Σε 10 μήνες ολοκληρώνεται το Σκούρα-Γεράκι (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Περιλαμβάνει τη γέφυρα Πόρου και τον περιφερειακό Γερακίου - Τι ανέφεραν Π. Νίκας και Θ. Βερούτης για τον σχεδιασμό έργων στη Λακωνία

Δευτέρα, 25 Μάιος 2020 19:49 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σε 10 μήνες ολοκληρώνεται το Σκούρα-Γεράκι (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Ένα έργο που δημοπρατήθηκε πριν από έξι χρόνια (τον Μάρτιο του 2014), πέρασε από «χίλια κύματα» και παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα, φαίνεται ότι μπαίνει στην τελική ευθεία για την αποπεράτωσή του. Πρόκειται για το οδικό σκέλος Σκούρας-Γερακίου, που αποτελεί τμήμα της Επαρχιακής οδού Σπάρτης-Γερακίου. Περιλαμβάνει τη γέφυρα του ρέματος του Πόρου και τις προσαγωγούς οδούς, καθώς και τον περιφερειακό δρόμο του  Γερακίου.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (25/5) υπεγράφη στο Διοικητήριο Λακωνίας στη Σπάρτη η σύμβαση για την ολοκλήρωση του έργου μεταξύ του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και του αναδόχου, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θεόδωρου Βερούτη και του αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού κι Ανάπτυξης Νίκωνα Τζινιέρη. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη συμφωνία των δύο πλευρών, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα δέκα μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ το ύψος της παρέμβασης ανέρχεται σε 2.121.000 ευρώ.

Η αρχική δημοπράτηση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 12.980.000 ευρώ, τον Μάρτιο του 2014, από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, προέβλεπε εργασίες στο ρέμα του Πόρου, με κατασκευή της γέφυρας με την τοποθέτηση των δοκών καταστρώματος και οδικές παρεμβάσεις, συνολικού μήκους 1,8 χλμ. περίπου, καθώς και παράκαμψη του οικισμού Γερακίου μήκους 5,64 χλμ.

«Πρόκειται για ένα πραγματικά ταλαιπωρημένο έργο που επηρεάζει όλη την ανατολική Λακωνία. Μια πολύ σημαντική παρέμβαση για μια ιδιαίτερα παραγωγική περιοχή του νομού. Με την υπογραφή και προεργασία που έγινε το προηγούμενο διάστημα, τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, πιστεύω ότι σε δέκα μήνες θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο έργο», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας τόνισε: «Δεν μηδενίζουμε το έργο κανενός. Τα έργα γίνονται χρήματα με χρήματα του λαού. Κρινόμαστε από τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα χρήματα. Δεν θα ακούσετε από εμάς επιθετικό λόγο. Δεν επιδιδόμαστε σε κοκορομαχίες. Φτάνει πια η γκρίνια και η αλληλουπονόμευση. Δεν ακολουθούμε αυτόν τον δρόμο».

«Όχι παρατάσεις»
Απόλυτα σαφής ήταν ο περιφερειάρχης και για τον χρόνο παράδοσης του έργου: «Όχι παρατάσεις. Το χρόνο θα τελειώσει στον χρόνο που υπογράφουμε και το λέμε ενώπιον του λαού της Λακωνίας. Τέλος οι παρατάσεις», ξεκαθάρισε ο Π. Νίκας.

Ο σχεδιασμός
για τη Λακωνία
Στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας προχώρησε σε ενημέρωση για άλλα ζητήματα και παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί το προσεχές διάστημα για τη Λακωνία.

Για Μυστρά-νέο αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης: «Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την ανάδειξη του Μυστρά, αλλά και την υλοποίηση του νέου αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης. Σε δέκα ημέρες, περίπου, θα υπογράψουμε τη σύμβαση για τη μελέτη του μουσείου, ενώ θα προχωρήσουμε σε μια σειρά από παρεμβάσεις σε βυζαντινά μνημεία τα οποία θα ανακατασκευάσουμε με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας».

Περιβαλλοντικό-διαχείριση απορριμμάτων: «Πρόκειται για ένα εξόχως σοβαρό ζήτημα για τη Λακωνία αλλά και το σύνολο της Περιφέρειας. Καθυστερήσαμε λίγο στα σκουπίδια λόγω του κορονοϊού και της αργίας των δικαστηρίων. Το τελευταίο δικαστήριο είναι την 1η Ιουλίου, οπότε θεωρώ ότι θα επαναρχίσει η διαδικασία συζήτησης με την εταιρεία για τη υλοποίηση της γρήγορης διαχείρισης των απορριμμάτων, ώστε να δοθεί η λύση για περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα όπως η Σπάρτη που μεταφέρει τα σκουπίδια στον ΧΑΔΑ Αφυσσού. Βεβαίως, θα περιμένουμε την απόφαση της Δικαιοσύνης και θα τη σεβαστούμε».

Για Ευρώτα: «Είναι κρίμα να έρχονται οι τουρίστες και να ψάχνουν τον Ευρώτα. Να μην έχουμε καταφέρει να αναβαθμίσουμε 500 μέτρα του ποταμού. Χαίρομαι γιατί ήδη προχωρούμε τη μελέτη οριοθέτησης του ποταμού. Είναι μια ολόκληρη ιστορία ο Ευρώτας. Δεν είναι για τον κατσίγαρο, ούτε για τα λύματα…».

Για τουρισμό: «Θεωρώ ότι φέτος θα στηριχθούμε στον εσωτερικό τουρισμό και θα τα πάμε καλά. Βέβαια, τα έσοδα της πατρίδας μας αναμένονται να κυμανθούν στο 1/5 συγκριτικά με την περσινή περίοδο. Η Λακωνία είναι μια “πεντακάθαρη” περιοχή από κορονοϊό και μπορεί να έχει μια αυξημένη κίνηση. Στις 4 Ιουλίου, μάλιστα, θα εγκαινιάσουμε και το τουριστικό περίπτερο (infokiosk) Σπάρτης».

Για Πυρί-Γύθειο, γέφυρα Ευρώτα στη Σκάλα, Μονεμβασιά και αεροδρόμιο Καλαμάτας-Μάνη: «Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε τον δρόμο από το Πυρί έως το Γύθειο και οι μελέτες είναι σε τελική φάση.

Επίσης, πρέπει να αλλάξει εικόνα ο δρόμος προς Μονεμβασιά.  Η γέφυρα του Ευρώτα, που έχει εξαγγελθεί εδώ και 50-60 χρόνια, έχει γίνει ανέκδοτο. Ας κάνουμε την εσωτερική γέφυρα στη Σκάλα, που συνδέει τα δύο τμήματα του νομού και βλέπουμε για τη μεγάλη γέφυρα του εθνικού δρόμου. Μην πέσει καμιά ώρα και δεν μπορούν οι κάτοικοι να περάσουν από τη μία πλευρά στην άλλη.

Πρέπει να αναβαθμιστεί και η είσοδος προς Μονεμβασιά, αλλά και να γίνει πιο σύντομη και ασφαλής η διαδρομή από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ως το Γύθειο, δηλαδή ο δρόμος από την Αρεόπολη μέχρι τον Άγιο Νίκωνα, που αποτελεί αίτημα και των ξενοδόχων για να στηριχθεί μια εξόχως τουριστική περιοχή όπως αυτή της Μάνης».

Για φυσικό αέριο: «Αποκλείεται περιοχές όπως η Σπάρτη, η Καλαμάτα, το Ναύπλιο να μείνουν εκτός φυσικού αερίου που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα από 20-40%. Για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση –όπως φάνηκε ότι ανατράπηκε– συνεργάστηκα πολύ καλά με τους βουλευτές της Λακωνίας και χαίρομαι που είμαστε στην ίδια κατεύθυνση, να αντιμετωπιστεί δηλαδή η περιφέρεια, ενιαία, για αυτό το ζήτημα».

Για νέα είσοδο Σπάρτης (μέσω επέκτασης Λυκούργου): «Προχωράει το θέμα και είμαστε σε συζητήσεις με τον αντιπεριφερειάρχη. Ξέρετε, δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον ο παλαιός υπουργός Ιωάννης Βαρβιτσιώτης».

Για αποζημιώσεις σε παραγωγούς λόγο καύσωνα: «Το συζητήσαμε σε τηλεδιάσκεψη με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος με τον ΕΛΓΑ, όπως δεν είναι και οι αγρότες. Ο ΕΛΓΑ πρέπει να παρέχει βεβαιότητα ότι μια οικογένεια αγροτών μπορεί να ζήσει. Θα γίνει εκτίμηση των ζημιών, καθώς σε πολλές περιοχές οι ελιές δεν καρπόδεσαν και πράγματι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα».

Για τις ΟΧΕ: «Υπάρχουν τρείς Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) αυτή τη στιγμή: 1) Μάνης (ανατολικής-δυτικής), 2) Κορινθίας, 3) Ταϋγέτου. Η ΟΧΕ Ταϋγέτου αποτελεί για εμένα προσωπικό στοίχημα. Ο Ταΰγετος είναι το βουνό μας κι ένα από τα ωραιότερα βουνά της Ευρώπης. Θα διαθέσουμε συνολικά 30 εκ. ευρώ και κρίσιμο στοιχείο για εμάς είναι η σύγχρονη άρδευση στα χωριά μας. 20-23 εκ. ευρώ θα δοθούν για έργα δημόσιου χαρακτήρα, που συνδέονται με υποδομές αλλά και τον Πολιτισμό (γεφύρια, εκκλησίες ιστορικά κτήρια κ.α.) και τα υπόλοιπα 6-7 εκ. ευρώ θα δαπανηθούν για ιδιωτικές πρωτοβουλίες».

Δείτε το video

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti