Μ. Μάκαρης: «Να λάμψει η αλήθεια για την παράκαμψη Σκάλας-Βλαχιώτη»

Τρίτη, 16 Απρίλιος 2024 20:43 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μ. Μάκαρης: «Να λάμψει η αλήθεια για την παράκαμψη Σκάλας-Βλαχιώτη»

Το θέμα του έργου παράκαμψης Σκάλας και Βλαχιώτη και της μελέτης γύρω από αυτό φέρνει στο επίκεντρο ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος», Μανώλης Μάκαρης, καθώς και η υπεύθυνή της στη Λακωνία, Παναγιώτα Παπαγιαννοπούλου.

Σε ανακοίνωση δίνουν το ιστορικό του έργου, ενώ ζητούν από την Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου «να φέρει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, για να τοποθετηθούν όλες οι παρατάξεις επ’ αυτού». Όπως τονίζεται, «εκείνο για το οποίο πρέπει να απαντήσει ο κ. περιφερειάρχης είναι, ποιες οι ενέργειες που σκέφτεται για αυτό το έργο και κατά πόσο είναι διατεθειμένος να πιέσει και να έρθει ακόμα και σε σύγκρουση με την κυβέρνηση, προκειμένου αφενός μεν να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη μελέτη αλλά αφετέρου και να μην ζημιωθεί ο ελληνικός λαός».

Το ιστορικό
Όπως αναφέρει ο Μ. Μάκαρης, «με απόφαση του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη, ανατίθεται στην Κ/Ξ ΜΟΡΕΑΣ η εκπόνηση προκαταρκτικών μελετών για την παράκαμψη των οικισμών Σκάλας και Βλαχιώτη Λακωνίας. Το έργο είναι στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης “Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος–Τρίπολη–Καλαμάτα–Λεύκτρο–Σπάρτη”. Ο τότε υπουργός αποφάσισε δηλαδή την εκπόνηση αυτών των προκαταρκτικών μελετών από την Κ/Ξ ΜΟΡΕΑΣ, προς το Ελληνικό Δημόσιο σαν δωρεά και χωρίς αντάλλαγμα, ώστε αυτές να χρησιμοποιηθούν χωρίς αντάλλαγμα για την δημοπράτηση ως δημοσίων έργων της παράκαμψης των οικισμών Βλαχιώτη και Σκάλας Λακωνίας και της κατασκευής νέας γέφυρας στον ποταμό Ευρώτα, στην ίδια περιοχή, του Δήμου Ευρώτα».

Στη συνέχεια, «η εν λόγω εταιρεία με επιστολή της αρνήθηκε την εκπόνηση της μελέτης δωρεάν, διεκδικώντας το ποσό των 3.548.246,23 ευρώ. Το εφετείο Αθηνών όμως, με την υπ’αρ. 1835/2018 απόφασή του, δικαίωσε το Ελληνικό Δημόσιο». Έτσι, για τον κ. Μάκαρη «είναι φανερό ότι δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής οποιουδήποτε τιμήματος στην εταιρεία για την εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης, και φυσικά ο ισχυρισμός της εν λόγω εταιρείας δεν ευσταθεί και είναι αβάσιμος».

Η στάση των Κ. Καραμανλή και Π. Νίκα
Η παράταξη «Πρώτα η Πελοπόννησος» ισχυρίζεται ότι «ο κ. Καραμανλής ως υπουργός Μεταφορών και Υποδομών δεν επέβαλε στην Κ/Ξ ΜΟΡΕΑΣ να συμμορφωθεί με την απόφαση του Εφετείου, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθούν οι μελέτες. Προκαλεί έτσι καθυστέρηση σε ένα έργο κομβικής σημασίας για την οικονομία και την ανάπτυξη της Λακωνίας! Στη συνέχεια ο κ. Νίκας κάνει ανάθεση της μελέτης με κόστος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, 372.000 ευρώ».

«Ζημιώνουν τον ελληνικό
και λακωνικό λαό»
Εν κατακλείδι υποστηρίζεται ότι: «Οι πράξεις των ανωτέρω ζημιώνουν τόσο τον ελληνικό λαό επιβαρύνοντάς τον με ένα αχρείαστο έξοδο, αφού η μελέτη θα μπορούσε να γίνει χωρίς κόστος, όσο και τον λακωνικό λαό με μια αχρείαστη καθυστέρηση πολλών ετών. Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες της ΝΔ για τη Λακωνία και αυτή είναι η εκτίμηση στους Λάκωνες πολίτες, που την εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους». Συγχρόνως, «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από την κυβέρνηση, για την απαξίωση του έργου της παράκαμψης. Ενός έργου ιδιαίτερα σημαντικού για την ανάπτυξη της νοτιοανατολικής Λακωνίας και της Ελαφονήσου, περιοχών με μεγάλη δυναμικότητα τόσο στην αγροτική παραγωγή, όσο και στον τουρισμό».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti