Δράση για να κλείσουν οι πληγές στη Μάνη

Οι ενέργειες του Περιβαλλοντικού - Πολιτιστικού Ομίλου - Παρέμβαση και του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Δ. Σπάρτης

Πέμπτη, 09 Σεπτέμβριος 2021 07:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δράση για να κλείσουν οι πληγές στη Μάνη

Κάλεσμα κινητοποίησης ώστε να ενισχυθεί η δράση των εθελοντών για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Μάνη απευθύνει ο Περιβαλλοντικός - Πολιτιστικός Όμιλος (Περι.Πολ.Ο.) Μάνης.

Όπως τονίζει ο Όμιλος, «το φετινό καλοκαίρι η Ελλάδα δοκιμάζεται για ακόμη μια φορά από καταστροφικές πυρκαγιές. Η πανέμορφη Μάνη μας, το νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου και της ηπειρωτικής Ευρώπης, τον Αύγουστο του 2021 κάηκε για πολλοστή φορά. Η φωτιά κατέκαψε την τοπική χλωρίδα και πανίδα. Πάνω από 11.000 εκτάρια με  δάση, καλλιέργειες, φάρμες, τα χωριά και τα σπίτια μας. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τουλάχιστον 58 οικογένειες έμειναν πλήρως άστεγες, εκατοντάδες άλλες έχουν τεράστιες ζημιές στις υποδομές τους.

Οι θεσμικές δομές πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών αποδείχθηκαν ανεπαρκείς και απροετοίμαστες (!), με αποτέλεσμα μια μικρή εστία φωτιάς να εξελιχθεί σε τεράστια μέτωπα χιλιομέτρων κατακαίοντας όλον το φυσικό πλούτο μας του τόπου μας».

Σύμφωνα με τον Όμιλο, «πολλοί κάτοικοι αγνόησαν τις άνωθεν εντολές για εκκένωση (το δόγμα της “ατομικής ευθύνης”…)  και αγωνίστηκαν με τα δικά τους μέσα για να σώσουν ό,τι ήταν δυνατόν. Σ’ αυτόν τον αγώνα συντάχθηκε και ο “Περι.Πολ.Ο. Μάνης”».

Απαντώντας σε αυτή την καταστροφή, ο Όμιλος τονίζει πως «αυτοοργανώνουμε την πυρόσβεση, την αλληλεγγύη και την ανασυγκρότηση του τόπου μας. Απευθύνουμε δημόσιο κάλεσμα παροχής αλληλεγγύης και ενίσχυσης του αγώνα μας για την επόμενη μέρα».

Συγκεκριμένα:
«- συλλέγουμε και διανέμουμε, με την αρωγή συλλογικοτήτων και ατόμων, είδη πρώτης ανάγκης σε όσες και όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.
- καλούμε σε ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης του συλλόγου μας (μικρά κι ευέλικτα πυροσβεστικά οχήματα, ασύρματους, είδη ατομικής προστασίας, αναλώσιμα, κλπ).
- ζητάμε παροχή εξειδικευμένης τεχνογνωσίας από αλληλέγγυους γεωπόνους, δασοπόνους, κτηνιάτρους, μηχανικούς, κλπ, για αδιαμεσολάβητη και βιώσιμη αναγέννηση της φύσης και κοινωνικά δίκαιη ανασυγκρότηση των χωριών μας.
- αγωνιζόμαστε για αποτροπή οποιασδήποτε ιδιωτικοποίησης φυσικών πόρων, εργολαβικών παρεμβάσεων και σχεδίων “ανάπτυξης” που ήδη ανακοινώνονται από την κυβέρνηση».

«Αυτοοργάνωση & αλληλεγγύη! Οι ζωές μας είναι στα χέρια μας! Οι ανάγκες μας είναι άμεσες κι επείγουσες», υπογραμμίζει ο Περι.Πολ.Ο. Μάνης, ο οποίος παραθέτει τρόπους ενίσχυσης του έργου του:

- Τραπεζικός λογαριασμός: Alpha Bank - GR4201405210521002002003713
- Επικοινωνία: 00306939361652
- Ιστοσελίδα: http://peripolomanis.blogspot.com
- Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook-Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης (Περι.Πολ.Ο ΜΑΝΗΣ) Peripolo Manis

Με στόχο την πρόληψη
και την προστασία
Ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος: «Περι.Πολ.Ο. Μάνης» είναι μια δομή, με μορφή Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου, που συγκροτήθηκε το 2008 από τους ίδιους τους κατοίκους, με στόχο τη πρόληψη και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και την ανάδειξη και προστασία της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της περιοχής. Τα μέλη της, ντόπιοι που γνωρίζουν καλά τον τόπο τους, τα μονοπάτια και τα κατατόπια, κινητοποιούνται εθελοντικά διαθέτοντας τα δικά τους μέσα: τρακτέρ, μπουλντόζες, βενζινοπρίονα, κλαδευτικά και την προσωπική τους συνεισφορά, -πολύτιμη λόγω της εμπειρίας και εξοικείωσής τους με τον τόπο- σε κάθε περίπτωση φυσικής ή ανθρωπιστικής κρίσης. Για αυτό το λόγο πολλές φορές έχει χρειαστεί, η εθελοντική ομάδα πυρόσβεσης του Περι.Πολ.Ο. Μάνης να συνδράμει την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Επιπλέον, χάρη στην αλληλεγγύη της κοινότητας Ούνα Ρηνανίας-Βεστφαλίας Γερμανίας, ο σύλλογος απέκτησε εδώ και αρκετά χρόνια ένα πυροσβεστικό όχημα 3 τόνων νερού, που το χρησιμοποιεί στη μάχη κατά των πυρκαγιών.

Στο πλευρό των Μανιατών
και οι αγροτοκτηνοτρόφοι Δ. Σπάρτης
Τη συμπαράστασή τους στους πυρόπληκτους κατοίκους της Αν. Μάνης διατρανώνει και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Δ. Σπάρτης, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τονίζει:  «Δείχνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας και συμπαραστεκόμαστε δίπλα στους πυρόπληκτους συμπολίτες και συναδέλφους της Μάνης οι οποίοι το περασμένο διάστημα είδαν μέσα σε λίγες ώρες και καταστρέφονται οι κόποι μιας ζωής λόγο της εγκληματικής πολιτικής  όλων των κυβερνήσεων που δεν πήραν έγκαιρα μέτρα για να αποσοβήσουν τις πυρκαγιές!»

Ο σύλλογος απαιτεί:
«• Την άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση στο 100% της πραγματικής ζημίας σε φυτικό, ζωικό κεφάλαιο και εξοπλισμό χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Την απαλλαγή των πληγέντων από δημοτικά τέλη, Πάγωμα και διαγραφή χρεών, σε εφορία, ΔΕΗ, Ασφαλιστικές Εισφορές, τράπεζες. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ, για όλους τους κατοίκους των πυρόπληκτων Δήμων.
• Άμεσα σχεδιασμός και υλοποίηση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων
• Άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων, χωρίς κανέναν όρο και καμία προϋπόθεση για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.
• Με ευθύνη του κράτους να χορηγηθούν όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης. Να εξασφαλιστεί η αναγκαία τροφή για την επιβίωση των μελισσοσμηνών.
• Αποζημίωση για τη φετινή μας παραγωγή που κάηκε, ενώ την είχαμε δουλέψει, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής (τιμής επιδότησης + τιμή πώλησης + ασφάλιση) και για όσα χρόνια απαιτούνται, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών. Ξεχωριστή επιχορήγηση για την αγορά δέντρων και κλιμάτων, αλλά και όλων των απαραίτητων ενεργειών που πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση της παραγωγής.
• Άμεσα μέτρα δασοπροστασίας, με διάνοιξη δασικών δρόμων, συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμό των δασών και απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών από αυτά προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών στις εναπομείναντες δασικές εκτάσεις.»


φωτο: Δώρα Ρουμπέα (ομάδα Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Δήμου Αν. Μάνης - FB)

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti