Έχασαν πλοίο γραμμής και… τουρισμό τα Κύθηρα!

Σχεδόν για 1 μήνα χωρίς σύνδεση με Πειραιά-Κρήτη το νησί λόγω βλάβης στο «Βιτσέντζος Κορνάρος» - Απελπισμένοι οι ξενοδόχοι που βλέπουν το μισό καλοκαίρι να έχει φύγει

Τρίτη, 11 Ιούλιος 2017 15:42 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Έχασαν πλοίο γραμμής και… τουρισμό τα Κύθηρα!

Καίριο πλήγμα στον τουρισμό των Κυθήρων έχει επιφέρει η διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, λόγω της παρατεταμένης μηχανική βλάβης στο πλοίο «Βιτσέντζος Κορνάρος».

Παρά τις προσπάθειες της πλοιοκτήτριας εταιρείας, τα δρομολόγια του πλοίου, που συνδέει τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα με τον Πειραιά, την Κρήτη, το Γύθειο και την Καλαμάτα θα παραμείνουν ανεκτέλεστα τουλάχιστον μέχρι τις 17 Ιουλίου. Αβέβαιο είναι και το επόμενο διάστημα, καθώς η μηχανική βλάβη του (41 ετών) πλοίου είναι μεγάλη, με τα νησιά να μένουν χωρίς κεντρική σύνδεση για σχεδόν ένα μήνα. Το πλοίο «Πορφυρούσα» συνδέει τα δύο νησιά με τη Νεάπολη, όμως, χωρίς το «Κορνάρος» έχει χαθεί η διοικητική και η εμπορική σύνδεση με τον Πειραιά και ένα μεγάλο μέρος του εσωτερικού τουρισμού από την Κρήτη. Το νησί διαθέτει και αεροπορική σύνδεση, ωστόσο  το τουριστικό «στοίχημα» παίζεται στην πρόσβαση δια θαλάσσης.

Όπως αναφέρουν στο «Λακωνικό Τύπο» ξενοδόχοι του νησιού, με τη γνωστοποίηση της βλάβης στο «Κορνάρος» έγιναν πολλές ακυρώσεις κρατήσεων στα καταλύματα της περιοχής, με συνέπεια να βρεθούν προ τετελεσμένων γεγονότων που ανέτρεψαν πλήρως τον προγραμματισμό τους. Σύμφωνα με τους ίδιους, υπάρχουν τουριστικές μονάδες, οι οποίες λόγω της πτώσης του τζίρου δεν δύνανται να πληρώσουν ακόμη και τους υπαλλήλους τους. Οι ίδιοι δηλώνουν αγανακτισμένοι και απελπισμένοι και ζητούν την άμεση εξεύρεση λύσης, ώστε να περισώσουν ό,τι μπορούν από το φετινό δύσκολο καλοκαίρι.

Αναζητείται λύση
με άλλο πλοίο
Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να ληφθούν αποφάσεις το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Βήμα», έχει δοθεί διορία στην πλοιοκτήτρια εταιρεία ως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας να προτείνει εναλλακτική λύση, δηλαδή ένα άλλο πλοίο που θα εκτελεί το δρομολόγιο όσο το «Βιτσέντζος Κορνάρος» παραμένει ακινητοποιημένο.

Μια από τις προτάσεις που εξετάζονται είναι η δρομολόγηση άλλου πλοίου από το Γύθειο που να συνδέει Κύθηρα - Αντικύθηρα και Κίσσαμο ωστόσο στο υπουργείο αναζητείται τρόπος για την άμεση εξεύρεση πλοίου που να εκτελεί το δρομολόγιο του «Βιτσέντζος Κορνάρος», δηλαδή την σύνδεση του Πειραιά με τα Κύθηρα και την Κρήτη.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Κυθήρων, Ευστράτιο Χαρχαλάκη, τουλάχιστον το 10% των αφίξεων επισκεπτών στο νησί έχει χαθεί σε σύγκριση με πέρσι. Μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» εκτίμησε ότι το συγκεκριμένο πλοίο έχει πολύ μεγάλη βλάβη, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτό έχουν απολυθεί. Το κόστος αποκατάστασης της μηχανικής βλάβης είναι προφανώς απαγορευτικό για την εταιρία, η οποία σε περίπτωση οριστικής απόσυρσης και μη αντικατάστασής του θα πρέπει να καταβάλει ρήτρα 480.000 ευρώ.

Χαρχαλάκης: «Η κατάσταση στην τοπική
κοινωνία είναι πλέον εκρηκτική»
Σε επιστολή του δημάρχου προς τον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, τονίζεται: «Το 1/3 της θερινής περιόδου έχει παρέλθει και το πλοίο ‘‘Βιτσέντζος Κορνάρος’’ παραμένει ακινητοποιημένο στο Πέραμα λόγω βλάβης, χωρίς καμία ορατή προοπτική επισκευής της κύριας μηχανής του. Η πλοιοκτήτρια εταιρία, που υποχρεούται βάσει δημόσιας συμβάσεως να εξυπηρετεί τα νησιά μας, με διαρκή δελτία τύπου μεταθέτει την ακινησία του πλοίου από εβδομάδα σε εβδομάδα, με αποτέλεσμα η αβεβαιότητα να έχει μετατραπεί σε απόλυτη οργή, καθώς οι ακυρώσεις κρατήσεων είναι εκατοντάδες, η οικονομική ζημία ανεπανόρθωτη και η δυσφήμηση του τόπου μας μεγάλη.

Η ΛΑΝΕ δεν ενημερώνει για την ουσία του προβλήματος, αλλά περιορίζεται στην ανακοίνωση του ανεκτέλεστου των δρομολογίων, μεταθέτοντας διαρκώς την ημερομηνία δήθεν επαναφοράς του πλοίου στη γραμμή. Η συμπεριφορά αυτή συνιστά απόλυτο εμπαιγμό που ουδείς -υπουργείο, δήμος, φορείς και κάτοικοι- δύναται να ανεχθεί. Ο Μάιος χάθηκε.

Ο Ιούνιος χάθηκε. Δεν είναι δυνατόν να χαθούν τουριστικά ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Η κατάσταση στην τοπική κοινωνία είναι πλέον εκρηκτική. Τα Κύθηρα ζουν από τον τουρισμό. Η σύνδεσή τους με την Κρήτη, τον Πειραιά, την Καλαμάτα και το Γύθειο δεν είναι πολυτέλεια ή πάρεργο, αλλά ζωτικότατης σημασίας και πρέπει να αποκατασταθεί, ει δυνατόν, αύριο το πρωί. Η ΛΑΝΕ οφείλει είτε να βρει άμεσα άλλο πλοίο είτε να εγκαταλείψει πάραυτα τη γραμμή, καθώς η συμπεριφορά αυτή είναι πέραν κάθε ανεκτής λογικής. Αντιλαμβανόμαστε ότι και η ίδια η εταιρία έχει οικονομική απώλεια από την κατάσταση αυτή, όμως, το μείζον όλων είναι η επαναφορά της συγκοινωνιακής ομαλότητας στην περιοχή με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο».

Ερώτηση Αμυρά
σε Κουρουμπλή
Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή ο βουλευτής με Το Ποτάμι κ. Γιώργος Αμυράς ο οποίος επισημαίνει «Εδώ και ένα μήνα το μόνο ταξίδι στα Κύθηρα, που μπορεί να γίνει με καράβι από τον Πειραιά είναι μέσα από τη φαντασία του επίδοξου, αλλά ατυχήσαντα επισκέπτη. Το πλοίο Βιτσέντζος Κορνάρος της εταιρίας ANEK LINES έχει να φανεί στα Κύθηρα από τις 10 Ιουνίου και παραμένει μυστήριο, εάν και πότε θα ξεκινήσει» και καλεί τον υπουργό να απαντήσει, για ποιο λόγο επιτρέπει την ακτοπλοϊκή απομόνωση των Κυθήρων.

Ο κ. Αμυράς επισημαίνει πως «εδώ και ένα μήνα το μόνο ταξίδι στα Κύθηρα που μπορεί να γίνει με καράβι από τον Πειραιά είναι μέσα από τη φαντασία του επίδοξου αλλά ατυχήσαντος επισκέπτη. Το πλοίο ‘‘Βιτσέντζος Κορνάρος’’ της εταιρίας ANEK LINES έχει να φανεί στα Κύθηρα από τις 10 Ιουνίου και παραμένει μυστήριο, εάν και πότε θα ξεκινήσει». Ο κ. Αμυράς ζητά, επίσης, να μάθει αν ο κ. Κουρουμπλής έχει υπολογίσει τις οικονομικές συνέπειες από την αντικειμενική αδυναμία των τουριστών να επισκεφθούν το νησί και αν προτίθεται να κάνει κάτι, για να ξανακούσουν οι ντόπιοι τους γνώριμους ήχους της άφιξης του καραβιού.

Τέλος, έντονη ήταν η αντίδραση και από την Κρήτη, με το δήμαρχο Κισσάμου, Θοδωρή Σταθάκη, να ζητά την άμεση αντικατάσταση του πλοίου.

φωτογραφία: Δημήτρης Σταθάκης, kythera.gr


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάντε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti