«Έζωσε» η εγκατάλειψη κοντά στο κέντρο της Σπάρτης

Ο κυκεώνας της αμέλειας πολιτών και Δημοσίου καταγγέλλεται στον «ΛΤ»

Τρίτη, 16 Απρίλιος 2024 08:08 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Έζωσε» η εγκατάλειψη κοντά στο κέντρο της Σπάρτης

Από το αστικό περιβάλλον κατευθείαν στο βασίλειο «της ζούγκλας του Αμαζονίου», ανεπτυγμένο στο βάραθρο οικοπέδων. Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτεται ο διαβάτης και παρατηρητής, περνώντας από τη γωνία του πολυσύχναστου πεζοδρόμου Κλεομβρότου και Αγίου Νίκωνος στη Σπάρτη, καθώς η φύση έχει βάλει τα «δυνατά» της και ο άνθρωπος την «αδυναμία» του. Η αλληλουχία και πολυμορφία των εικόνων είναι εντυπωσιακή, καθώς μέσα σε λίγα τετραγωνικά γης σχηματίζεται ένας φυσικός μικρόκοσμος, παράδεισος για φυσιοδίφη ή μελετητή άγριας φύσης, ως χώρος… περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Χάσματα, ζιζάνια, ακαλαισθησία
Ωστόσο, ας μπούμε στην ουσία και τη σοβαρότητα του θέματος: Η επέκταση του πεζόδρομου Κλεομβρότου, που διανοίχθηκε πριν μερικά χρόνια ενώνοντας την Αγίου Νίκωνος και Χαμαρέτου, χρησιμοποιείται για διέλευση-στάθμευση οχημάτων και ως πεζοδρόμιο. Όπως καταγγέλλεται στον «Λακωνικό Τύπο», όμως, από τη γωνία των οδών Αγίου Νίκωνος και Κλεομβρότου και κατά μήκος του συγκεκριμένου δρόμου έως τη Χαμαρέτου, δίπλα στο οδόστρωμα βρίσκονται ιδιωτικά οικόπεδα, που ουσιαστικά είναι βάραθρα αποτελούμενα από ανομοιογενείς κοιλότητες, θυμίζοντας εικόνα από καλδέρα έως ελβετικό τυρί. Το χειμώνα κατακρατούνται νερά που έχουν κάνει σαθρό το έδαφος, όπως δείχνει μια απλή, ανειδίκευτη ματιά, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται μονοόροφα κτίρια ή πολυκατοικίες.

Η δε αυτοφυής βλάστηση βρίθει, μετατρέποντας τον χώρο σε καταφύγιο πανίδας, από ζωύφια έως ερπετά. Το ντεκόρ συμπληρώνεται από σκουπίδια που πετούν περαστικοί προκαλώντας εστία ρύπανσης. Τους θερινούς κυρίως μήνες, όταν «ψήνεται» η Σπάρτη, το σημείο αποτελεί -εν δυνάμει- «βόμβα» για εκδήλωση φωτιάς. Εκτός των προαναφερθέντων, σε τμήμα του συγκεκριμένου δρόμου, η επιπόλαια περίφραξη έχει υποχωρήσει συνιστώντας θανάσιμη παγίδα για πεζούς, αλλά και για οδηγούς οχημάτων, ειδικά κατά τις βραδινές-νυκτερινές ώρες.

Τα δε απομεινάρια γκρεμισμένου ισογείου παλαιάς οικίας πάνω σε καλοσυντηρημένο πέτρινο οικοδόμημα, υποβαθμίζουν περαιτέρω την καλαισθησία του σημείου. Μιλάμε, άλλωστε, για ένα κεντρικό χώρο της πόλης που βρίσκεται στο οπτικό πεδίο ενός επισκέπτη, μαζί με πολλά τοπόσημα, όπως του ιερού ναού του πολιούχου της Σπάρτης, του περιποιημένου κεντρικού πάρκου ΟΤΕ, του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, αλλά και καταστημάτων, επιχειρήσεων εστίασης, γραφείων, σπιτιών.

Κατάσταση εκ του παλαιόθεν
Η περιγραφείσα κατάσταση των οικοπέδων δεν είναι σημερινή, τα βάραθρα δημιουργήθηκαν όταν οι οικοπεδούχοι προχώρησαν σε ανοικοδόμηση. Επειδή η Σπάρτη είναι κτισμένη επάνω σε αρχαία πόλη, επεμβαίνει πάντα -και ορθώς- στην εκσκαφή η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Η γνωστή δριμύτατη αντίδραση μεταξύ ιδιοκτητών και Αρχών «σέρνεται» στον χρόνο. Εφόσον οι ιδιοκτήτες αμελούν ή αδιαφορούν για τις υποχρεώσεις τους, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ρόλο και λόγο στην εφαρμογή της νομοθεσίας και των κανονισμών, συνεπώς η σκυτάλη μοιραία παραδίδεται στην αρμόδια Δημόσια Αρχή.

Αν τα «ώτα» των υπευθύνων ιδιωτών είναι ερμητικά κλειστά, τον λόγο στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει κάθε πολίτης που κατοικεί σε αυτή την πόλη. Ωστόσο, για άλλη μια φορά, φαίνεται πως θα κληθεί να βγάλει το «φίδι από την τρύπα» -στην κυριολεξία στην προκειμένη- και να επιβάλλει τάξη, ο αεικίνητος και επιμελής αντιδήμαρχος Δημήτρης Γιαννόπουλος με τους συνεργάτες του. Είναι εκείνος που εδώ και 4 μήνες άνοιξε διάπλατα τον δρόμο της υπεύθυνης άσκησης καθηκόντων -άραγε θα έχει συμπαραστάτες…;

Με μέριμνα των δήμων
Σημειώνεται ότι με τις νέες διατάξεις που ισχύουν από το 2023 έχει ανατεθεί στους δήμους η μέριμνα για την εκπλήρωση της υποχρέωσης του καθαρισμού των οικοπέδων και των λοιπών ακάλυπτων χώρων, από 1 έως 30 Απριλίου κάθε έτους. Στο πλαίσιο αυτό, ρυθμίζεται η δυνατότητα αυτεπάγγελτου καθαρισμού οικοπέδων από τον δήμο, αφενός σε περίπτωση μη ανεύρεσης ή μη συμμόρφωσης των υπόχρεων προς τούτο και αφετέρου σε περιπτώσεις περιφραγμένων ή επαρκώς περιτοιχισμένων χώρων, κατόπιν έκδοσης βεβαίωσης κινδύνου πυρκαγιάς από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Χ.Π.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti