Μια επίσκεψη στο Γεωργίτσι Λακωνίας

Με αφορμή την Γιορτή Τσίπουρου

Παρασκευή, 27 Οκτώβριος 2023 14:01 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μια επίσκεψη στο Γεωργίτσι Λακωνίας

Στη βορειοανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, μεταξύ των χωριών των Βόρειων δήμων, βρίσκεται το Γεωργίτσι ή αλλιώς το Μπαλκόνι του Ταΰγετου, όπως λέγεται ότι το ονόμασε ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ όταν το επισκέφθηκε.

Το χωριό απέχει μόλις 29 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη και είναι χτισμένο σε υψόμετρο περίπου στα 900-1200 μ., ενώ ξεχωρίζει για την πανοραμική θέα που προσφέρει στους επισκέπτες, καθώς αντικρίζουν μια τεράστια έκταση, ξεκινώντας από τα βουνά της Αρκαδίας και τον Πάρνωνα, φτάνοντας έως το νότιο τμήμα της Λακωνίας.

Μάλιστα, πρόκειται για ένα χωριό με ιδιαίτερη ιστορία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τα σπίτια ήταν χτισμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να χρησιμοποιούνται ως φρούρια για την αντιμετώπιση των τουρκικών επιδρομών. Γι’ αυτό, μάλιστα, δεν κατάφεραν ποτέ να «πατήσουν» οι Τούρκοι στο χωριό, ενώ κατά την Επανάσταση του 1821 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης φύλαγε τη μητέρα του στο Γεωργίτσι για μεγαλύτερη ασφάλεια. Ακόμα, κατά την επανάσταση, αποτέλεσε και στρατόπεδο των Ελλήνων υπό τη διοίκηση Νικηταρά και Απόστολου Κολοκοτρώνη.

Κάνοντας μια βόλτα στο χωριό αξίζει κανείς να επισκεφθεί το Δημοτικό σχολείο, τις εκκλησίες, όπως και το μνημείο των Ηρώων, ενώ οι πιο τολμηροί μπορούν να εξερευνήσουν τα μονοπάτια που οδηγούν σε μαγευτικές πεζοπορικές διαδρομές.

Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί πως το Γεωργίτσι φημίζεται και για την Γιορτή Τσίπουρου, η οποία ξεκίνησε το 2003 και αγκαλιάστηκε θερμά από όλο τον κόσμο. Η εκδήλωση διοργανώνεται κάθε χρόνο στο τέλος του Οκτώβρη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού, το τοπικό συμβούλιο, αλλά και τους κατοίκους. Φέτος πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Οκτωβρίου. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευθούν άφθονο τσίπουρο και μεζέδες, ενώ θα διασκεδάσουν με το παραδοσιακό γλέντι που θα ακολουθήσει.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti