να αφήσουμε μια σημαντική παρακαταθήκη στην επερχόμενη γενιά.

- Μείνατε ικανοποιημένοι από τη φετινή διοργάνωση;
Κάθε χρόνο η λήξη της Γιορτής μας βρίσκει να επαναλαμβάνουμε την ίδια φράση «τα φετινά Θεράπνεια ήταν καλύτερα από τα προηγούμενα». Αυτό προφανώς σημαίνει ότι μαθαίνουμε απ’ τα λάθη μας και χρησιμοποιούμε εποικοδομητικά την αυξανόμενη εμπειρία μας.  Επιπροσθέτως, η φετινή διοργάνωση ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μας, καθώς, ενώ φαινόταν αρχικά καταδικασμένη λόγω της αναμενόμενης κακοκαιρίας, τελικά ο καιρός στάθηκε σύμμαχός μας και οι παραβρισκόμενοι χάρηκαν μια πολύ όμορφη βραδιά.

- Ποιες είναι οι προσδοκίες αναφορικά με το μέλλον του θεσμού;
Πρώτον προσδοκάμε να υπάρξει μέλλον. Να βρίσκονται πάντα ανάμεσά μας άνθρωποι με όραμα, όρεξη για δουλειά και διάθεση για εποικοδομητική κι ανυστερόβουλη συνεργασία. Και φυσικά θα θέλαμε να δούμε το θεσμό των Θεραπνείων να εκπληρώνει στο έπακρο τους αρχικούς στόχους και να δημιουργεί προϋποθέσεις για νέες πρωτοβουλίες, πάντα με επίκεντρο την αγάπη για την παράδοση και τον τόπο.

- Αποτελεί στόχο η εξέλιξη της Γιορτής σε πανελλαδικό θεσμό-φεστιβάλ, με τη συμμετοχή -ενδεχομένως- συλλόγων από όλη τη χώρα;
Φυσικά. Η συμμετοχή εξάλλου της Χορευτικής Ομάδας Θεραπνών σε ανάλογες εκδηλώσεις μας έχει δείξει πως τέτοιου είδους διευρυμένες δράσεις μόνο ωφέλιμες μπορεί να είναι σε πολλά επίπεδα: προβολή και στήριξη τοπικών κοινωνιών, διατήρηση πολιτιστικής κληρονομιάς, καλλιέργεια σχέσεων συνεργασίας, ανάπτυξη εθελοντισμού, ανταλλαγή γνώσεων, απόψεων κτλ.

Μπορεί βέβαια στην δεδομένη χρονική στιγμή μια τέτοια κίνηση να φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη στην υπολοίησή της, αλλά χωρίς υψηλούς στόχους δε θα υπήρχε πρόοδος.

- Τέλος, οι πολίτες των Θεραπνών δείχνουν ιδιαίτερα δραστήριοι στον πολιτιστικό τομέα. Υπάρχει κάποια σκέψη για «γέννηση» νέων διοργανώσεων στο απώτερο μέλλον;
Η μέχρι τώρα εμπειρία μας έχει αποδείξει πως ό,τι δεν μπορεί να καταφέρει ένας μεμονωμένος σύλλογος, μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας σωστής και δημιουργικής ευρύτερης συνεργασίας. Και καθώς οι συνθήκες ολοένα και ωριμάζουν, οι ίδιες οι κοινωνικές επιταγές θα μας οδηγήσουν αναμφίβολα σε νέες δράσεις και διοργανώσεις.

Δείτε παρακάτω video με χορευτικά τμήματα από την 4η Γιορτή Παραδοσιακών Χορών και συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΝΤΕΟ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti