Αλησμόνητα το «ΟΧΙ» και το έπος του '40

Λαμπρές επετειακές εκδηλώσεις σε Σπάρτη, Μάνη και Μονεμβασιά

Δευτέρα, 31 Οκτώβριος 2022 11:35 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αλησμόνητα το «ΟΧΙ» και το έπος του '40

Με την πρέπουσα λαμπρότητα, σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας, εορτάστηκε και φέτος στη Λακωνία η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Στην πόλη της Σπάρτης, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας τελέσθηκε η δοξολογία υπό του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος του 3ου Γενικού Λυκείου Σπάρτης, κ. Βαρβάρα Ασπιώτη.

Ακολούθως οι επίσημοι μετέβησαν στο κενοτάφιο του Λεωνίδα όπου ο Μητροπολίτης Ευστάθιος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση ενώ ακολούθησε απόδοση τιμών. Στη συνέχεια έγινε  ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Σπάρτης.

Στις 12:00 το μεσημέρι ξεκίνησε η μεγαλειώδης παρέλαση σχολείων, συλλόγων, Στρατού και σωμάτων ασφαλείας, ενώ οι εκδηλώσεις στην πόλη της Σπάρτης ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς χορούς στην κεντρική πλατεία, που παρουσίασαν μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της πόλης. 

Στις τιμητικές εκδηλώσεις, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γεώργιος Διδασκάλου, ενώ μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι βουλευτές Λακωνίας κκ Αθανάσιος Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, οι αντιπεριφερειάρχες κκ Νίκωνας Τζινιέρης και Θεόδωρος Βερούτης, ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.  
 
Εκδηλώσεις τιμής
και στον Δήμο Αν. Μάνης
Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε η Επέτειος του «ΟΧΙ» και στον Δήμο Ανατολικής Μάνης.
Οι εορτασμοί ξεκίνησαν την παραμονή, Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, με τους μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων να πραγματοποιούν προσκύνημα και κατάθεση στεφάνων στον χώρο του Ηρώου στο Γύθειο.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το πρωί της Παρασκευής 28/10 με την καθιερωμένη επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. 

Στη συνέχεια, στο Ηρώο εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων. Ακολούθησε  τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ένδοξων νεκρών και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.  Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο φιλόλογος του Γυμνασίου Γυθείου, κ. Νικόλαος Παπαδάκης. 

Στη συνέχεια, η χορωδία των ΚΔΑΠ του Δήμου Αν. Μάνης ερμήνευσε τρία επετειακά τραγούδια.
Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στους ήρωες του ’40 συνεχίστηκαν με τη διεξαγωγή της παρέλασης, στην οποία συμμετείχαν οι μαθητές των σχολείων του δήμου, μηχανοκίνητο τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου  και σύλλογοι της περιοχής.
Οι φετινοί εορτασμοί ολοκληρώθηκαν με χορούς στην πλατεία του Δημαρχείου Γυθείου από το 1ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Αρεόπολη. Η επίσημη δοξολογία έλαβε χώρα το πρωί στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην Πλατεία Αθανάτων και στη συνέχεια ο δάσκαλος του Δημοτικού Αρεόπολης, κ. Ευάγγελος Έξαρχος, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. Οι εορτασμοί ολοκληρώθηκαν με την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση στον κεντρικό δρόμο της Αρεόπολης.

Βροντερό το «ΟΧΙ»
και στον Δ. Μονεμβασίας
Στην ιστορική Μονεμβασιά εψάλη δοξολογία στον Ιερό Ναό Οσίου Λεοντίου και ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την εκπαιδευτικό του Γυμνασίου Μονεμβασίας, κ. Αγγελική Οικονομοπούλου.

Στη συνέχεια ακολούθησε παρέλαση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου και του Λυκείου, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής της ΔΕ Μονεμβασίας. Τέλος, εντός του κάστρου της  Μονεμβασίας, στην πλατεία του Ελκομένου Χριστού, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Στους Μολάους εψάλη δοξολογία στο Καθεδρικό Ναό Γεννήσεως του Χριστού, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Αντώνιος Κρυπωτός, μαθηματικός του Γενικού Λυκείου Μολάων.
Στη συνέχεια έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων στο προαύλιο του καθεδρικού ναού ενώ τέλος ακολούθησε παρέλαση της Φιλαρμονικής, μαθητών του Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου, του ΕΠΑΛ, του Γενικού Λυκείου και τμήματος του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου «Οι Μύλοι».


φωτογραφίες: Αλέξανδρος Μπουγάδης, monemvasianews.gr

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti