Ατμοσφαιρική ρύπανση: Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της Ευρώπης αναπνέουν τοξικό αέρα

Δευτέρα, 25 Σεπτέμβριος 2023 15:43 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της Ευρώπης αναπνέουν τοξικό αέρα

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια «σοβαρή υγειονομική κρίση» με σχεδόν όλους τους κατοίκους της να ζουν σε περιοχές με επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με έρευνα του Guardian. Η ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν αποκαλύπτει μια φρικτή πραγματικότητα για την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Γηραιά Ήπειρο. 

Το 98% (παραπάνω δηλαδή από 9 στους 10) των ανθρώπων ζουν σε περιοχές με ιδιαίτερα επιβλαβή ρύπανση από μικροσωματίδια που υπερβαίνει τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη είναι η Βόρεια Μακεδονία. Σχεδόν τα δύο τρίτα των ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα ζουν σε περιοχές με τετραπλάσια ρύπανση του αέρα από το κανονικό, ενώ σε τέσσερις περιοχές διαπιστώθηκε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι σχεδόν εξαπλάσια. 

Διευκρινίζεται, ότι η ολόκληρη η ανατολική Ευρώπη είναι σε σημαντικά χειρότερο επίπεδο από τη Δυτική Ευρώπη. Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ αναφέρουν ότι οι μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις PM2.5 (αερολύματα με διάμετρο μικρότερα από 2 μm) δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (μg/m3). Η νέα ανάλυση διαπίστωσε ότι μόνο το 2% του πληθυσμού της Ευρώπης ζει σε περιοχές εντός αυτού του ορίου. Οι ειδικοί λένε ότι η ρύπανση από τα PM2,5 προκαλεί περίπου 400.000 θανάτους ετησίως σε ολόκληρη την ήπειρο.

Ορισμένα από τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Guardian για την έρευνά του σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη είναι τα ακόλουθα:
-Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι σε επτά χώρες της ανατολικής Ευρώπης - Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Σλοβακία και Ουγγαρία - συγκεντρώνουν διπλάσια επίπεδα μικροσωματιδίων από τις οδηγίες του ΠΟΥ.
-Σχεδόν 30 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν σε περιοχές με συγκεντρώσεις σωματιδίων που είναι τουλάχιστον τετραπλάσιες από τις κατευθυντήριες του ΠΟΥ.
-Στη Σουηδία, αντίθετα, δεν υπάρχει καμία περιοχή όπου τα PM2,5 να φτάνουν πάνω από το διπλάσιο της τιμής του ΠΟΥ και ορισμένες περιοχές στη βόρεια Σκωτία είναι από τις λίγες σε όλη την Ευρώπη που πέφτουν κάτω από αυτήν.

Ορισμένες πόλεις σε όλη την Ευρώπη, όπως το Λονδίνο και το Μιλάνο, καταβάλλουν προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Όμως, οι ειδικοί λένε ότι οι πολιτικοί πρέπει να δράσουν επειγόντως υπό το πρίσμα των αποδεικτικών στοιχείων για τα προβλήματα που προκαλεί.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti