Ξεκίνησε η διάθεση του ελαιολάδου στη Λακωνία

Στα 4 ευρώ το κιλό η αρχική τιμή - Η εξέλιξη του δάκου φέτος στο νομό

Τετάρτη, 26 Οκτώβριος 2016 18:22 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ξεκίνησε η διάθεση του ελαιολάδου στη Λακωνία

Στα τέσσερα ευρώ το κιλό διατέθηκαν οι πρώτες φετινές ποσότητες του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη Λακωνία, ενώ στους 112 τόνους που πουλήθηκαν στην παραπάνω τιμή από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγ. Αποστόλων Λακωνίας, προστέθηκαν αυτή την εβδομάδα άλλα δύο βυτία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία», χαρακτηριστικό είναι ότι διάφοροι έμποροι προαγοράζουν ελαιόλαδο από ιδιωτικά ελαιοτριβεία έναντι των τεσσάρων ευρώ το κιλό. Όπως αναφέρει ο Παναγιώτης Μπατσάκης, πρόεδρος του ΑΣ Αγ. Αποστόλων, «το ελαιόλαδο με χαμηλές οξύτητες θα έχει πολλή ζήτηση φέτος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τόπους, η οξύτητα έχει επηρεαστεί αρνητικά από τις υψηλές θερμοκρασίες, την ανομβρία και το δάκο. Επίσης, η παραγωγή στην Ελλάδα αναμένεται μειωμένη περισσότερο από 260.000 τόνους που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις, καθώς μεγάλη ποσότητα καρπού αναμένεται να «πέσει» λόγω της ανομβρίας.

Ολοκληρώθηκε η καταπολέμηση
του δάκου στους Μολάους
Τέλος έλαβε, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, ο δολωματικός ψεκασμός στη ΔΚ των Μολάων, όπως ανακοίνωσε η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Λακωνίας. Έτσι ολοκληρώθηκε το τρίτο και τελευταίο χέρι των δολωματικών ψεκασμών διεξαγομένων από εδάφους για τη καταπολέμηση του δάκου της ελιάς όπως αυτοί σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν υπό την επίβλεψη της ΔΑΟΚ Λακωνίας για το Δήμο Μονεμβασίας και για τη τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2016 – 2017. Η αρχική κατανομή κονδυλίων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προέβλεπε για τη Π.Ε Λακωνίας και για την συγκεκριμένη ελαιοκομική περίοδο την υπογραφή σύμβασης διενέργειας έως τριών δολωματικών ψεκασμών ανά συμμετέχουσα στο πρόγραμμα Δ.Κ ή Τ.Κ με τους αντίστοιχους εργολάβους παροχής έργου όπως αυτοί προκρίθηκαν από τη τρέχουσα διακήρυξη.

Επισημαίνεται ότι η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα υψηλούς πληθυσμούς του εντόμου ενώ οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες (έλλειψη υψηλών θερμοκρασιών με ακανόνιστες βροχοπτώσεις κατά το θέρος, υψηλές σχετικές υγρασίες, κλπ) οξύνουν περαιτέρω το πρόβλημα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μεγάλες όψιμες απώλειες σε ελαιόκαρπο όσο και σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητας του παραγομένου ελαιολάδου με όποιο αντίκρισμα μπορούν αυτά να συνεπάγονται για το γεωργικό εισόδημα.

Για τους παραπάνω λόγους, συνίσταται η λήψη έκτακτων ατομικών ή και συλλογικών μέτρων προστασίας και καταπολέμησης, από τις όψιμες προσβολές του εντόμου, ιδιαίτερα σε όσους ελαιοπαραγωγούς σκοπεύουν να ξεκινήσουν τη συγκομιδή μετά το τέλος Οκτωβρίου ή και αργότερα (τέλος Νοεμβρίου – Δεκέμβριο).

Όπως αναφέρει η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λακωνίας απαιτείται να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη σωστή επιλογή του σκευάσματος φυτοπροστασίας ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα υπολειμματικότητας του εντομοκτόνου στο παραγόμενο ελαιόλαδο, ενώ ο χρόνος έναρξης της συγκομιδής θα πρέπει να εναρμονισθεί σύμφωνα με την υπολειμματική διάρκεια που αναγράφεται στο σκεύασμα που τελικά θα επιλεγεί. Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμβουλεύονται ειδικούς και να σέβονται τους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής και ασφάλειας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti