Αναγκαία η συντήρηση στο βυζαντινό παρεκκλήσι της Μαγούλας

Τι αναφέρει ο εφημέριος π. Γεώργιος

Δευτέρα, 28 Σεπτέμβριος 2020 15:42 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αναγκαία η συντήρηση στο βυζαντινό παρεκκλήσι της Μαγούλας

Κατάστικτο από τοιχογραφίες είναι το βυζαντινό παρεκκλήσιο που βρίσκεται πλησίον του ενοριακού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μαγούλα και θεωρείται ένα καταπληκτικό μνημείο για την περιοχή. «Δυστυχώς με πολλά-πολλά προβλήματα, λόγω της υφιστάμενης υγρασίας. Ειδικά στο νοτιοανατολικό τμήμα του παρεκκλησίου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα υγρασίας και εκεί οι τοιχογραφίες τείνουν να εξαφανιστούν καλυμμένες από τα άλατα και άλλα υλικά πχ σκόνη, που λόγω της υγρασίας επικάθονται. Υπάρχουν όμως και τοιχογραφίες σε πολύ καλή κατάσταση κυρίως στο δυτικό τμήμα του παρεκκλησίου. Χρειάζεται η παρέμβαση των ειδικών για την συντήρηση και την αποκατάσταση», επισημαίνει ο εφημέριος Μαγούλας π. Γεώργιος Φωτόπουλος.

Όπως εξιστορεί ο π. Γεώργιος, «ήταν μοναστήρι και ενοριακός ναός της Μαγούλας μέχρι το 1825 που η Μαγουλίτσα, το ποτάμι μας, "κατέβασε" και κατέστρεψε τον πρόναο. Έκτοτε άρχισε να χτίζεται ο νέος ενοριακός ναός και το παρεκκλήσιο σιγά-σιγά εγκαταλείφτηκε. Στην τοιχοδομή του βλέπουμε την ιστορία του τόπου, αφού υπάρχουν εντοιχισμένα μάρμαρα παλαιοχριστιανικών, αλλά και αρχαιοελληνικών μνημείων της περιοχής.

 Ευτυχώς προ ετών με παρέμβαση της, η αρχαιολογία  έκανε μια πρώτη συντήρηση, αλλά χρειάζεται οπωσδήποτε συντήρηση και αποκατάσταση των τοιχογραφιών, πριν τις καταπιεί ολοκληρωτικά η υγρασία. Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα κάνει τις εργασίες που απαιτούνται», καταλήγει ο π. Γεώργιος Φωτόπουλος.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti