×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/167872

Με το «κιάλι» ξανά οι εργάτες γης

Και η Λακωνία μπροστά σε «σκόπελο» ενόψει νέας συγκομιδής - Προκύπτει καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των αιτημάτων μετάκλησης

Δευτέρα, 07 Αύγουστος 2023 19:16 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Με το «κιάλι» ξανά οι εργάτες γης

Το θέμα της μετάκλησης εργατών τρίτων χωρών, προς απασχόληση στην αγροτική κυρίως παραγωγή βρέθηκε στο επίκεντρο συναντήσεων που είχε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και θεμάτων Αναπτυξιακών Νόμων, Στάθης Αναστασόπουλος.

Τις προηγούμενες ημέρες είχε επαφή με τον προϊστάμενο του τμήματος Αδειών Διαμονής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Νίκο Κασιδάκη. Το εν λόγω τμήμα εκτός της έκδοσης των αδειών διαμονής, έχει στο αντικείμενό του και τις μετακλήσεις πολιτών τρίτων χωρών. Συζητήθηκε η πορεία εξέτασης των αιτημάτων αγροτικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων, που αναζητούν εργατικό προσωπικό και διαπιστώθηκε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των αιτημάτων μετάκλησης, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού λόγω κινητικότητας και συνταξιοδοτήσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αλλά και λόγω της υποστελέχωσης των πρεσβειών στις χώρες προέλευσης.

Αναζητείται «φόρμουλα»
για άρση του αδιεξόδου
Πέραν των πρωτοβουλιών που έχει ήδη αναλάβει για το ζήτημα αυτό ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, τέθηκε ο παράγοντας των καθυστερήσεων διεκπεραίωσης των αιτημάτων εργοδοτών, σε συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη Στ. Αναστασόπουλου με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη και τον αρμόδιο γεν. γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλο Γεωργιάδη. Το ζήτημα τέθηκε κατά προτεραιότητα, ως μείζον στη συνάντηση με στόχο την άμεση λύση του προβλήματος, είτε με στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό είτε με συμβασιούχους είτε με την παροχή κινήτρων κατά τη διάρκεια των κύκλων κινητικότητας.
Στόχος αποτελεί η επίσπευση των διαδικασιών, δεδομένου ότι ήδη διαφαίνεται μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού προς απασχόληση στην καλλιέργεια και συγκομιδή κηπευτικών, ενώ αναμένεται να προκύψει μεγαλύτερο «αγκάθι» κατά την ερχόμενη ελαιοκομική περίοδο.
Από πλευράς του υπουργείου υπήρξε δέσμευση ότι θα αναληφθεί πρωτοβουλία συνεννόησης με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το πολύ επείγον αυτό θέμα που έχει προκύψει.

Ο αντιπεριφερειάρχης κατέθεσε στον υπουργό το πρακτικό εκτίμησης των αναγκών σε εργατικό δυναμικό από πολίτες τρίτων χωρών για εξαρτημένη εργασία, εποχική απασχόληση, απασχόληση αλιεργατών και απασχόληση εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης, κατά τη διετία 2023-2024, στο οποίο αποτυπώνονται οι απόψεις των φορέων και διατυπώνονται προτάσεις για την βελτίωση της διαδικασίας.
Ο αντιπεριφειάρχης εξέφρασε την άποψη ότι επιβάλλεται η συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων και των πρεσβειών ξένων χωρών, προκειμένου να εξευρεθεί το κατάλληλο εργατικό δυναμικό, μέσα από συνεννοήσεις και συνεργασίες και με ορίζοντα παραμονής των εργατών τρίτων χωρών όλο το χρόνο της μετάκλησης στη χώρα μας και την αποφυγή μετάβασης σε άλλες χώρες, προς εξυπηρέτηση της αγροτικής και όχι μόνο παραγωγής.
Τέλος, να σημειωθεί ότι ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα θέσει το ζήτημα αυτό σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών.

Οξυμένο πρόβλημα
και στη Λακωνία
Παρεμβάσεις από Κρητικό, Δαβάκη
Την ίδια στιγμή, αρκετοί είναι οι Λάκωνες που φέρονται να αντιμετωπίζουν σημαντική δυσκολία με την εύρεση μετακλητών εργατών γης, σε μια επανάληψη όσων καταγράφηκαν και την παραγωγική περίοδο 2022-2023. Συγκεκριμένα, τον τελευταίο καιρό, έχει παρατηρηθεί μια μαζική απόρριψη των αιτημάτων χορήγησης θεώρησης εισόδου στους πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι έρχονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με σκοπό την αγροτική εποχική εργασία.
Η πολύπλοκη υπόθεση της μετάκλησης εργατών γης τέθηκε σε συνάντηση με τον υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, που είχε προ ημερών και ο βουλευτής Λακωνίας, Νεοκλής Κρητικός. «Συνιστά ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα για τους παραγωγούς της Λακωνίας, γιατί οι εργάτες γης είναι απαραίτητοι τόσο για την καλλιέργεια, όσο και τη συλλογή των καρπών», δήλωσε σχετικά ο Νεοκλής Κρητικός.

Ο βουλευτής παρέδωσε στον υπουργό αναλυτικό έγγραφο, στο οποίο παρουσιάζεται το πρόβλημα, αλλά και προτείνεται συγκεκριμένη λύση. Ο κ. Καιρίδης θεώρησε ότι το έγγραφο είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμο, συμφώνησε για την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης και συνεκάλεσε προς τούτο σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς και συντονιστή τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο.
Ο Νεοκλής Κρητικός ευχαρίστησε τον υπουργό για την άμεση ανταπόκριση, επισημαίνοντας: «Ευελπιστώ πως η σύσκεψη των αρμοδίων υπουργών θα οδηγήσει σε επίλυση του ζητήματος των μετακλητών εργατών γης».

Πιέζει ασφυκτικά ο χρόνος
Εξάλλου, με νέα κοινοβουλευτική του παρέμβαση για το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, ο βουλευτής Λακωνίας, Θανάσης Δαβάκης, ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνι Γεωργιάδη, Μετανάστευσης & Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγένακη, να επισπευστούν οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για τη μετάκληση εργατών γης.
Σε σχετική δήλωσή του, ο Λάκωνας βουλευτής τόνισε: «Με κοινοβουλευτική παρέμβαση (αυτή τη φορά) επαναφέρω το ζήτημα της έλλειψης εργατών γης στη Λακωνία, καταθέτοντας νέα ερώτηση προς τους 5 αρμόδιους υπουργούς, από τους οποίους ζητώ να με ενημερώσουν:
1) Σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες εξέτασης των πολλών αιτημάτων μετάκλησης εργατών γης, αλλά και η υλοποίηση των σχετικών  διακρατικών συμφωνιών που έχουν συναφθεί;
2) Αν προβλέπεται να συναφθούν και άλλες διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες, όπως το Πακιστάν, από όπου υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για μετάκληση εργατών γης;
3) Και ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των σχετικών αιτήσεων που εκκρεμούν ενώπιον του Τμήματος Αδειών Διαμονής στην ΠΕ Λακωνίας;»

Καταλήγοντας, ο Θανάσης Δαβάκης υπογράμμισε: «Επειδή  απομένει  λίγος χρόνος μέχρι τη νέα περίοδο της συγκομιδής του ελαιοκάρπου και εσπεριδοειδών, αλλά και πολλών άλλων αγροτικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων, θα είμαι σε διαρκή επαφή με την πολιτική ηγεσία όλων των συναρμόδιων υπουργείων για την έγκαιρη και αποτελεσματική επίλυση του προβλήματος».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 27 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

{gallery}167872{/gallery}
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti